Ніхто не чекає на іспанську інквізицію: рецензія на фільм "Екзорцист Ватикану"

3 квітня 2023, 20:30оновлено 7 квітня 2023, 11:22
В українському прокаті з 6 квітня йтиме новий фільм жахів від студії Sony Pictures - "Екзорцист Ватикану" c Расселом Кроу в головній ролі.
Екзорцист Папи
"Екзорцист Ватикану" / Sony Pictures

У розпал 80 - х в іспанську глибинку після смерті чоловіка переїжджає американка Джулія (Алекс Ессо) з двома дітьми - по-підлітковому хамовитою Емі (Лорел Мердсен) і Генрі (Пітер ДеСоуза), який після смерті батька категорично відмовляється з ким-небудь говорити. Покійний глава сімейства залишив їм у спадок (замість грошей або цінних паперів) тільки старе родове гніздо - похмуре і запорошене абатство. Джулія з ентузіазмом починає займатися ремонтом - з метою продати нерухомість і виїхати скоріше назад в Штати, як раптом в Генрі вселяється якась могутня зла сутність. Місцевий священик, падре Ескібель, з нею не справляється. І йому на допомогу Папа Римський (Франко Неро) надсилає головного екзорциста Ватикану - падре Габріеля Аморта (Расселл Кроу).

Нинішньому поколінню відвідувачів кінотеатрів, швидше за все, невтямки, що, мабуть, саме з "виганяє диявола" Вільяма Фрідкіна 1973 року фільм жахів щільно увійшов в чисто мейнстрімних голлівудських жанрів (жарт чи - за зборами це кіно обійшло не що-небудь, а першу частину "Хрещеного батька"). Власне, з того часу фільми про людей, одержимих нечистою силою і про боротьбу з нею знімалися в Голлівуді із завидною регулярністю (з більш-менш свіжого на думку спадають, наприклад, франшизи "Закляття" і "Астрал").

І ось на екрани вийшла нова варіація на ту ж класичну тему. Правда, в цей головна дійова особа - реальна людина. Падре Габріель Аморт дійсно три десятки років був головним екзорцистом Ватикану і на рахунку якого, як свідчать джерела, в районі 100 тисяч вигнань нечистої сили з людей. І хоча фільм формально заснований на книгах падре, очевидно, що ні сценаристи, ні режисер себе в фантазіях не особливо стримували.

Екзорцист Папи

Режисер, до слова, австралієць Джуліус Ейвері зробив собі ім'я на міцних картинах категорії "B" - зомбі-наці бойовику "Операція "Оверорлд" і супергеройському екшені "Самаритянин" зі Сталлоне. І в цілому помітно, що жанр хоррора він знає непогано, але ось володіє ним не в повній мірі. Ну і головна, мабуть, проблема фільму - те, що його кидає то туди, то сюди. То це чесний жахастик - з криками, кров'ю, богохульством і вивернутими суглобами. То раптом конспірологічний детектив у дусі "Коду да Вінчі" про гріхи католицької церкви. То раптом Рассел Кроу вибухає несподіваними чорногуморними жартами.

Хоча особисто йому потрібно сказати окреме спасибі - на його великоваговості, бичачому погляді і огрядній харизмі фільм, загалом-то і тримається. І на його тлі інші актори якось блякнуть (правда, автор цих рядків був дуже радий побачити ветерана спагетті-вестернів Франко Неро і його пронизливо-льодистий погляд).

Підсумовуючи - фанатам жахів фільм повинен сподобатися, тому як всі жанрові канони більш-менш дотримані. А ось звичайних відвідувачів мультиплексів відразу попередимо - в хитросплетіннях сюжету досить легко заплутатися