Над криптовалютами висить сокира, або Чому біткоїни приречений

24 березня 2021, 06:55
Рішення про заборону криптовалют має ухвалюватися не окремими країнами, а для всього світу одразу.
біткоіни
Криптовалюти – це свого роду DarkNet світового криміналітету / Reuters

За повідомленнями ЗМІ, Індія готується стати першою країною, в якій збираються ухвалити закон, що забороняє не тільки торгувати і майнити криптовалюти, але й володіти ними. Якщо ця законодавча ініціатива буде прийнята, Індія стане першою країною у світі, яка повністю заборонить цифрові валюти. Більше того, передбачається, що після закінчення певного перехідного періоду Індія запровадить кримінальну відповідальність за операції із криптовалютами.

У такому рішенні немає нічого дивного. Оскільки криптовалюти являють собою особливу систему грошового обігу, за регулювання якої не несе відповідальності жодна держава світу, жодна відома юридична або фізична особа. Адміністратори системи обігу криптовалют, як правило, невідомі. Це робить криптовалюти, особливо біткоїни, ідеальним засобом для обслуговування тіньової економіки, відмивання "брудних" грошей, міжнародної корупції, обслуговування наркоторгівлі, нелегальної торгівлі зброєю, фінансування тероризму та інших напрямків міжнародної злочинності. Це свого роду DarkNet світового криміналітету.

Грошовий обіг у криптовалютах виведений з-під системи контролю в рамках фінансового моніторингу: ні центральні, ні комерційні банки жодної з країн світу не володіють інформацією про те, хто кому і за що платить у криптовалютах, хто є одержувачем.

відео дня

Дивує той факт, що криптовалюти досі не заборонені міжнародними фінансовими організаціями і найбільшими державами світу. Зокрема, FATF – міжурядова організація, яка відповідає за боротьбу з відмиванням "брудних" грошей – вже давно повинна була ухвалити рішення про повну заборону використання криптовалют: використання цифрових валют повністю суперечить завданням, які вирішує ця організація.

Але якщо обмеження на використання криптовалют досі не введені у всесвітньому масштабі, значить, це комусь вигідно? Цьому факту є кілька можливих пояснень.

По-перше, існує гіпотеза про те, що, імовірно, криптовалюти створені спецслужбами провідних західних країн, особливо США, з метою побудови свого роду "пастки" для грошей кримінального походження. Вже зараз вкладення в біткоїни, наприклад, оцінюються в суму більше 1 трильйона доларів.

Якщо ці гроші в один прекрасний день будуть заблоковані або просто анульовані адміністраторами системи, ефект від такої "стерилізації" "брудних" грошей для економіки США буде величезним.

По-друге, можна припускати, що спецслужби зацікавлені у використанні криптовалют і вирішують свої завдання через системи розрахунків у криптовалютах, наприклад, пов'язаних із фінансуванням втручання у вибори в інших країнах, фінансуванням різного роду опозиційних рухів для підриву недружніх держав, фінансуванням різноманітних повстанських рухів і військових дій у потрібних регіонах і т. п.

По-третє, нарешті, гідна уваги і версія про те, що посадові особи різних міжнародних фінансових організацій і провідних держав світу не роблять ніяких зусиль для заборони криптовалют просто тому, що отримують багатомільярдні "відкати" від всієї світової кримінальної економіки за бездіяльність. Банальна корупція вищого світового рівня.

Тим не менш, питання про заборону криптовалют уже публічно ставилися і перед ФРС США, і на рівні американського Конгресу.

Крім того, важливо відзначити, що рішення про заборону цифрових валют має ухвалюватися не окремими країнами – воно повинно бути ухвалене для всього світу одразу. А проти тих країн, які цього не зроблять, повинні бути введені найпотужніші міжнародні санкції.

Тож над криптовалютами і над тими, хто ними володіє, занесена сокиру. Рано чи пізно всі гроші, що знаходяться в криптовалютах, будуть анульовані.

Віктор Суслов, Заслужений економіст України, екс-міністр економіки України, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти