Кремль змусив Європу вийти з кута і згадати про свої гени

25 вересня 2020, 10:59
Росія робить все, щоб стати для Європи фактором загрози.
Калюжа і Європа
Росія втратила Європу

Європа потрібна Росії, як повітря. Європа для Росії - економічний ресурс і постачальник технологій. Європа - дім для російського правлячого класу, який разом із західними лобістами створив механізм приватизації вітчизняної природної ренти.

Для Росії завжди найважливішою країною була Німеччина. Угода "газ в обмін на труби і гроші", яку Кремль уклав з ФРН в 1970 році, дозволила СРСР стати енергетичною державою. Москва використовувала угоду успішніше, ніж її німецькі партнери. Німці сподівалися, що економічне співробітництво допоможе трансформувати Росію. Не вийшло. Німці спробували повторити експеримент, запропонувавши путінській Росії "Партнерство задля модернізації". І знову невдача.

Канцлер Меркель довго вірила, що з Кремлем потрібно говорити і діалог допоможе взаємному розумінню. Але її терпець увірвався і в травні 2020 Меркель заявила: "Росія здійснює стратегію гібридної війни".

відео дня

читайте такожЛюдожер Путін занурив Росію в похмуре СередньовіччяІдею умиротворити Росію через обійми підхопив французький президент Макрон. Але жахнувшись від трагедії з Навальним, Макрон зробив те, що не ризикнув би зробити жоден західний лідер. Макрон висунув Кремлю ультиматум, зажадавши "пролити світло" на спробу вбивства Навального. "Потрібно внести ясність швидко і бездоганно, оскільки ми будемо робити так, щоб дотримувалися червоні лінії",- заявив Макрон, руйнуючи французьку традицію особливих симпатій до Москви.

Ви запитаєте: невже слабовільна Європа здатна відповісти Росії? Адже скільки було приводів для європейського обурення. Однак щоразу Європа поверталася до спроб "зрозуміти" Росію, створюючи підозру в політичному мазохізмі.

Але якщо Кремль проігнорує жорсткість недавніх резолюцій Європарламенту щодо Росії та Білорусі, це буде помилкою.

Європа починає усвідомлювати, що збиток від її м'якотілості щодо Росії перевищує економічну вигоду. Страх викликати агресивність Москви поступається місцем побоюванням внутрішнього розкладання. Європа починає руйнувати індустрію по здійсненню інтересів російської системи на світовій арені.

Так, завдяки боротьбі з відмиванням грошей Лондон перестав бути злачним місцем для російської еліти. Кіпр, що завжди готовий прислужитися, наважився відбирати "золоті паспорти" у російської еліти і Мальта задумалася про те ж саме.

Розслідування зруйнували репутацію солідних банків в Австрії, Німеччині, Нідерландах, Скандинавії (включаючи, Danske Bank, Swedbank, SEB, Deutsche bank, Raiffeisen Bank), які звинувачуються в тому, що відмили сотні мільярдів доларів російських брудних грошей.

Всі завмерли в напрузі, чекаючи, як буде реалізована в ЄС і у Великобританії 5-а Директива ЄС. Ця директива ліквідує анонімність банківських рахунків. Під дію директиви потрапляють всі, починаючи з бухгалтерів, хто працює з грошима підозрілих осіб.

читайте такожСША висунули Росії ультиматумДовго пручався новому законодавству арт ринок - улюблена сфера очищення капіталів з Росії. Відтепер аукціони європейських держав зобов'язані ідентифікувати покупців, які здійснюють великі угоди.

Особлива увага європейських фінансових регуляторів буде прикута до "політично значущих осіб" – PEP) - політиків, чиновників, їх родичів і наближених.

Європа відповідає на виклик Росії власним очищенням і боротьбою з "enablers" - тими, хто забезпечує інтеграцію російської еліти в європейське суспільство.

Якщо європейці проявлять повільність, американські фінансові регулятори стоять напоготові. Ще більше шуму варто очікувати від консорціумів незалежних журналістів (таких, як OCCRP) і "Transparency International", які поставили на потік розслідування потоків брудних грошей.

Іронія в тому, що чистка, розпочата Заходом, відповідає вимозі президента Путіна "повної заборони на зайняття державних посад особам з іноземним громадянством, підданством або посвідкою на проживання в іноземній державі, а також особам, які мають рахунки або вклади в іноземних фінансових установах, банках". Цікаво, як російські державні службовці сприймуть цю дискримінацію: інші можуть мати "запасний парашут", а вони ні!

Прагматизм вже не є для Європи перешкодою для того, щоб сформулювати свою відповідь на насильство в Білорусі і замах на Навального.

Так, Брюссель не тільки відмовився визнати Лукашенка легітимним президентом, а й заявив про визнання Координаційної ради "тимчасовим представництвом людей, які потребують демократичних змін у Білорусі". Тепер Росії буде важче контролювати транзит від Лукашенка до нової влади, ігноруючи Координаційну раду.

Європа заговорила про російське "гібридне втручання" у справи Білорусі. Не потрібно дивуватися, якщо ті, хто в ньому брав участь (аж до російської попси) потраплять в санкційний список.

"Ні - втручанню і ні - злочинному мовчанню", - заявив з приводу Білорусі президент Макрон, який кинув виклик Москві.

читайте такожЄвропа зреклася Білорусі на користь РосіїЄвропейські посли, зайнявши оборону в квартирі нобелівського лауреата Світлани Олексійович, запобігли її арешту. А якщо вони почнуть практикувати це в Москві?

"Фактор Навального" змушує Європу не тільки підняти питання про оббіг в Росії бойової отруйної речовини. Європі доводиться міркувати про власну безпеку.

"Ну чому Кремль не може піти хоча б на Показне розслідування!",- запитують Європейські прихильники Кремля. Вони розуміють, що російська позиція руйнує їх репутацію.

Європа ще залишається російським ресурсом. Але Росія робить все, щоб стати для Європи фактором загрози.

Ще до Білорусі і Навального тільки 31% європейців дивилися на Росію доброзичливо. Серед них 12% шведів, 23% голландців, 26% британців, 35% німців і 33% французів (27% європейців довіряли Путіну). Можна гадати, скільки європейців ставиться до росіян з симпатією сьогодні.

Вже не можна, як раніше сказати: чорт з нею, з Європою; все забудеться. Не забудеться.

Пора думати про нову епоху. Зовнішній ресурс російської влади, який включає використання Європи в якості системної "скріпи", вичерпується.

Ми поки не знаємо, коли остаточно прокинеться економічний гігант, який вважав за краще бути політичним карликом. Але в тому, що завдяки Росії почалося його пробудження, сумнівів немає. Кремль не залишив Європі вибору, змушуючи її вийти з кута і згадати про свої гени.

Росія втратила Європу. Принаймні, якщо мова йде про довіру. А в чому конкретно це проявиться, ми ще побачимо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти