"Акула - прапор розбою і розгулу": рецензія на фільм "Мег 2: западина"

6 серпня 2023, 21:36
В українських кінотеатрах йде фільм" Мег 2: западина " - океанологічний бойовик з Джейсоном Стетхемом у головній ролі.
Мег 2
"Мег 2: западина" / Warner Bros. Pictures

Після подій першого фільму минуло кілька років. Йонас (Джейсон Стетхем) працює за професією - у величезному океанологічному центрі десь в Азії. У нього безрозсудно-інфантильний начальник Жанг (Ву Цзінг), який вічно норовить поплавати в величезному басейні, де безтурботно плаває гігантська акула-мегалодон Мег. Крім того, Джонас дружить з племінницею начальника - чарівною діачинкою Мейінг (Софія Цай), яка теж мріє стати океанологом (як її передчасно покійна матінка). Але тут настає час зробити нову експедицію на дуже сильну глибину. Герої на двох батискафах починають занурення, як раптом починаються проблеми, диверсії, а навколо починають кружляти гігантські і не дуже морські хижаки.

Фільм "Мег: монстр глибини" вийшов кілька років тому в голлівудсько-китайській копродукції і був зроблений досвідченим ремісником Джоном Тертлтаубом. Фільм був в міру видовищний, в міру лякаючий, в міру безглуздий, але публіці сподобалося (особливо китайським інвесторам). Стало бути, справа за сиквелом не забарилася.

На режисерський пост дещо несподівано англійця Бена Вітлі, який зробив собі ім'я в середині 2010-х соціальною сатирою "Висотка" з Томом Хіддлстоуном і дотепним камерним бойовиком "Перестрілка" з Кілліаном Мерфі і Армі Хаммером. Дещо дивно було побачити ім'я Вітлі на чолі великого студійного проекту на кшталт "Мег", але, мабуть, продюсерів переконала його робота над ремейком хічкоківської "Ребекки" для Netflix.

У зв'язку з цим цікаво те, що в новому фільмі найголовнішими і страшними тваринами показані не, власне, гігантські акули або інші мешканці морських глибин, а корпорації і капіталісти, яким, природно, плювати на все - крім прибутку. Втім, як і належить фільму, знятому за сотні мільйонів заради отримання великого прибутку, сатира тут досить легка і беззуба.

Фільм "Мег 2" вийшов досить сильно нерівномірним. Перша половина - власне, пригоди Стетхема і компанії під водою, зроблені ліниво і не дуже цікаво (дарма що художники по спецефектів дуже старалися і намальовано все досить здорово). А ось друга половина - де справа відбувається біля і на чарівному дорогому острові - курорті - вдалася на славу. Режисер явно відпустив віжки і відчайдушно веселився, придумуючи все нові і нові способи знищення туристів, а також сцени боротьби Стетхема з акулами.

Мег 2

Підсумовуючи - "Мег 2: западина" вийшла цілком пристойним літнім кіноразвлеченіем (якщо, звичайно, ви не зібралися відпочити десь на морському курорті найближчим часом або бліднете від кров і- тут вона ллється мало не струмками).

Дивіться на відео трейлер фільму "Мег 2: западина":

Інші Тексти: