"Неня моя Чорна Гора, гей, гей, гей": рецензія на фільм Чорна вдова

8 липня 2021, 12:00
В український прокат 8 липня вийшов довгоочікуваний (тому що кілька разів переносився через пандемію коронавірусу) фільм по коміксам Marvel - Чорна вдова.
Скарлетт Йоханссон в ролі Чорної Вдови / Disney / Getty Images

В середині 90-х американські спецслужби ось-ось накриють сім'ю російських розвідників нелегалів (Девід Харбор - Дуже дивні справи і крайній Хеллбой і Рейчел Вайс - Лобстер, Фаворитка). Вони ледь встигають вліпетнуть з вкраденими секретами на Кубу, забравши двох дочок (старшу, з неймовірно аквамариновим кольором волосся грає, до слова, дочка Мілли Йовович). Там і з'ясовується, що сім'я була фікцією, дівчаток розлучають. І по погляду генерала з піратським прізвищем Дрейків (Рей Вінстон) зрозуміло - їх точно не чекає нічого не хорошого. Через 20 років - після подій фільму Перший месник: Протистояння - досвідчена шпигунка Наташа Романофф ака Чорна вдова (Скарлетт Йоханнсон) зривається в перегони від влади США. І в гонитві за супер-мега-секретним матеріалом натикається на свою фіктивну сестру (Флоренс П'ю - Маленькі жінки). Та з промитими мізками служить супер-кілершею у Дрейкова. Але швидко розуміє, що той гад, негідник і фаллократ, якого потрібно покарати.

Заздалегідь прошу вибачення у читачів за такий довгий вступ, але, право, до 24-го повнометражного фільму Кіновсесвіт Marvel всотав таку кількість деталей і сюжетних ліній, що утримати їх всі одночасно в голові можуть тільки вперті фанати. "Чорна вдова" повинна була стати дембельським акордом Йоханнсон в ролі сексапільної, іронічної і бойовитої Наташі Романофф і красивим кінцем третьої фази кіновсесвіту (тим більше що одвічні конкуренти з DC / Warner досягли успіху з Диво-жінкою і витратити пару сотень мільйонів на блокбастер про супергероїню стало трохи безпечніше). Але пандемія втрутилася і кіно вийшло з більш ніж річним запізненням. Ніби зависнувши в просторі.

відео дня

Не потрібно володіти генієм Тоні Старка, щоб зрозуміти - кращим жанром для сольного фільму про Чорну вдову стане шпигунський бойовик. Та проблеми починаються майже від початку. Режисерка Кейт Шортланд в такому жанрі ніколи не працювала раніше. А сценаристи не змогли придумати більш-менш оригінальний сюжет і нарубали в олів'є мішанину з пригод Джейсона Борна і Ітана Ханта.

Чорна вдова

Плюс видно, що й Йоханссон фарбовані хною локони Чорної вдови вже приїлися помітно і більшу частину сцен вона чи то просто відпрацьовує свій 15-мільйонний гонорар, чи то просто грає з подяки до персонажа, який перетворив її з чергової вуді-алленівської актриси в голлівудську мегазірку

Екшен поставлений непогано, але не більше того. Плюс вічна проблема Marvel - невиразні лиходії. Дрейков не страшний ні краплі і схожий не на підступного негідника, а на середньої руки бандита з претензіями. Ну і план у нього небезпечний сміховинно. А ніби головний противник Наташі - зловісний Таскмастер (з його особистістю і пов'язана основна раптовість фільму) тут присутній в чисто формальних дозах.

Зате в чому досяг успіху, так в це в жартах і в журавлині (на подив, до речі, не розлогій). Харбор в ролі російської відповіді Капітану Америці з гордістю носить наколки "Карл Маркс" на кулаках, відчайдушно комікує, виставляє себе на посміховисько і недоглянутістю бороди здорово нагадує письменника Солженіцина. Вайс, звичайно, з чисто британськими високими вилицями і підібганими губами, аж ніяк не схожа на російську шпигунку-вчену, але грає здорово. Взагалі, фільм виглядає найкраще, коли вся фальшива сімейка збирається в садибі (практично як в чеховських п'єсах, хіба що героїня Вайс не Вишневий сад вирощує, а дресирує бойових суперсвиней - шкода без демонстрації передач Соловйова і Кисельова) п'є горілочку, їсть олів'є і премило лається один з одним.

Актриса П'ю, до речі, незважаючи на свій юний вік і зрозумілу недосвідченість в екшен-жанрі, справляється непогано, переконливо б'ється і добре працює в парі з матерою Йоханнсон (особливо гарні їх підколки-пікіровки. І на її героїню у керівництва Marvel точно великі плани - як мінімум в прийдешньому серіалі "Соколине око".

P. S. Для нетерплячих. Сцена після титрів буде-так що не поспішайте тікати з кінозалу.