StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Тисяча та одне задоволення: Кіпр запрошує українців на терапію їжею, морем та горами

23 травня 2023, 07:00оновлено 26 травня 2023, 16:23
2113
До приходу календарного літа залишилося трохи більше тижня, а отже, саме час задуматися про те, де провести відпустку. "Главред" разом із групою українських журналістів проінспектував Кіпр – сонячний острів із приголомшливої краси пляжами, горами та атмосферними селищами – і склав список із п'яти неочевидних причин, чому цей напрямок гідний вашої особливої уваги вже у червні.
Кіпр

Повномасштабна війна з росією триває другий рік, і, на жаль, прогнозувати її закінчення поки що не доводиться. І хоча багато людей зайняли відповідальну позицію: "Ніякого відпочинку до Перемоги", далеко не всі можуть довго жити і працювати в такому ритмі без шкоди своєму фізичному та ментальному здоров'ю: війна вимотує та висмоктує всі внутрішні сили. Один із способів поповнити їх – відправитися в тижневу відпустку і перезарядитися, щоб після повернення з новими силами приступити до виконання своїх обов'язків, так чи інакше наближаючи щасливу мить нашої спільної Перемоги.

Один із напрямків, вартих уваги українців – це Кіпр. Привабливості йому додає те, що менталітет кіпріотів дуже схожий на український – місцеві жителі приємні у спілкуванні, доброзичливі, гостинні та досить товариські, люблять співи та танці. Є й інший фактор, який не зможе не викликати у наших громадян емпатію – історичні паралелі: у 70-х роках минулого століття північну частину острова окупувала Туреччина (і ця ніким не визнана територія вважається предметом суперечок та претензій досі). Тим не менш, це не завадило Кіпру стати повноправним членом Євросоюзу. Також приємна незаперечна візуальна схожість острова з рідним, українським Кримом –- тут вам і цикади, і мікс пальм із хвойною рослинністю, і скеляста лінія узбережжя з безліччю гротів…

Кіпр

Кіпр –- красивий і багатий на захоплюючі пейзажі острів: тут і різноманітні пляжі: як піщані, так і галькові, і гори, і багата флора: ви можете побачити на власні очі, як ростуть банани, лимони, апельсини, різні спеції та трави, –- і одразу ж їх спробувати, не відходячи від грядки.

відео дня

На Кіпрі налічується 74 пляжі та 2 марини з блакитним прапором, а морська вода вважається найчистішою в Європі.

Кіпр

При цьому, їхати на Кіпр виключно заради моря – великий недогляд, оскільки острів пропонує безліч опцій для активного дозвілля та культурного збагачення.

"Главред" разом із групою українських журналістів відвідав острів і склав список із п'яти неочевидних причин, чому саме Кіпр стане ідеальним напрямком для досвідчених турецькими та єгипетськими "олл-інклюзивами" туристів, які бажають відкрити для себе щось більше, ніж просто якісний морський відпочинок у хорошому готелі.

Культ гастрономічних задоволень

Незважаючи на те, що Кіпр –- надзвичайно мальовничий острів, на якому кожен знайде для себе тип відпочинку на свій смак, перша причина в нашому списку –- це їжа. Кіпріоти їдять дуже багато та дуже смачно. Тому для тих, хто дотримується дієти, відпочинок на острові стане нестерпним випробуванням на міцність сили волі, але для людей, яким любов до їжі не чужа, –- це рай.

Прибувши на острів, втомлені і голодні після тривалої дороги, ми спитали гіда, що ж сьогодні чекає нас на вечерю. Почувши у відповідь: "мезе", тут же намалювали в уяві якесь хитромудре грецьке блюдо, що містить у собі сир, оливки, і, ймовірно, оригінально приготоване м'ясо або морепродукти. "Не гадайте, скоро ви самі все побачите і зрозумієте", –- перервала наші домисли про те, як виглядає традиційне кіпрське застілля, гід Анна, –- і не дарма. Частково ми мали рацію: у мезі були і оливки, і сир, і все інше. Але головна помилка полягала в тому, що це далеко не одна страва.

Традиційне кіпрське мезе – це ціла низка закусок і страв (яких може налічуватися від двадцяти до сорока), які діляться між учасниками застілля. І не сподівайтеся, що страви будуть маленькими – порції подаються такі, що їх можна сміливо ділити на дві, і навіть того, що залишиться, вистачить, щоб зіграти скромне весілля. А подачі – такі яскраві, що навіть коли не залишається сил навіть на те, щоб дихати (не кажучи вже про те, щоб продовжувати їсти), все одно хочеться спробувати те, до чого ще не дісталися руки, хоч би по одній вилочці…

Мезе, як правило, включає хліб піта або грінки з намазками, грецький салат, гриби, традиційний кіпрський сир халумі, оливки, різноманітність м'ясних або рибних основних страв, гарніри у вигляді картоплі, булгура або пасти, і, звичайно ж, десерти: сезонні фрукти або морозиво. І, що важливо, офіціант ніколи не виносить усю їжу одразу: столи наповнюються поступово, страва за стравою. Спершу подаються намазки, оливки, хліб і салат, тому якщо ви не відчуваєте в собі сил на рясний прийом їжі, краще пропустіть цей етап, інакше, коли підійдуть основні страви, ви вже благатимете про помилування.

Кіпр

Мезе бувають рибні та м'ясні, тому ви легко зможете вибрати варіант залежно від своїх уподобань. Бувають і змішані варіанти, проте місцеві вибирати їх не рекомендують – мікс м'ясних та рибних страв подається переважно у туристичних закладах, які не можуть похвалитися найкращою якістю, смаком та атмосферою.

Вибираючи місце для застілля, рекомендуємо вам зупинитися на традиційних тавернах, які користуються популярністю не лише серед мандрівників, а й самих кіпріотів, а це можна вважати знаком якості.

Крім великої кількості делікатесів, багато хто з них пропонує яскраву вечірню програму: живу музику (як правило, це гра на бузуки – традиційному кіпрському струнному музичному інструменті, якому акомпанує синтезатор, або рідше – гітара), спів, а також експресивні та артистичні кіпрські та грецькі танці.

Кіпр

Звичайно, окрім нещадного мезе, туристи можуть вибирати в кіпрських тавернах і окремі страви з меню, але навіть у такому разі порції вас здивують. З власного досвіду рекомендуємо вам пропускати сніданок в готелі, дегустувати мезе на обід (обов'язково спробувавши як м'ясний, так і рибний варіант – вони дуже різні, і обидва незрівнянні), а на вечерю – обмежуватися окремою ресторанною стравою. Але навіть такий грамотний підхід не вбереже вас від переїдання..

Прийом їжі на Кіпрі – це не просто швидке поїдання вмісту тарілок задля усунення голоду, а цілий ритуал, до якого кіпріоти запрошують родичів (а сім'ї на Кіпрі – великі), друзів та просто добрих знайомих. Як розповіла нам гід Анна, для кіпріотів важливо збиратися за обідом або вечерею широким сімейним колом хоча б раз на тиждень, ділячись один з одним наїдками та новинами. Голодним не має залишитися ніхто.

І, звісно, кіпріоти раді ділитися їжею з туристами – адже тут це знак гостинності. Тому прихопити з собою в поїздку штани на розмір більше виявиться не такою вже поганою витівкою – до кінця відпустки вони будуть якраз.

Серед місцевих існує жарт, що тих туристів, які за час відпустки не набрали, як мінімум, три зайві кілограми, з острова не відпустять. І в цьому є лише частка жарту. Автор цих рядків, наприклад, максимально, наскільки це було можливо, обмежуючи себе у надмірностях та спиртному, набрав за тиждень аж цілих чотири.

Різноманітність курортів на будь-який смак

Кіпр може похвалитися безліччю курортів, кожен з яких має особливу атмосферу і здатний задовольнити найрізноманітніші потреби відпочиваючих.

Кіпр

Якщо вас окрім яскравого пляжного відпочинку цікавить бурхливе нічне життя та безліч місць для розваг - вам ідеально підійдуть Айя-Напа та люксовий Лімасол. Якщо ви віддаєте перевагу активному відпочинку, хайкінгу, джипінгу, відвідуванню культурних пам'яток, зупиніть свій вибір на мальовничому Пафосі. А якщо ви плануєте провести відпустку з дітьми в більш-менш розміреному ритмі, без надмірностей і з обмеженим бюджетом – обирайте Ларнаку або Протарас. Або орендуйте машину і відвідайте всі ці міста – завдяки тому, що Кіпр – острів маленький і компактний, дорога не займе у вас надто багато часу (проте, майте на увазі, що на Кіпрі, як колишній британській колонії, лівосторонній рух та праворульні автомобілі) .

"Главреду" в рамках своєї інспекції пощастило об'їздити острів уздовж і впоперек, тому розповімо про кожне з цих міст докладніше.

Ларнака – найбюджетніший і один із найспокійніших курортів Кіпру. Він ідеальний для сімейного відпочинку та літніх пар, або просто розслаблених туристів, які хочуть поєднати морський відпочинок на зручних пологих піщаних пляжах із вальяжними пішими прогулянками вуличками атмосферного міста, що зберегли місцевий колорит.

Кіпр

Візитна картка міста – фламінго, що облюбували для зимівлі місцеве солоне озеро. Максимальну кількість їх можна спостерігати з кінця листопада до кінця квітня, коли на поверхні озера збирається до 12 тисяч птахів.

Однак так пощастити може не щороку. Якщо зима на Кіпрі видасться сухою, без тривалих і рясних дощів, озеро пересихає, фламінго нема чим харчуватися, і вони летять далі, обираючи для зимівлі більш сприятливий регіон.

Під час нашого візиту, у травні, такої великої кількості фламінго ми вже не застали: на озері далеко від берега нудьгували всього близько сотні тропічних птахів.

Кіпр

Гасло курорту: "Вони знову прилетіли" – застосуємо як для перелітних екзотичних птахів, так і для туристів, оскільки саме Ларнака, завдяки близькості до аеропорту, зручному розташуванню по відношенню до головних пам'яток острова та найоптимальнішому для Кіпру співвідношенню ціни та якості, – приймає найбільше гостей, які повертаються на курорт рік у рік.

Провівши в Ларнаці дві ночі, ми вирушили в Пафос – наймальовничіший, на скромну думку автора, курорт Кіпру, який завдяки безлічі піших стежок ідеально підійде для "військового ретриту". Пафос, до того ж, вважається і найромантичнішим регіоном – рік у рік саме тут звучить найбільше зізнань у коханні та пропозицій руки та серця.

Ця частина острова може похвалитися красивими кам'янистими пляжами з кришталево чистою водою і гірськими пейзажами, що захоплюють дух.

Кіпр

З-поміж цікавих місць — пляж і морські печери, у яких на світанку та заході сонця граються тюлені. До речі, місцеві відзначають, що на Пафосі можна спостерігати одні з найкрасивіших заходів сонця у світі.

Кіпр

І вишенька на торті: Пафос – це "проєвропейський" курорт Кіпру (читайте: там найменше русні). Це легко пояснюється тим, що їхати на Пафос виключно заради того, щоб, подібно до тюленя, цілими днями лежати на березі – безглуздо. Для цього є інші курорти. Щоб насолодитися Пафосом сповна, його треба об'їздити. Тому тут особливо часто можна зустріти британців, французів, німців, самих кіпріотів, але не лінивих представників ворожого світу.

Наступний популярний курорт на Кіпрі – Лімасол. Це одне з найбільших і найдорожчих міст острова, в якому найбільше п'ятизіркових готелів. Тут елітний алкоголь ллється річкою, готелі пропонують "пафосний" (не плутати з назвою попереднього регіону) сервіс, а розважальні квартали сплять вдень, але не вночі. Тому росіян тут значно більше. Власне, велика кількість огидного "акання" і дорожнеча – основні недоліки Лімасола, в іншому ж – він прекрасний!

Кіпр

У Лімасолі можна насолоджуватися пішими прогулянками мальовничими вузькими вуличками міста, архітектурний стиль яких чимось нагадує італійську Сицилію, та місцевій марині, неспішно потягувати коктейлі на набережній, відвідати місцеві пам'ятки, серед яких Лімасольський замок, зведений у чотирнадцятому столітті, а також весело проводити час у зоопарку та аквапарку.

Кіпр

Що нас особливо порадувало під час променадів по Лімасолу, так це поєднання жовтих і блакитних кольорів, що часто зустрічається, на фасадах будівель. І хоча ці фарби історично характерні для регіону (через асоціацію яскравого жовтого із сонцем, а блакитного – з морем), і їхній вибір не продиктований масовою підтримкою лимасольцями України, споглядати їх у такій концентрації українському серцю завжди приємно.

Кіпр

Схожий за стилем відпочинку і трохи менш дорогий в порівнянні з Лімасолом курорт острова-Айя-Напа, який також називають кіпрською Ібіцею. Це місто не засинає ніколи, і тому воно особливо популярне серед студентів та молодих пар.

В Айя-Напі сконцентровано найбільше інстаграмних пляжів з білим піском, а температура води завжди трохи вище, ніж у Пафосі та Ларнаці.

Кіпр

Один з найкрасивіших і найпопулярніших пляжів Айя-Напи – Ніссі Біч, на якому блакитний колір моря ідеально поєднується з красою піщаної коси.

Крім пляжів та барів, тут також можна прогулятися садом скульптур (в якому сконцентровано багато робіт українських скульпторів), садом кактусів, відвідати місцевий монастир та музеї.

Поблизу Айя-Напи розташований Протарас – один з найспокійніших регіонів острова, порівнянний за вартістю відпочинку з Ларнакою, який найбільше сподобається людям, що ностальгують по Криму.

Кіпр

Скелясті схили, гроти і печери постійно навіюють спогади про мис Тарханкут, а найчистіша морська вода, що розбивається об прибережні камені – про Новий Світ.

Кіпр

Ідеальний для пенсіонерів та сімейних пар з дітьми, головна мета яких – розмірений та розслаблений відпочинок не за всі гроші світу. При цьому варто мати на увазі, що вибір фешенебельних п'ятизіркових готелів у цьому регіоні – небагатий, і попит тут мають переважно "четвірки" та "трійки".

Автентичність місцевих сіл

На якому з описаних курортів ви б не зупинили свій вибір, наполегливо рекомендуємо вам виділити час і вирушити вглиб острова, поглянувши на стиль життя та звичаї місцевих жителів. Кіпріоти кажуть, що той, хто не відвідував тутешніх атмосферних сіл – той не бачив справжнього Кіпру.

Кіпрські села дуже відрізняються від тих, до яких ми звикли в наших рідних краях: їм характерна щільна кам'яна забудова з акуратними черепичними дахами, балконами, внутрішніми двориками і брукованими вуличками – настільки вузькими, що водії екскурсійних автобусів, спритно маневрують між будовами.

Кіпр

Різні туристичні села можуть налічувати від усього 20 (!) до кількох сотень постійних жителів, які заробляють переважно на туристах: проводять майстер-класи з приготування автентичних продуктів та продають сувеніри.

Одна з найоригінальніших і вартих уваги бізнес-ідей з'явилася у кіпрської літньої пари – Софії та Андреаса, які запрошують гостей у свій будинок, показуючи його оздоблення та використовувані в минулому столітті предмети побуту, дають майстер-класи з випікання хліба у печі та варіння традиційних кіпрських сирів – халумі та анарі, залучаючи туристів до процесу приготування, після чого – влаштовують дегустацію приготовлених продуктів.

Кіпр

Крім хліба та сирів, туристи можуть долучитися до виготовлення солодощів – судзуко (по суті, кіпрського аналога кавказької чурчхели), відвідати місцеві пасіки, які, серед іншого, пропонують незвичайну опцію – подихати повітрям з вулика, спробувати мед, що добувається, власноруч зробити воскові серветки для зберігання продуктів і дізнатися більше про життя бджіл.

Кіпр

Окремих компліментів заслуговує село Лефкара, яке вважається центром народного рукоділля – мереживом, вишивки і срібної справи. Стиль лефкарійських промислів є унікальним і характерним тільки для цього регіону.

Кіпр

Крім цього, Лефкара – воістину інстаграмне місце, де кожна вуличка заслуговує на окремий кадр.

Кіпр

Насичена екскурсійна програма

Народні промисли та майстер-класи – це далеко не вся екскурсійна програма, яку Кіпр пропонує туристам.

Любителі історії знайдуть на острові безліч музеїв, відкритих у стінах стародавніх фортець та на місці археологічних розкопок, багатих на експонати кам'яного та бронзового віків.

На думку автора, на окрему увагу заслуговує Хірокітія – місце стародавніх поселень часів Неоліту. У національному парку, визнаному культурною спадщиною Кіпру, що охороняється ЮНЕСКО, ви можете помилуватися кам'яними спорудами незвичайної круглої форми, де мешкали люди з 7 по 4 тисячоліття до нашої ери. Тут вони і готували їжу, і спали, і навіть ховали покійних.

Кіпр

Інше унікальне місце – археологічний парк просто неба в Пафосі, на місці якого археологам пощастило, зокрема, виявити та відтворити стародавні римські та візантійські підлогові мозаїки, датовані 2-3 століттями до нашої ери. Милуватися ними можна годинами, захоплюючись як ідеальним збереженням полотен, так і неординарністю сюжетів, що використовуються. Цей парк також включено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Кіпр

Крім цінних історичних пам'яток, Кіпр також має багату релігійну культурну спадщину. Для українців буде приємно дізнатися, що більшість кіпріотів сповідують православне християнство, а тому на території острова збереглося багато храмів цього віросповідання. Серед них – незрівнянні у своєму оздобленні святині, датовані шостим століттям.

Кіпр

Для відвідування релігійних пам'яток жінкам на Кіпрі зовсім не обов'язково покривати голову і вдягати спідниці максі-довжини: демократичні кіпрські священнослужителі просять відвідувачок подбати лише про те, щоб були покриті плечі та коліна.

Європейська безпека та менталітет

І остання у нашому списку причина відвідати Кіпр цього літа (хоч і далеко не остання за важливістю) – безпека, якою, на жаль, не завжди можуть похвалитися такі популярні туристичні напрямки як Туреччина та Єгипет. На цьому європейському острові вас ніхто не торкатиме за руки, наполегливо благаючи купити дешеві сувеніри: для кіпріотів "ні" означає саме "ні". Дівчата, які вирушили у відпустку без супроводу чоловіків, не відчуватимуть незручності та збентеження від недоречної у своїй нав'язливості уваги чоловіків. На кіпрських пляжах можна засмагати і купатися топлес (звичайно, це в будь-якому випадку привабить захоплені погляди оточуючих, проте не буде сприйнято як щось неприйнятне і ганебне).

До того ж, ви можете сміливо вийти на прогулянку містом у вечірній час, випивати та розважатися, не переживаючи за збереження своїх коштовностей. Переконатись у цьому ми змогли на своєму ж досвіді. Фотографуючись на одному з найкрасивіших пляжів Кіпру, одна з учасниць нашої групи захопилася настільки, що геть-чисто забула про свою сумку з усіма наявними у неї готівкою, і поїхала без нічого, залишивши її на березі. Згадала про свою зникнення вона вже в автобусі, коли той встиг від'їхати на пристойну відстань. Як ви могли здогадатися, повернувшись, ми виявили сумку на тому самому місці, в цілості та безпеці.

Про безпеку на Кіпрі свідчить також розслаблений та довірчий стиль вуличної торгівлі: прогулюючись, раз у раз можна побачити стенди з пакетами фруктів, поряд з якими стоїть банка та табличка з ціною. Наприклад, пакет апельсинів за 2 євро. При цьому ні стенд, ні банка ніким не охороняються: захотів фрукти –поклав плату і пішов. Жодній нормальній людині і на думку не спаде взяти товар, не заплативши, або забрати банку з грошима.

Однак, потрібно також розуміти, що європейський сервіс та безпека коштують європейські гроші. Кіпр – напрямок недешевий.

Найбюджетніші пакетні тури (з урахуванням вартості проживання в готелі та перельоту з молдовського Кишинева до Ларнаки та назад), пропоновані українським туроператором Join UР! на червень стартують від 30 тис. грн за тиждень відпочинку на людину. П'ятизіркові олл-інклюзиви обійдуться вам не менше ніж 50 тис. грн за тиждень.

Кіпр

При цьому, майте на увазі, що пляжі Кіпру хоч і знаходяться в муніципальній власності, але здаються в оренду приватникам, які, у свою чергу, відбивають свої витрати за рахунок шезлонгів і парасольок. Гранична вартість оренди – 2,50 євро за одиницю на день. Тобто один шезлонг ви можете орендувати за 2,50 євро. Шезлонг та парасолька – вже за 5 євро. А 2 шезлонги та парасолька між ними обійдеться вам у 7,50 євро. Зважайте на ці витрати при плануванні поїздки.

Якщо платити за оренду вам не хочеться, ви можете принести підстилку і парасольку з собою, і насолоджуватися перебуванням на пляжі абсолютно безкоштовно.

Їжа та алкоголь на Кіпрі – дешевші, ніж на інших люксових європейських курортах. Вартість мезе (того самого, де на одного виносять їжі, як на десяти) коливається від 25 до 50 євро, залежно від закладу і того, який варіант мезе ви оберете – м'ясний чи рибний. Середня ціна алкогольного коктейлю – близько 10 євро, великим келихом місцевого вина, наповненим до країв, можна насолодитися лише за 3.

Вибираючи час для подорожі, рекомендуємо врахувати, що влітку (особливо в липні та серпні) на Кіпрі досить жарко. Температура опівдні може сягати п'ятдесяти градусів. І хоча завдяки близькості гір, приємному морському бризу і можливості провести найвиснажливі години (з 11 до 15) у приємній прохолоді кондиціонера – переноситься вона досить легко, людям, які під час спеки відчувають фізичний дискомфорт, рекомендуємо запланувати відпустку або на червень, або на осінні місяці.

Кіпр

Оксамитовий сезон на Кіпрі серед європейців стартує приблизно з 15 вересня по 16 листопада – в цей час температура повітря становить комфортні 25-35 градусів, а контраст з температурою води практично невідчутний.

За час нашої тижневої інспекції Кіпр закохав своєю гостинністю, дружелюбністю, а також різноманітністю та багатством: як пейзажів, так і культурної складової. Тому, якщо ви досі не встигли відкрити для себе цей напрямок, сміливо додавайте його у свій віш-лист на літо, щоб відпочити як душею, так і тілом (хоча шлунку, звичайно, доведеться піднапружитися).

"Главред" висловлює подяку туроператору Join UР! за організацію подорожі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти