StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Про це знають одиниці: чому насправді небезпечно пити каву на голодний шлунок

26 січня 2024, 20:55оновлено 27 січня, 18:58
Главред з'ясував, чи можна пити каву на голодний шлунок та до яких наслідків це може призвести.
Про це знають одиниці: чому насправді небезпечно пити каву на голодний шлунок
Чому не можна пити каву на голодний шлунок - несподівана відповідь / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, ua.depositphotos.com

Кава має кілька потенційних користей для здоров'я. По-перше, кава містить кафеїн, який може підвищити рівень уваги, покращити настрій та збільшити енергію. Крім того, деякі дослідження показують, що кава може знизити ризик розвитку певних захворювань, таких як депресія, деякі види раку та захворювання серця.

З іншого боку, великий споживання кави може мати негативний вплив на здоров'я. Тренер-нутріціолог Єлизавета Чипурко у своєму Instagram розповіла декілька фактів про негативний вплив кави.

Чи можна пити каву на голодний шлунок

За словами майстра спорту з художньої гімнастики Єлизавети Чипурко, така пагубна звичка, на жаль, присутня у більшості людей.

відео дня

"Пити каву зранку можна, але не натщесерце, адже кофеїн дратує слизову оболонку, тим самим стимулює вироблення шлункового соку", - наголошує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, скільки кофеїну є в одній чашці вашої кави, рекомендуємо наш матеріал: Скільки кави можна пити: відповідь здивує навіть досвідчених кавоманів.

Крім того, кава може збільшити швидкість виділення кислоти в шлунок, що може призвести до вираження дискомфорту, відчуття голоду або навіть до нудоти. Також кава може вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяючи збільшенню перистальтики, що може призвести до розладу шлункового тракту.

Чи можна пити каву під час тривоги

Тут мова не тільки про повітряну тривогу, зазначає Єлизавета Чупирко, а в цілому, коли організм перебуває у збудженні, де рівень кортизолу (гормон стресу) вже й так на високому рівні. Кава цей рівень підвищує ще в декілька разів (доречі, це ще один аргумент до пункту 1, бо зранку наш рівень стресу високий, а ми до того ще й п’ємо каву, та підвищуємо його).

Чи можна пити каву разом з їжею

Нутриціолог наголошує, що у каві присутні дубільні речовини, які заважають засвоєнню мікронутрієнтів. Особливо, якщо ви вживаєте каву одразу (або після) з продукцією тваринного походження, залізо з якої засвоюватись не буде (тут особливо звернути увагу людям, у яких завжди низький рівень ферритину, заліза, гемоглобіну, або встановлений діагноз анемії).

Скільки кави можна пити в день

Тренер-нутріціолог Єлизавета Чипурко вказує на те, що безпечною дозою кофеїну на день вважається 400 мг.

"Великі дози можуть спричинити негативні наслідки, серед яких: безсоння, високий тиск, тривожність, захворювання ШКТ", - резюмує вона

Коли краще пити каву?

Тренер вказує на те, що найкращий період для горнятка кави - 20-30 хв після основного прийому їжі, для отримання всіх корисний властивостей та засвоєння мікронутрієнтів.

Як зменщити кислотність і відчуття гікоти від кави

Щоб нейтралізувати кислоту в каві, можна спробувати декілька способів:

  • Додайте молоко або вершки: додавання молока або вершків до кави може допомогти зменшити кислотність. Жири в молоці або вершках можуть зв'язатися з кислотою і зменшити її рівень.
  • Використовуйте фільтр: фільтри зазвичай видаляють більшість кавових олій, які можуть бути кислими, залишаючи каву з меншою кислотністю.
  • Поїжте перед тим, як пити каву: це допомже створити буфер, який нейтралізує кислоту.

Не забувайте, що кожен спосіб може впливати на смак кави, тому вибирайте той, який найбільше вам підходить.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти