"Ідуть на дальнії болота, де різна водиться гидота": рецензія на фільм "65"

19 березня 2023, 20:26оновлено 20 березня 2023, 22:40
В українському прокаті йде науково-фантастичний бойовик "65" - з Адамом Драйвером у головній ролі (і під продюсерським контролем Сема Реймі).
65
"65" / Sony Pictures

65 мільйонів років тому, планета Земля. Самий початок палеогенового періоду. Хомо сапієнс, ясна річ, поки що немає - і по всій планеті царюють динозаври (на будь-який смак), а дрібні ссавці плутаються у них під ногами. Як раптом через шаленого астероїда над землею зазнає аварії зореліт прибульців - причому гуманоїдів. Виживають лише пілот Міллс (Адам Драйвер) та Дівчинка-підліток (Аріна Грінблат). Тепер їм потрібно дістатися до рятувальної капсули подолавши по шляху Мовний бар'єр і вкрай недружню місцеву фауну.

За нинішніми часами, "65" - проєкт досить незвичайний хоча б по тому, що великі голлівудські студії неохоче дають гроші на амбітні і незвичайні проєкти. А за дуетом Скотта Бека і Брайана Вудса великих успіхів поки що не помітно (вони більше відомі як сценаристи хоррора "Тихе місце"). Правда, вони встигли попрацювати над вебсеріалом "50 штатів страху", який курирував легендарний Сем Реймі. Він-то, мабуть, і замовив слівце за хлопцями перед студією Sony, у якій, ймовірно, він у великому фаворі ще з часів "тобімагуайеровської" трилогії про Спайдермена. Інакше важко пояснити, чому Беку і Вудсу видали досить великий (91 млн доларів) як для повнометражного дебюту бюджет, якого вистачило і на гонорар великої зірки - Драйвера, і на досить складні спецефекти - можна тільки уявити, скільки коштувало Показати на екрані настільки давню епоху Землі.

Але ось з рештою справи йдуть не так райдужно. Оскільки фільм, скажімо, мінімально персонажний, і весь сюжет побудований на подорожі героїв з точки "а" в точку "б", то потрібно, по ідеї, максимально наситити його несподіваними пригодами і поворотами сюжету.

З чим автори впоралися не дуже. Драйвер, звичайно, актор досвідчений і харизматичний, але фільм на собі витягне не дуже. Та й з юною партнеркою у нього не дуже складається хімія. Плюс фільм, незрозуміло. за наміром чи ні, випустили в той час, коли по всьому світу гримить серіал НВО "Останній з нас" - де теж суворий чоловік з рушницею і дівчинка-підліток йдуть з пункту "а" в пункт "б" (хіба що сеттинг зомбіапокаліптичний). І на його тлі амбітний "65" дещо блякне.

65

Підсумовуючи - фільм можна порекомендувати хіба що шаленим фанатам Адама Драйвера і любителям загального динозавричного сеттингу, яким не вистачило недавнього "Світу Юрського періоду".

Інші матеріали про кіно: