Чи доступна Путіну розкіш "великої війни" проти України

7 квітня 2021, 09:51
Путін прагне зробити Україну або васалом Росії, як Білорусь, або розколоти українську державу, щоб потім приєднати до себе її значну частину.
Зеленський-Путін
Україна для Путіна – це ідея фікс, бо без неї неможлива російська імперія / УНІАН

Почався новий виток військової агресії Росії щодо України, і ситуація на Донбасі загострилася.

Наростаюча напруженість помітна не тільки по стягуванню і розгортанню російських військ уздовж російсько-українського кордону, а й по пропаганді – на російських федеральних каналах знову вибухнула антиукраїнська істерія, зокрема, знову говорять про якогось міфічного загиблого хлопчика.

Нинішня ескалація обумовлена трьома причинами:

відео дня

Путін не може законсервувати ситуацію

Він змушений продовжувати експансію і нарощувати агресивні дії, оскільки його режим не може існувати в мирній і спокійній обстановці. Як тільки закінчується чергова військова авантюра, і стихає ура-патріотична істерія, російська влада різко втрачає популярність. Адже на тлі тривалої кризи в Росії, стагнації, найпотужнішого розшарування суспільства і провалу соціальних програм російське керівництво може згуртувати населення навколо себе тільки завдяки створенню ілюзії якоїсь міфічної загрози. Тому йому доводиться постійно влаштовувати якісь військові вистави по телевізору: затихло все в Сирії – значить, потрібно знову почати розкручувати українську тему.

Україна для Путіна – ідея фікс

Путін мріє увійти в історію як родоначальник третього російського Рейху, путінської імперії (перший Рейх – це була імперія Романових, другий – радянська імперія). Без України російська імперія не може бути повноцінною, тому Путін так прагне ще за свого життя зробити Україну або васалом Росії, як Білорусь, або розколоти Україну, щоб потім приєднати до себе значну її частину.

Політична тактична причина

Пов'язана, з одного боку, з тим, що в США новий президент, з іншого – що Зеленський вперше почав робити жорсткі кроки проти російської агентури в Україні (Медведчука, його соратників тощо). У цій ситуації Путін хоче, по-перше, продемонструвати Байдену свою крутизну, а, по-друге, вважаючи Зеленського слабким президентом, "наїхати" на нього, змусивши дати задній хід у протидії російській агентурі, а також змусити його розірвати українсько-американський альянс, що посилюється.

читайте також10 головних питань і відповідей про нове вторгнення Росії в УкраїнуОднак, на мій погляд, "великої війни" не буде. Ескалація продовжиться в області психологічного тиску і пропаганди. Завдяки цьому у російського народонаселення буде створена ілюзія, що "ми ломим, гнутся шведы", що проти нас весь світ, але ми перемагаємо. А Зеленського і Байдена Росія буде шантажувати, демонструючи силу – мовляв, якщо ви будете за нашою спиною домовлятися і "мочити" російську агентуру в Україні, ми влаштуємо вам велику війну. На цьому шантажі все й закінчиться, якщо Україна і її союзники жорстко відреагують на дії російського керівництва.

Враховуючи складну економічну ситуацію, Росія просто не потягне велику війну. Адже українська армія вже набагато сильніша, ніж у 2014 році, і може дати реальну відсіч російському агресору. Крім того, США при Байдені готові до радикальних санкцій проти Росії, які можуть болісно вдарити по російській економіці. Зокрема, після нових санкцій почнеться різке падіння курсу рубля, відбудеться остаточний відтік іноземних інвестицій із Росії тощо.

Отже, сучасний стан російської економіки не дозволить Путіну таку розкіш, як масштабна війна проти України. Російська влада може лише вчинити якісь військові провокації, щоб "кинути кістку" обивателю і вішати йому на вуха локшину з телевізора.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти