Два брати в пошуках блудного батька: рецензія на фільм "Люксембург, Люксембург"

15 квітня 2023, 19:39оновлено 18 квітня 2023, 11:32
В українському прокаті йде трагікомедія "Люксембург, Люксембург" - новий фільм творця "Моїх думок тихих" Антоніо Лукіча.
Люксембург
"Люксембург, Люксембург" / ForeFilms

У полтавському райцентрі Лубни живуть два брати-близнюки, Васька і Колька (Аміль і Рамін Насірови з культової реп-групи "Курган і Агрегат"). І якщо один - розум, честь, совість, передовий коп і мамина радість, то другий - недолугий і буйний водій маршрутки, який постійно влипає у всякого роду неприємні історії. І тут раптом з далекого Люксембургу приходять сумні вісті - батько братів, в минулому авторитетний бандит (який давно, втім, кинув сім'ю) ось-ось помре. І якщо один брат хоче негайно їхати туди, то інший категорично проти.

Кілька років тому дебютний фільм Антоніо Лукіча "Мої думки тихі" увірвався в український кінематограф як криголам у крижини. І важко було б знайти людину, якій би він не сподобався - хоч критика, хоч середньостатистичного глядача. Трагікомедійне роуд-муві про сина і про матір підкорювало відразу. Що ж, тим вище були очікування від другого повнометражного проєкту Лукіча. І в цілому він своєму напрямку не змінив.

Перед нами знову трагікомедія, знову на чисто українському матеріалі, але набагато складніше за задумом і - багато в чому, за виконанням. Плюс якщо в "Думках..." непрофесійний артист Андрій Лідаговський врівноважувався досвідченою Ірмою Вітовською, то в "Люксембурзі" обидві головні ролі виконують непрофесіонали - близнюки Насірови. І грають в більшості змін просто чудово, іноді просто "забиваючи" органікою все в кадрі. Що ж, брати не з чуток знайомі з життям в дуже маленькому населеному пункті і виглядають на екрані цілком органічно.

Плюс Лукічу вдалося написати сценарій і діалоги (повні соковитого суржика), за якими реально цікаво стежити і придумати персонажів, яким хочеться співпереживати. І з якими і над яким хочеться реготати. А на фінальних сценах навряд чи якому глядачеві вдасться стримати скупу і зрадницьку сльозу. Режисер тим більше не приховує, що багато чого привніс у фільм зі своєї біографії та особистих переживань.

Люксембург

Підсумовуючи, скажімо, що "Люксембург, Люксембург" - прекрасна трагікомедія, від якої залишиться і пересічний глядач, і досвідчений кіноман.

Вас можуть зацікавити такі новини: