Сонце "відключить" світло і зв'язок на Землі: що сталося

23 липня 2024, 09:16оновлено 23 липня, 10:41
79550
Через виверження темної плазми на Сонці жителям Землі загрожують неприємності.
Сонце
На Землі можуть виникнути перебої зі світлом і радіозв'язком / Фото: pixabay.com

Фахівці NASA зафіксували викид темної плазми на Сонці, який з імовірністю 60 відсотків може спричинити відключення електроенергії на Землі цього тижня.

Як пише The Daily Mail, "холодний" сонячний спалах із температурою близько 36 000 градусів за Фаренгейтом (F) становить приблизно чверть температури "теплих" сонячних спалахів, середня температура яких становить 144 000 градусів за Фаренгейтом (F), і які набагато краще вивчені вченими.

Національне управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) у понеділок, 22 липня, випустило попередження про те, що цей імпульс темної плазми може призвести до "коливань в електромережі". Також спалах може порушити роботу радіо, авіаційного та супутникового зв'язку.

відео дня

Так звані "холодні" сонячні спалахи, які стали предметом серйозного вивчення астрофізиків лише в останнє десятиліття, мабуть, не менш інтенсивні в плані мікрохвильового випромінювання, ніж "теплі" сонячні спалахи.

Згідно з дослідженням 2023 року, ці низькотемпературні сонячні спалахи створюють "вищі пікові частоти ґіросинхротронного випромінювання" - точної форми випромінювання, яка відповідає за інтенсивне та руйнівне радіовипромінювання спалаху.

Повідомляється, що впродовж наступних 24 годин існує 60-відсоткова ймовірність нових сонячних спалахів середнього рівня або класу М, а також 15-відсоткова ймовірність екстремальнішого спалаху класу X, що може спричинити вимкнення радіозв'язку по всьому світу.

Однак цей нещодавній "холодний" сонячний спалах класу М стався в області сонячних плям під назвою AR3757 пізно ввечері в неділю, 21 липня.

Зокрема, спалах мав клас М1, що знаходиться на нижньому кінці десятибальної шкали в межах середнього діапазону М.

Сонячні спалахи діляться на чотири літерні категорії за своєю інтенсивністю: спалахи класу X є найінтенсивнішими, за ними йдуть M, C і найслабші - B.

Лише спалахи X і M випромінюють енергію, досить потужну, щоб вплинути на Землю, де їхні електромагнітні імпульси можуть спричинити збої у зв'язку та електропостачанні.

За останні 24 години щонайменше шість сонячних спалахів класу М стали причиною збоїв радіозв'язку в усьому світі, включно з одним спалахом класу М1, який спричинив вимкнення радіозв'язку в деяких частинах Західної півкулі, та трьома спалахами в Азії.

За даними Центру прогнозування космічної погоди Афінського університету, найбільшим із них був спалах класу M3.2, що призвів до відключення радіозв'язку в Тихому океані пізно ввечері в неділю.

Експерти попереджають, що наступного року на Землю очікують сильніші сонячні бурі. Сонце досягне свого "сонячного максимуму" в розпал літа наступного року - у липні 2025-го. Таким чином, протягом наступного року або двох на нас можуть очікувати набагато сильніші шторми.

Дивіться відео - NASA зафіксувало виверження, яке може спричинити відключення світла:

Скриншот

Як повідомляв Главред, 23 липня Україну почала накривати нова магнітна буря. Вона поки що тримається на рівні 3-х балів. Очікується, що 24 липня потужність магнітної бурі підвищиться до майже семи балів.

Що таке NASA?

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (National Aeronautics and Space Administration, NASA) - незалежне агентство федерального уряду США. Перебуває в підпорядкуванні безпосередньо президента США.

NASA здійснює цивільну космічну програму країни, а також наукові дослідження повітряного і космічного просторів і науково-технологічні дослідження в галузі авіації, повітроплавання і космонавтики.

З моменту свого створення NASA очолює більшість американських ініціатив з дослідження космосу, включно з місіями з посадки на Місяць "Аполлон", космічною станцією "Скайлеб", а згодом і Спейс шатл.

NASA підтримує Міжнародну космічну станцію і курирує розробку космічного корабля "Оріон", "Space Launch System", Commercial Crew Program і планованої космічної станції "Lunar Gateway".

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти