StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Залишиться хрустким і не пожовтіє: простий рецепт ніжного безе від шеф-кондитера

23 січня 2024, 00:08оновлено 23 січня, 22:17
Досвідчений кулінар знає, як приборкати примхливий десерт і не зіпсувати безе при приготуванні.
як приготувати безе
Простий рецепт безе - як зробити безе самостійно / колаж: Главред, фото: pexels.com

Тістечко безе - десерт, який прийшов до нас з французької кухні. Для його приготування знадобиться всього два інгредієнта – яєчні білки і цукор.

Звучить досить просто, однак і тут можна наробити помилок. Досвідчені кондитери знають, які нюанси потрібно враховувати, щоб ласощі вийшли хрусткими зовні, ніжними всередині і танули на язиці як перший сніг.

Як приготувати безе в домашніх умовах, а також яких правил варто дотримуватися на кухні, розповіла шеф-кондитер Алла Запорожан.

відео дня

Покроковий рецепт безе в духовці

Для того щоб приготувати безе, вам буде потрібно 80 г рідких білків (це приблизно 3 курячих яйця) і 160 г цукру. Ідеальною пропорцією білків до цукрового піску вважається 1 до 2, до цукрової пудри – 1:3.

1. Увімкніть духову шафу на розігрів до 85-95 градусів – при такій температурі безе збереже колір і хрустку текстуру. Поки духовка розігрівається, відокремте жовтки від білків.

2. Міксером на невеликій швидкості перемішуйте білки, поки вони не стануть міняти колір. Потім швидкість можна збільшити і почати поступово додавати цукор (відразу весь цукор додавати не варто, інакше білкова маса осяде і почне розшаровуватися), не перестаючи перемішувати. На цьому етапі також можна додати дрібку солі.

3. Збивайте білково-цукрову суміш до міцних піків. Отримана меренга повинна бути густою, глянсовою і щільно триматися на віничку.

4. Візьміть решітку або деко, застеліть його пергаментним папером. Ложкою або кулінарним шприцом порційно викладіть білкову масу. Намагайтеся, щоб безе було однакового розміру. Залишайте між ними відстань, але пам'ятайте, що в розмірах вони збільшуватися не будуть. Білкова маса швидко розшаровується, тому намагайтеся використовувати всю суміш і бажано відразу після того, як ви її збили.

безе
Простий рецепт безе - як зробити безе самостійно / pexels.com

5. Випікайте безе 60 хвилин із злегка відчиненими дверцятами духовки. Тоді десерт вийде хрустким, але з м'якою серединкою. Якщо ж ви любите повністю сухе безе, залиште ласощі в духовці ще на 15-20 хвилин. Готовність безе перевірити нескладно - десерт буде повністю сухим з усіх боків і легко відділятиметься від пергаменту.

Чому безе не виходить?

При такому не складному процесі приготування, безе буває досить примхливим десертом. Завжди використовуйте сухий, знежирений посуд - зайва волога може зіпсувати текстуру меренги. Яйця використовуйте кімнатної температури і ретельно стежте за тим, щоб навіть крапелька жирного жовтку не потрапила в загальну ємність.

безе
Простий рецепт безе - як зробити безе самостійно / pexels.com

Якщо ви хочете додати в безе барвник, використовуйте сухі, водорозчинні суміші. Перед запіканням безе можна прикрасити сухими продуктами на зразок порошку какао, пластівців мигдалю, мелених горіхів або цукатів. Соковиті ягоди і фрукти зіпсують текстуру безе.

Зберігається безе до 7 днів, якщо мова йде про повністю сухий десерт, і 2 дні для ласощів з м'якою серцевиною. Ні в якому разі не кладіть безе в холодильник – там воно дуже швидко стане вологим і осяде. Для зберігання використовуйте суху герметичну ємність.

Якщо ж ви не знаєте, що приготувати, і знаходитеся в пошуку легкого десерту, Главред пропонує дуже простий рецепт млинців на кока-колі за 25 хвилин - смакуватимуть у точності як напій.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти