Чому Україні не можна закривати школи на карантин

12 вересня 2020, 06:53
Поки немає епідемії грипу, поки тепло – це чудовий час, щоб діти хоч якось проепідемічилися, тобто придбали базовий імунітет.

Дети в масках, коронавирус
Краще, якщо діти вже зараз перенесуть коронавірус – тоді до сезону грипу було б набагато легше / УНІАН

Не пройшло и половини вересня, а окремі класи або цілі школи одна за одною відправляються на самоізоляцію через виявлення випадків захворювання на Covid-19. Так, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив, що вже 145 класів пішли на самоізоляцію.

Тем не менш, відправити всіх учнів шкіл на карантин прямо зараз – не вихід. Поки що цього робити не можна. Оскільки, якщо діти не перехворіють коронавірусом зараз, то потім, коли почнеться ще й епідемія грипу, ситуація буде набагато складнішою.

відео дня

До того ж, відомо, що діти переносять коронавірус легко – малосимптомно або безсимптомно. ВООЗ повідомляє, що 29% населення планети складають діти до 18-ти років, і всього 1-3% хворіють на коронавірус (у різних країнах різні показники, але в таких межах), і майже всі вони переносять вірус легко. При цьому, як би вони не хворіли, у них з'являється імунітет. А це – наш щит, і ми повинні прийняти це як даність.

Чим більше дітей перехворіють на коронавірус легко і без ускладнень, тим краще буде імунний щит України від Сovid-19. І, значить, тоді інші (ті, кому вкрай небезпечно захворіти коронавірусом – люди похилого віку або люди з хронічними захворюваннями) отримають шанс дочекатися вакцини.

Отримати захист (імунітет) ми можемо тільки двома шляхами – перехворівши або зробивши щеплення. Карантин та ізоляція – не вихід, тому що неможливо все життя провести в ізоляції.

При цьому можна вжити елементарних заходів, аби знизити ризик зараження дітей Covid-19 у школі. Навіть якщо судити тільки по Києву, то всі школи по-різному організували навчальний процес в умовах епідемії. Одні, наприклад, перейшли на навчання в дві зміни, інші – розділили класи на дві частини, які навчаються по черзі (одна частина в школі один тиждень, тоді як інша вдома, а потім навпаки). Таким чином, зменшують кількість дітей, які одночасно перебувають у класі. Це – варіант.

читайте такожВосени в Україні буде більше 4-6 тисяч випадків Covid-19 на день – інфекціоніст АрістовТакож існують бактерицидні лампи, які ніхто не скасовував і їх варто використовувати в школах для кварцування класних кімнат. Але, слід пам'ятати, що проводити кварцування при людях на можна, тобто на час цієї процедури діти повинні вийти з класу.

Крім того, в усіх школах намагаються дотримуватися маскового режиму та організували різного роду дезінфектанти, що також має позитивний ефект.

Плюс – важливо забезпечити ретельне та регулярне прибирання всіх приміщень у школах. Необхідно навіть організувати перевірку того, як прибираються класні кімнати, коридори та інші приміщення, зокрема, туалети. Зараз взагалі не зрозуміло, хто повинен перевіряти такі речі.. Раніше хоча б боялися перевірок Санепідемстанції и тому підтримували чистоту. А сьогодні, коли нема кому перевіряти, нікого не бояться. В підсумку про те, де розташований туалет у школі, в якому напрямку до нього йти, ви завжди легко дізнаєтеся – по запаху.

Чутки про те, що школи довго не пропрацюють і невдовзі відправляться на карантин чи дистанційне навчання, ходять уже давно. Про це говорили ще до 1 вересня. Однак закрити школи на карантин – це згубний шлях. Поки нема епідемії грипу, поки тепло – це чудовий час для того, щоб діти хоч якось проепідемічилися, тобто здобули базовий імунітет. Оскільки, коли прийде грип, і в Україні одночасно циркулюватимуть і коронавірус, і грип, складно собі уявити, що буде відбуватися.

Під час епідемій грипу, як правило, школи в Україні або в окремому регіоні закривалися на два-три тижні. Втім, не секрет, що діти, коли залишалися вдома, все одно ходили один до одного в гості, зустрічалися, гуляли – виходить, усе одно заражалися. Проте статистично це дещо знижувало рівень захворюваності. Потім діти, повертаючись до школи після карантину або виходячи навіть зі звичайних канікул, все одно починали хворіти. Така закономірність спостерігається не лише у нас, а в усіх країнах.

Однак це далеко не завжди служить приводом для введення або продовження карантину. Все залежить від того, які цифри ми маємо. Якщо 30% дітей відсутні на заняттях через хворобу, тоді слід розглядати можливість запровадження карантину: тобто, якщо в класі 30 дітей, 10 із них точно захворіли на коронавірус, а не просто злякалися його і відсиджуються вдома, тоді є підстави замислитися про карантин.

Враховуючи, що в цьому сезоні на нас чекає і грип, і коронавірус, краще було б, якби діти шкільного і дошкільного віку вже зараз перенесли цей коронавірус – тоді до сезону грипу було б набагато легше.

Проте є один вкрай важливий момент… Сім'ї, де є і діти, і бабусі-дідусі, повинні бути уважними та вжити певних заходів, аби убезпечити більш старших родичів. Зокрема, бабусі та дідусі повинні ставитися до дитини, яка відвідує шкільний чи дошкільний навчальний заклад, як до потенційного джерела інфекції. Ніхто не забороняє спілкуватися з дитиною, але робити це потрібно тільки в масці.

Це цілком реально. Погляньте на японців: при їх кількості населення 125 мільйонів людей тих, хто захворів та помер, у Японії менше, ніж в Україні. І Японія не закрита. Це свідчить про те, що обрана правильна модель поведінки людей. Саме вона обумовлює такі цифри.

читайте такожЄС не довіряє нашій статистиці, тому кордони для українців будуть закритими - вірусолог Алла МироненкоА в Україні... У нас всюди відкриті нічні клуби, де люди спокійно без масок спілкуються всю ніч у закритому приміщенні і, звісно, чудово заражуються. Тож у нас небезпечні не стільки школи, скільки нічні клуби та подібні їм заклади, де люди перебувають без масок, і ніхто цього не перевіряє, не контролює.

Що стосується початку сезону грипу, то тримати руку на пульсі ми починаємо з 1 жовтня. Як правило, початок епідемії грипу в Україні залежить від погодних умов, від того, який штам грипу циркулює, і від міграційних процесів. Цього року все буде змазано та розтягнуто, тому що, як би там не було, маскового режиму дотримуються (хоча б у транспорті), чого не було в нас ніколи раніше. Враховуючи наявні обмеження і правила, яких хоч якось дотримуються, не думаю, що сезон грипу цього року почнеться раніше. Швидше, навпаки – пізніше. А ось затягнутися все може до червня 2021 року. Хоча майбутня епідемія грипу не буде надто інтенсивною, знов-таки хоча б тому, що люди носять маски та більш інтенсивно миють руки.

Отже, поки що школи в Україні не варто закривати на карантин у жодному разі. Але як донести цю ідею до тих людей, які в нашій державі ухвалюють рішення, не зрозуміло. Допоки кількість відсутніх через хворобу дітей не становитиме 30%, в цьому немає сенсу.

Алла Мироненко, вірусолог, завідувач відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти