"Розпрягай-но, хлопче, коней": рецензія на фільм "Феррарі"

31 грудня 2023, 12:52оновлено 1 січня, 13:15
57
В український прокат вийшов фільм-байопік "Феррарі" - про дуже складний період з життя засновника легендарної Автокомпанії і гоночної команди.
Ферарі
Кадр з х/ф "Феррарі" / STXfilms

1957 рік. Італія ще не цілком оговталася від правління Дуче і війни. У невеликому стародавньому місті Модена сивочолий і повненький Енцо Феррарі (Адам Драйвер) опинився на межі банкрутства - і йому кров з носа потрібно, щоб машини його легендарної скудерії (чи то пак "стайні") перемогли в найнебезпечнішій гонці Mille Miglia. Але це ще не все - єдиний син і спадкоємець Енцо недавно помер зовсім молодим. І Комендаторе (так його шанобливо називають в Італії), і його дружина і діловий партнер Лаура (Пенелопа Крус) вбиті горем. Причому дружина не знає, що Енцо кілька років тому завів собі коханку Ліну (Шейлін Вудлі), яка народила йому іншого сина. Загалом, дуже тугий клубок протиріч.

Ветеран Голлівуду Майкл Манн практично завжди в основу своїх фільмів клав один і той же фундамент - "сильний чоловік-професіонал робить свою роботу попри все". Будь-то зломщик сейфів в "Злодії", мисливець Соколине око в "Останньому з могікан", бандит Ніл Макколі і лейтенант Вінсент Ханна в "Сутичці". Або навіть легендарний боксер Мохаммед Алі в однойменному фільмі.

Ферарі

Власне, "Феррарі" зроблений за тими ж старомодним лекалами. Феррарі-Драйвер навіть і не намагається приховати, що для нього гоночні боліди і компанія - справа всього його життя. А емоції - навіть дуже сильні за типом скорботи за померлим сином або переживань щодо банкрутства - цей солідний чоловік показує досить скупо (в основному квадратячи вилиці або виблискуючи очима). Головне успіх - і, в принципі, байдуже, скільки пілотів складуть свої голови на гоночній трасі (а в ті часи захист у них і у болідів була мінімальною).

Але що цікаво, у Манна мало не вперше за кар'єру з'явилися добре прописані жіночі персонажі. Особливо добре грає Крус - яку, чого кривити душею, в голлівудському кіно її використовували здебільшого в якості красивих меблів. Але тут роль у неї шикарна - сильної і розумної жінки, яка не хоче і не буде залишатися в тіні могутнього чоловіка (і завжди готова влаштувати йому прочухана, коли того заносить на повороті).

Крус

Вудлі теж прекрасно грає, хоча у неї помітно менше хронометражу - але з мотивацією і розвитком персонажа у неї все в порядку.

Ну і, власне, гонки. Тут відразу потрібно сказати - затятим фанатам автоспорту фільм навряд чи сильно сподобається. Манн, звичайно, зі повсякчасною своєю прискіпливістю відновив епоху і ретроболідів тут вистачає, але в цілому гонки займають в цьому кіно не такий вже й солідний хронометраж.

Підсумовуючи - "Феррарі" вийшов вельми міцним і потужним фільмом. Нехай він йде здебільшого в розміреному і неспішному темпі, а не мчить зі швидкістю гоночного автомобіля, любителям кіно він напевно повинен сподобатися.