StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Не дайте себе обдурити: як розпізнати несвіжу рибу

11 червня 2024, 02:14
148
Як і будь-який продукт, риба може зіпсуватися. Щоб не отруїтися та насолодитися смачною стравою, важливо вміти обирати свіжу рибу.
Не дайте себе обдурити: як розпізнати несвіжу рибу
Як правильно обрати рибу / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Риба - це цінний продукт харчування, багатий на білок, вітаміни та мікроелементи. Проте, як і будь-який продукт, риба може зіпсуватися. Щоб не отруїтися та насолодитися смаком свіжої риби, важливо знати, як її правильно вибрати.

Якщо ви цікавитесь порадами, щодо вибору риби, прочитайте матеріла Главреду: Вибір очевидний: дієтолог назвав найкорисніший сорт риби для людини.

Як перевірити свіжа риба чи ні

Запах аміаку від риби не є ознакою свіжості, а скоріше свідчить про гниль. Слабкий аміачний запах може вказувати на рибу не першої свіжості, тоді як сильний запах гнилі – це ознака її непридатності для споживання. Свіжа риба зазвичай не має запаху або має легкий аромат йоду, пише Харківський рибоохоронний патруль.

відео дня

Щодо зовнішнього вигляду, у свіжої риби луска щільна та пружна, плавники м’які та вологі, зябра без слизу, а очі – прозорі й опуклі. Змінений колір зябер чи запалі очі свідчать про гниль.

"Саме тому недобросовісні продавці часто видаляють рибі очі або відрізають голову: так ідентифікація неякісного продукту значно ускладнюється", - зазначили у повідомленні.

Якщо м’ясо свіжої риби пружне, вологе, соковите та має блиск (не плутати з слизом), то це добра ознака. Проведіть тест: натисніть пальцем на м’ясо - воно має повертатися до своєї колишньої форми. Недоброякісна риба зазвичай не відновлює форму після натискання.

Що таке рибоохоронний патруль?

Рибоохоронний патруль - орган рибоохорони, який входить в структуру Державного агентства рибного господарства України. Створений 30 вересня 2015 року (Постанова КМУ від 30.09.15 №895 "Про затвердження Положення про Державне агентство рибного господарства України"), пише Вікіпедія.

Які мають бути очі у свіжої риби

Очі - це перше, на що слід звернути увагу при виборі риби. У свіжої риби очі повинні бути прозорими, блискучими, з чітко видимим зіницею. Якщо очі каламутні, тьмяні або запалі, це свідчить про те, що риба не свіжа.

Як зрозуміти, що риба не зіпсувалася

Свіжа риба має приємний, свіжий запах моря або річки. Якщо від риби відчувається неприємний, кислий або аміачний запах, це означає, що вона зіпсувалася.

Корисні поради для покупців:

  1. Тухла риба спливає, якщо кинути її у воду.
  2. Купуючи рибу в магазині, звертайте увагу на дату пакування.
  3. Іноді, щоб додати рибі більш привабливий товарний вигляд, її м’ясо фарбують. Яскраво-червоний або насичений помаранчевий колір свідчить про наявність барвників. М’ясо хорошої натуральної риби має блідий відтінок.
  4. Навіть морожена риба не може зберігатися нескінченно. Цей продукт краще вживати негайно, інакше є ризик отруєння.

Як розпізнати несвіжу рибу

Несвіжа риба має певні ознаки, за якими її можна легко розпізнати:

  • Зябра: у свіжої риби зябра повинні бути яскраво-червоного або рожевого кольору. Якщо зябра тьмяні, сірі або коричневі, це свідчить про те, що риба не свіжа.
  • Луска: луска свіжої риби повинна щільно прилягати до тіла. Вона має бути блискучою, вологою і без сторонніх запахів. Якщо луска тьмяна, суха, легко відстає або має неприємний запах, це означає, що риба не свіжа.
  • М'ясо: м'ясо свіжої риби повинне бути пружним, щільним і не розпадатися при натисканні пальцем. Якщо м'ясо м'яке, водянисте або легко відділяється від кісток, це свідчить про те, що риба не свіжа.

Як виглядає несвіжа риба

Несвіжа риба має непривабливий вигляд: очі каламутні, зябра тьмяні, луска тьмяна і відстає від тіла, м'ясо м'яке і водянисте, шкіра з плямами, порізами і слизом.

Також від несвіжої риби може відчуватися неприємний кислий, аміачний або гнильний запах.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти