Чи стане посилення флоту РФ в Чорному морі причиною початку війни

11 квітня 2021, 11:13
У разі війни з Україною Путін розраховує на бліцкриг із мінімальними втратами.
ВМФ Росії модернізований фрегат Тоф Маршал Шапошников
ВМФ Росії модернізований фрегат Тоф Маршал Шапошников / ВМФ Росії

Будь-які і військові, і не військові дії Росії небезпечні для України. РФ діє як імперія: прагне розширюватися і підпорядковувати собі довколишні регіони, особливо ті, що колись уже були в її складі. У Росії зберігається почуття втрачених територій і втрати великої країни, а у більшості росіян – імперські настрої. Тож будь-які дії Російської Федерації на морі й на суші небезпечні для української держави, в тому числі й перекидання російських військових кораблів Каспійської флотилії у Чорне море.

Нехай перекидається флотилія і нечисленна (мова йде приблизно про десяток десантних і артилерійських катерів), але вона все одно небезпечна. Ці судна нічим не гірші за наші катери, які з помпою вироблялися на "Ленінській кузні", а потім у Керченській протоці потрапили в біду. Прибулі катери Каспійської флотилії, безумовно, посилять Чорноморський флот Російської Федерації і зможуть використовуватися що в Чорному морі, що на азовському напрямку проти українського, так званого, військово-морського флоту. "Так званого" – тому що від флоту вже фактично нічого не залишилося. У тому числі вони можуть використовуватися в прибережній зоні для підтримки російського десанту, висадка якого цілком можлива, а також проти наших берегових частин оборони.

читайте такожЯк Захід руками України втихомирюватиме РФОфіційно Росія повідомляє, що ці кораблі перекидаються в Чорне море для участі в навчаннях. Однак, незалежно від того, чи будуть це навчання або насправді йде підготовка до вторгнення, для України це в будь-якому випадку загроза. Тому що і військові навчання спрямовані проти України, адже Росія тренується нападати на нас. Сьогодні вона вчиться, а завтра може і напасти…

відео дня

При Порошенку любили повторювати, що українська армія – найсильніша армія Європи, однак це не так. Наша армія багато в чому поступається російській і за кількістю нових озброєнь, і за чисельністю військовослужбовців.

Для нас головне – завдати противнику, тобто Росії, максимально неприйнятних втрат. Адже якщо буде війна, Путін буде налаштований на те, щоб завершити її протягом тижня, як це було в 2008 році в Грузії. Тобто Путін буде розраховувати на бліцкриг із мінімальними втратами. Якщо втрати російської сторони почнуть рости, або війна буде затягуватися, для Путіна це буде смерті подібно, тоді він підіжме хвіст і піде.

У будь-якому випадку, така підготовка і такі навчання Росії небезпечні тим, що вони можуть вилитися у війну абсолютно випадково. Коли численні війська знаходиться у безпосередній близькості один від одного, це стає фактором військової небезпеки, коли війна може розгорітися сама по собі. Стягнуто багато всяких механізмів і автоматичних систем – вони не завжди спрацьовують так, як треба. Стягнуто багато людей – може зіграти роль людський чинник, коли хтось розпсихується і натисне на курок. Тож війна може початися, навіть якщо цього не хоче Путін.

Однак поки що все виглядає так, що Росія готується воювати.

читайте такожНавіщо Кремль стягує війська до українського кордонуСША розглядають можливість відправити свої військові кораблі в Чорне море, щоб продемонструвати свою підтримку України. Наявність кораблів сильнішого противника, безумовно, буде стримувати агресора. Однак знову-таки, коли в обмеженому просторі знаходяться протиборчі сили, навіть якщо вони там для навчання або для стримування іншої сторони – це потенційний фактор військової небезпеки, нарощування ризиків. Тому в Чорному морі цілком може початися криза, аналогічна тим, що неодноразово траплялися між американцями і китайцями, американцями і радянським військово-морським флотом, між російськими бомбардувальниками і західними винищувачами... Тому є великий ризик випадкового початку війни. Навмисно ніхто воювати в Чорному морі не збирається – ні Росія з Америкою, ні Америка з Росією.

Для України було б набагато корисніше, якби ці кораблі почали базуватися біля нашого узбережжя, наприклад, зайшли б із дружнім візитом у порт Одеси або Миколаєва і просто встали б там на рейді. Це дало б гарантії, що росіяни так просто сюди не полізуть, злякавшись випадкового прямого зіткнення з американцями. Якби Штати підписали договір з Україною про надання військової допомоги в разі нападу і відправили б сюди своїх солдатів і флот, це теж стримувало б Росію. А просто відправка кораблів в Чорне море – це дипломатичний жест, причому не особливо ефективний: ну відправлять американці свої кораблі, ну встануть вони в Чорному морі, піднімуть прапор і заспівають гімн України у себе на борту – у разі початку війни Путіна це не стримає.

Юрій Касьянов, волонтер, блогер, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти