StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Які аналізи потрібно здавати вагітним: список

15 червня 2020, 11:07оновлено 15 червня 2020, 11:50
Аналізи допоможуть вчасно виявити небезпечні патології малюка і майбутньої мами
Аналізи допоможуть вчасно виявити небезпечні патології малюка і майбутньої мами
Аналізи допоможуть вчасно виявити небезпечні патології малюка і майбутньої мами

З моменту, коли в заключенні лікаря ви читаєте довгоочікуване слово "вагітність", ваше життя стає іншим. Тепер ваші думки повинні бути тільки про здоров'я малюка, а це значить, що майбутня мама повинна бути максимально уважною до себе, своєчасно виконувати рекомендації акушера-гінеколога, дотримуватися спеціальної дієти і в першу чергу, вчасно проходити відповідні обстеження.

Особливу увагу вагітна жінка повинна приділяти часу, адже є аналізи які допомагають вчасно виявити патологію, що розвивається і правильно скоригувати її. Лабораторна діагностика є якраз тим інструментом, який допоможе знайти відповідь на багато діагностичних питань, виявити можливі ризики і вжити своєчасних і необхідних заходів.

Існує ряд аналізів, які показують не просто загальний стан майбутньої матері, а й вказують на потенційно небезпечні стани плода, а також на можливі генетичні відхилення.

відео дня

Аналізи і тести

Клінічний аналіз крові

Даний аналіз є обов'язковим при постановці на облік і здається ще кілька разів протягом вагітності. Він допомагає оцінити загальний стан здоров'я, наявність запальних процесів, своєчасно виявити анемію і дефіцит заліза, які є частим відхиленням під час вагітності і мають ряд неприємних наслідків для мами і для дитини.

Клінічний аналіз крові також продемонструє показники ШОЕ. Підвищення значень швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ), норма яких становить до 10 мм / год у чоловіків і до 15 мм / год у жінок, - нерідке явище у вагітних жінок, починаючи з п'ятого тижня вагітності і до четвертого тижня після пологів. Однак якщо ШОЕ перевищує норму в 3-5 разів, це вже небезпечно. До такого розвитку подій можуть призвести: запалення легенів (пневмонія), абсцеси і флегмони, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту (холецистит, панкреатит), хвороби нирок (пієлонефрит, гломерулонефрит), туберкульоз, вірусні гепатити, ревматологічний / аутоімунні захворювання (ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак), а також злоякісні пухлини будь-якої локалізації, включаючи онкологічні захворювання крові. Тому якщо у вагітної є такі відхилення, їй необхідно терміново звернутися до лікаря.

Загальний аналіз сечі та бактеріологічний посів сечі

Ці аналізи допомагають не тільки оцінити загальний стан здоров'я, наявність запального процесу, але, в першу чергу, своєчасно виявити безсимптомну бактеріурію, яка може негативно вплинути на нормальний перебіг вагітності і вимагає своєчасного лікування.

читайте такожЯк схуднути після пологів: дієві способи

Крім того, за допомогою даного аналізу лікар може відстежити рівні білка в сечі і вчасно виявити таке небезпечне для вагітних стан, як прееклампсію.

Резус фактор

Даний аналіз проводиться з метою дізнатися чи немає у пари резус-конфлікту і призначити відповідну терапію.

ВІЛ, сифіліс, гепатит В і аналізи TORCH

Аналіз на ВІЛ і гепатит В доведеться зробити кілька разів за вагітність. У державних пологових будинках вже немає такого поняття як обсервация, проте дані про наявність таких серйозних захворювань потрібні для лікарів і безпеки інших породіль.

В Україні не є обов'язковим аналіз крові на TORCH-інфекції (він виявляє наявність антитіл до токсоплазмозу, вірусу простого герпесу, цитомегаловірусу, краснухи), але лікарі рекомендують його робити.

Цитологічне дослідження епітелію шийки матки

Це обстеження допоможе оцінити стан епітелію шийки матки з точки зору виключення передпухлинних / пухлинних змін. Оптимально це пройти ще в першому триместрі для формування алгоритму ведення протягом вагітності. Для цього потрібно вибрати найбільш чутливу цитологію, а саме, рідинну цитологію (ПАП тест).

УЗД

Тричі за час вагітності майбутня мама проходить ультразвукове дослідження плоду. Перше обов'язково роблять в 10-14 тижнів, друге - на 18-22 тижні, третє - на 30-34 тижні. Останнє УЗД проводять і пізніше, ближче до моменту пологів, щоб переконатися, що до цього моменту не з'явилися показання до кесаревого розтину, визначають рівень старіння плаценти, дивляться, чи відповідає розвиток плода терміну.

Як мінімум один раз за всю вагітність (а краще - двічі, у другому і третьому триместрі) проводять доплерографію, дослідження, яке дає можливість оцінити роботу кровоносної системи і серця дитини, плацентарний кровообіг і інші чинники, які підтверджують норми розвитку плоду.

Скринінг для оцінки ризиків наявності хромосомної патології у плода

Від такого діагнозу не застрахована жодна жінка. З віком цей ризик значно зростає, але важливо пройти скринінг на найбільш поширені хромосомні аномалії всім вагітним. Це традиційна комп'ютерна програма розрахунку ризику трьох патологій: синдрому Дауна, Едвардса і Патау. Вона враховує вік вагітної, дані анамнезу, біохімічні маркери і ультразвукові маркери хромосомної патології. Даний скринінг дозволяє виявляти можливість наявності хромосомної патології або дефектів нервової трубки плода.

НІПТ-тест

НІПТ-тест - це скринінгове дослідження з метою визначення найбільш поширених хромосомних аномалій плода, які призводять до виникнення вад розвитку, затримки психомоторного розвитку та соціальної дезадаптації дитини. Аналіз проводиться за зразком крові жінки, починаючи з 10-го тижня вагітності, що допомагає уникнути інвазивних процедур, пов'язаних з ризиком для неї і дитини.

Скринінг на наявність патології щитовидної залози

Гормони щитовидної залози необхідні для нормального розвитку плода та перебігу вагітності і обидва стану - недостатня їх кількість (гіпотиреоз) або надлишковий синтез (тиреотоксикоз) - можуть зашкодити цим процесам. Саме тому потрібно вчасно визначитися з функціонуванням щитовидної залози. Це дозволить своєчасно виявити небезпечний стан і призначити потрібну терапію.

Лабораторна діагностика є найважливішим процесом під час всієї вагітності. Вона допоможе не тільки народити здорову дитину, а й відповідає за спокій майбутньої мами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти