StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Ключ на старт і по газах: рецензія на фільм "Гран Туризмо"

17 серпня 2023, 10:44оновлено 17 серпня 2023, 11:50
В українському прокаті вийшла і йде нова спортивна драма "Гран Туризмо", заснована на реальній історії автогонщика Янна Марденборо.
Гран Туризмо
кадр з х/ф "Гран Туризмо" / Columbia Pictures

В англійській глибинці, в Уельсі, серед пусток, пива і фіш-енд-чіпс живе сім'я Марденборо. ТАТО, колишній футболіст, а нині-роботяга (Джимон Хонсу), клопітка Домогосподарка-мама (Джеррі Халлівелл - Олди повинні її пам'ятати як Джинджер Спайс з Spice Girls) і двоє синів. І якщо старший (Деніел Пуйг) повністю волі батьків слухняний і хоче стати футболістом, то молодший, Янн (Арчі Мадекве) цілими днями не виходить з кімнати і грає на PlayStation в гоночний симулятор Gran Turismo. Але тут прудкий піарник Денні Мур (Орландо Блум) вмовляє корпорацію Nissan запустити ризикований проект - зібрати кращих гравців в GT в спеціальний тренувальний табір, дати їм суворого і досвідченого наставника Джека Солтера (Девід Харбор). І кращий з гравців зможе стати реальним гонщиком. Янн розминає пальці і береться за справу.

Корпорація Sony останнім часом неслегко взялася за екранізацію власних ігор і навіть в кооперації з Columbia Pictures створила спеціальну PlayStation Studios. І поки така співпраця збоїв не дає - в минулому році вийшов хороший пригодницький екшн "Анчартед: на картах не значиться", на початку цього - зомбі-хоррор-серіал "Один з нас", що зібрав багатомільйонну аудиторію, і буквально в минулому місяці вийшов божевільний гоночний серіал "скрегіт металу".

Гран Туризмо

І ось тепер на екранах "Гран туризмо" - екранізація легендарної серії гоночного симулятора, який славиться своєю складністю і увагою до деталей. Плюс ще й фільм заснований (хоча і частково) на реальній історії Янна Марденборо - задрота-геймера, який став гонщиком (і спеціально для фільму виконував всі трюки з гонками замість Мадекве).

Цікаво, що знімати фільм покликали не кого-небудь, а Ніла Бломкампа - колись надію фантастичного кінематографа, стусаном з ноги відкрив двері в Голлівуд своїм "Районом №9". Правда, далі справа не особливо склалося і його видовищні фільми з потужним соціальним підтекстом ("Елізіум: рай не на землі", "Робот на ім'я Чаппі") з гуркотом провалювалися в прокаті. У свій час його готували в режисери перезапуску культової франшизи "Чужий", проте ж - не склалося.

Відразу потрібно сказати, що особливої волі, мабуть, продюсери на зйомках "Гран Туризмо" Бломкампу не давали - і вже у всякому разі не дали йому осідлати улюбленого коника і хоча б для виду (як це дозволили зробити Греті Гервіг в "Барбі", наприклад) покритикувати корпорації. Але в цілому картинку режисер вибудував приємну оку і соковиту. Не кажучи вже про те, що на тлі нескінченних "Форсажів" з їх постійним зневажанням законів фізики і логіки, побачити видовищні і реалістичні перегони - просто цікаве видовище.

Гран Туризмо

Плюс на тлі інших акторів виділяється Девід Харбор - який, судячи з усього, готовий на все, щоб вирватися з тіні свого персонажа з "дуже дивних справ" та й взагалі з серіального гетто у великий кінематограф. Свого досить скупо прописаного персонажа він оживив по-максимуму. Та так, що інші актори на його тлі явно губляться. Арчі Мадекве (відомий по хоррору" сонцестояння") теж намагається з усіх сил, але, оскільки це його перша головна роль, справляється далеко не завжди.

Підсумовуючи - "Гран туризмо" вийшов хорошим літнім кінорозвагою. Він, звичайно, міг би бути трохи коротший за хронометражем і реклама корпорації Sony могла б бути трохи менш нав'язливою, але кіно напевно сподобається фанатам гри, автогонок та й просто любителям видовищ на великому екрані.

Інші тексти про кіно:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти