StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Варити годинами не потрібно: як правильно стерилізувати банки для консервації

18 червня 2024, 17:25оновлено 2 липня, 12:59
18469
Стерилізація банок перед консервацією – важливий етап, який в жодному разі не можна пропускати. Ми зібрали поради, які допоможуть полегшити цей процес.
Варити годинами не потрібно: як правильно стерилізувати банки для консервації
Як правильно стерилізувати банки перед консервацією / колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Щоб вся робота по створенню запасів на зиму не пропала даром, і банки з заготовками зберігалися до весни, важливо не тільки слідувати рецептурі, але й приділити увагу стерилізації тари для консервування.

Вам також може бути цікаво: Навіщо закрутки загортають у ковдру: секрет консервації, який перевірений роками.

Як правильно стерилізувати банки перед консервацією

Існує одразу кілька простих, але дієвих способів, як правильно стерилізувати банки під соління. Своїми секретами цієї процедури поділилась авторка YouTube каналу "Порадники".

Стерилізація у духовці. Цей метод підходить як для газових духовок, так і електричних. Чисті банки необхідно покласти на деко, але таким чином, щоб вони не торкалися одна одну. Кришки просто розкласти. Поміщаємо деко в духовку та включити її на 180 градусів для електричних духовок та 150 градусів – для газових. Стерилізуйте банки 20 хвилин. Важливо: розігрівати духовку до вищих температур не можна, бо банки можуть тріснути.

Стерилізація у духовці
Стерилізація у духовці / фото: скріншот з відео

Обробка паром. Можна використати пароварку або мультиварку з функцією пари. Увімкніть кухонний пристрій, зніміть верхню кришку та поставте банки догори дном. Стерилізуйте банки до 2 л – 7-10 хвилин. Для 3-літрових банок треба 10-15 хвилин.

Обробка паром
Обробка паром / фото: скріншот з відео

Водяна баня. Поставте банки всередину великої каструлі на решітку та налийте води так, щоб відстань між нею та банкою була 7-10 см. Доведіть воду до кипіння та стерилізуйте банки 15 хвилин. Кришки теж можете стерилізувати обробкою паром.

Водяна баня
Водяна баня / фото: скріншот з відео

Стерилізація в мікрохвильовій печі. Цей метод стерилізації швидкий, але не зручний для великих банок. Помийте банки, але не витирайте їх. Ставте по одній в мікрохвильову піч, перед цим наливши туди 2 см води. Виставте максимальну потужність та вмикайте піч на 2-3 хвилини. Для стерилізації кришок цей метод не підійде.

Стерилізація в мікрохвильовій печі
Стерилізація в мікрохвильовій печі / фото: скріншот з відео

Як стерилізувати банки з кришкою, що закручується

Кришки бувають одноразовими або багаторазовими. Якщо для консервування використовуються сучасні багаторазові кришки, то необхідно перевірити, чи немає на них подряпин, тріщин, сколів.

Одноразові металеві кришки необхідно перевірити, щоб на них не було деформації і пошкоджень покриття. Також перевіряється щільність прилягання гумки до обідка.

Теплова обробка кришок проводиться безпосередньо перед консервацією. Найлегший варіант – стерилізація в окропі. Потрібно довести воду до кипіння, опустити кришки і кип’ятити 3-4 хвилини.

Дивіться відео, як правильно стерилізувати банки щоб не лопнули:

Що відомо про YouTube канал "Порадники"?

YouTube канал "Порадники" - це канал з порадами та лайфхаками для городників, садівників. Там також можна побачити прості та доступні рецепти на щодень, зрозумілі покрокові інструкції, цікавинки та відповіді на сотні питань, йдеться в описі каналу.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти