StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Межі раю і пекла завжди проходять через нас": рецензія на фільм "Памфір"

23 березня 2023, 20:05оновлено 25 березня 2023, 15:01
В українському прокаті йде кримінальна драма "Памфір" - фільм Дмитра Сухолиткого-Собчука. Це проект компанії Bosonfilm, а дистриб'ютором стала студія Film.ua.
Памфір
кадр з х/ф "Памфір" / Bosonfilm

У далекій буковинській глибинці, в рідно селі прямо на кордоні з Румунією повертається ненадовго із заробітків Леонід на прізвисько "Памфір" (Олександр Яцентюк). Причому буквально на пару тижнів - приголубити дружину, побожну берегиню домашнього вогнища (Соломія Кирилова) та радісно пограти з сином (Станіслав Потяк), який помітно виріс за час його відсутності. Але той вже тінейджер, увійшов в перехідний вік і в припадку підліткового бунту робить вчинок, який вганяє в сім'ю в серйозні борги. Щоб розплатитися з ними, Памфір змушений труснути старовиною і зайнятися в останній старим злочинним промислом (коли він був чи не кращим контрабандистом по цей бік Черемошу). Чи варто говорити, що такі історії добром ніколи не закінчуються.

Звичайно, ця заява багатьом читачам може здатися самовпевненою, але важко пригадати відразу який-небудь знятий в Україні в останні навіть не роки, а десятиліття фільм, в який та чи інша західна формула кіно лягала як влита на чисто український матеріал. Навіть у найвдаліших спробах на кшталт "Безславних кріпаків" (більшою мірою) і "Мої думки тихі" (меншою мірою) виднілися структурні шорсткості. Так ось - в "Памфірі" все в цьому плані ідеально. У вузькому сенсі тут можна згадати раннього Скорсезе (перш за все "Злі вулиці"), але в широкому сенсі - це кримінальна драма найвищого ґатунку. І в цьому сенсі радісно і дивно, наскільки вдалася дебютна повнометражна робота режисерові Дмитру Сухолиткому-Собчуку. Кожен елемент в його фільмі на місці, сюжет сухий і сухорлявий, як торс головного героя, і - що головне, Мінімальна дистанція між глядачами і персонажами (ні краплі надуманості і штучності). Це тим цінніше, що виконавці головних ролей, теж за фактом, дебютанти, у великому кіно. Але грають вони, хай пробачать читачі, за цей штамп, на розрив аорти.

Памфір

Нітрохи не гірше підводять і артисти другого плану, серед яких виділяється досвідчений Олександр Ярема в ролі злого кримінального авторитета і корумпованого чиновника Морди.

"Памфір" взагалі нагадує хороший такий листковий пиріг. І його потрібно дивитися шар за шаром - постійно дивуючись якісному смаку. Особливо соковито виглядає і етнографічний, так би мовити, елемент - народне свято "Маланка" навряд чи коли-небудь до "Памфіру" подавали так соковито. Щоправда, любителів легковажно хрустіти попкорном під пиво і кока-колу потрібно відразу попередити - легкої розваги від цього кіно взяти не вийде.

Але якщо людина все зважиться ухнути з головою, як ніби стрибнути з високої скелі в море, то його чекають надзвичайні відчуття.

Інші матеріали про кіно:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти