Чому Зеленський хоче зробити прем'єром саме Тігіпка

26 лютого 2020, 11:31
Президент зрозумів, що уряд треба підсилювати ефективними менеджерами.
Тигипко
Тигипко - премьер, утверждают сразу несколько источников / УНИАН

Перш за все, зараз президент шукає віце-прем’єра з економічних питань. Є необхідність посилення економічного блоку Уряду. Але є припущення, що можливо, якщо Гончарук піде, то тоді може бути і новий прем’єр Сергій Тігіпко, якщо він погодиться. Переговори з ним (і не тільки), відбуваються ще з січня.

Очевидно, що Уряду важко виконувати свої обов’язки і його треба підсилювати. Та є низка формальних обставин, які можуть завадити призначенню. Наприклад, зараз, поки не завершений розгляд законопроекту по ринку землі (це може розтягнутися до березня), жодне інше рішення, у тому числі - і кадрове, не може бути ухваленим. І, відповідно, не можна призначити або звільнити жодного міністра або призначити віце-прем’єра, і тим більше – прем’єра. Другий момент – до вересня діє мораторій на відставку уряду. Єдиний варіант – якщо Гончарук піде сам, але більш вірогідна ситуація, що Гончарук допрацює до вересня. Усе залежатиме від довіри президента.

читайте такожГончаруку приготуватися на вихід: Зеленський розглядає Тігіпка на посаду прем'єраНаскільки я розумію логіку президента, він зараз хоче зміцнити уряд досвідченими політиками, тому що абсолютна більшість міністрів, фактично - 90%, не мали досвіду роботи на вищому рівні виконавчої влади. І, безумовно, відсутність досвіду має негативні наслідки. І рішення посилити уряд досвідченим, ефективним управлінцем виглядає цілком логічним.

відео дня

Тигипко - премьер непоганий варіант: він має великий досвід роботи у системі державного управління, і цей досвід успішний – свого часу він працював міністром економіки, був головою НБУ, віце-прем`єром.

Щодо Хорошковського я чув, що він не мав великого бажання йти на офіційні посади в уряді. Але всі інформовані джерела підтверджують, що Хорошковський ще минулого року виконував роль консультанта по налагодженню роботи на митниці. У Хорошковського є позитивний досвід збільшення надходжень з митниці за уряду Тимошенка, він керував митницею. Тому його досвідом так само вирішили скористатися.

Але в його біографії є протиріччя: наприклад, його робота на посаді голови СБУ викликала багато критики і зауважень, але коли він був першим віце-прем’єром, то, навпаки, сприяв європейській інтеграції.

Щодо Тігіпка немає таких негативних відгуків, бо коли він був першим віце-прем’єром з соціальних питань, то продемонстрував себе потужним реформатором і був прихильником започаткування ґрунтовної пенсійної реформи і т.д. Так само як і за часів керівництва Нацбанком, коли в нас була позитивна фінансова ситуація і ми зменшували свої зовнішні борги.

Зеленський звертається до людей, які раніше продемонстрували ефективну роботу, шукає ефективних державних менеджерів. Ці двоє - не єдині, кому пропонувалася посада. Я також чув, що однією з кандидатур розглядався і Олег Рафальський, колишній заступник голови Адміністрації президента часів Порошенка. Ще один можливий претендент – Олег Дубина, колишній керівник Криворізького металургійного комбінату.

У більшості названих кандидатів є проблема із законом про люстрацію – усі ці люди потрапляють під дію цього закону, бо Тігіпко працював у першому уряді Азарова, а Хорошковський був керівником СБУ за часів Януковича. Але буквально вчора набуло чинності рішення ЄСПЛ, яким фактично закон "Про очищення влади" визнали таким, що порушує права людини. Тобто ЄСПЛ його скасував. Тож, посилаючись на це рішення, призначення колишніх високопосадовців у новому уряді можливі.

Володимир Фесенко, Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти