StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Синдром сумного клоуна: чому потрібно перевірити своїх веселих друзів

6 листопада 2023, 03:27
Людині в такому стані потрібна допомога, а на симптоми потрібно вчасно звернути увагу.
Синдром сумного клоуна: чому потрібно перевірити своїх веселих друзів
Що таке синдром клоуна / Колаж Главред, фото flickr (Mary Lock, Juan Pablo González)

Багато коміків зізнавалися, що використовують гумор як спосіб впоратися з пережитими травмами, це послужило поштовхом до початку вивчення психології комедії. Найчастіше люди заробляють на життя, розважаючи людей, і в той же час борються з проблемами психічного здоров'я в своєму особистому житті, що і поклало початок такого поняття як синдром сумного клоуна.

Що таке синдром клоуна

Парадокс сумного клоуна - це суперечливий зв'язок між комізмом та психічними розладами, такими як депресія та тривога. Для цих комедійних виконавців характерно почуття ізоляції в ранньому житті, де комедія розвивається як розрядка напруги, зняття почуття пригнічуваної фізичної люті через словесний вихід.

Серія психологічних експериментів, вперше опублікована в 1981 році психологом Сеймуром Фішером, виявила певні поведінкові особливості, властиві виключно комікам і не зустрічаються у звичайних акторів.

відео дня

Пізніше психологи Кауфман і Козбельт переосмислили ці результати, зрозумівши, що гумор служить механізмом подолання травми, але він також може спонукати використовувати його як спосіб формування стосунків і отримання визнання. Було показано, що гумор розвивається з раннього віку, чому сприяє поведінка батьків. Незрілість батьків може призвести до того, що на дітей накладаються додаткові обов'язки, що викликає у них проблеми з самооцінкою і потребу в схваленні. Постійний пошук схвалення може спричинити такі психічні розлади, як тривога або депресія, а якщо їх не лікувати, це може призвести до самогубства в екстремальних ситуаціях.

Незважаючи на це, синдром не занесений в Міжнародний ласифікатор хвороб і до сих пір не визнаний психічним порушенням або якимось розладом.

Інше значення синдрому клоуна

Часто в Інтернеті за запитом "синдром клоуна" мають на увазі "усміхнену " депресію і частково праві. На щастя, до клоунів це не відноситься, але захворювання дійсно дуже небезпечно, і ось чим.

Люди, які стикаються з "усміхненою" депресією або високофункціональним депресивним розладом, часто мають типові ознаки депресії. Серед них - почуття смутку, відчаю, дратівливості, гніву, а також втрата інтересу до життя, втома, проблеми зі сном і апетитом, тривожність та інші.

Якщо ви перебуваєте в цій категорії, то, незважаючи на наявність вищевказаних симптомів, ви продовжуєте ефективно справлятися з повсякденними завданнями і обов'язками. Такі люди можуть зберігати продуктивність на роботі і не втрачати колишні інтереси, що складно уявити для тих, кого депресія повністю пригнічує. При цьому, незважаючи на можливі радісні моменти і позитивні емоції, їм доводиться приховувати свої депресивні стани.

Приховавши за маскою свої справжні почуття, ці люди намагаються переконати оточуючих, що у них все в порядку або навіть прекрасно. Насправді ж вони часто відчувають глибоку печаль, стикаються з панічними атаками, відчувають невпевненість в собі і іноді навіть розмірковують про суїцид.

Ризик самогубства для таких індивідів дуже великий. Хоча люди з класичною формою депресії також можуть думати про самогубство, їм часто не вистачає необхідної для цього енергії. На відміну від них, ті, хто страждає від "усміхненої" депресії, мають достатню силу і рішучість, щоб перетворити свої темні думки в реальність. З цієї причини такий тип депресії може бути ще більш ризикованим, ніж його класичний варіант.

Як перестати бути клоуном

  • Зізнайтеся у своєму стані. Для тих, хто переживає приховану депресію, це може бути справжнім викликом. Такі люди часто принижують важливість своїх емоцій і приховують їх глибоко в собі. Вони побоюються бути сприйнятими як вразливі після одкровення про свій діагноз. Але постійне почуття смутку, самотності, відчаю і навіть занепокоєння — це індикатори емоційної напруги, а не ознаки слабкості. Ваші переживання заслуговують на увагу; це попередження про те, що щось не так і вам потрібна підтримка і взаєморозуміння.
  • Поділіться своїми почуттями з близькими. Велика перешкода для людей, які страждають цим видом депресії, - це бажання приховати свої проблеми від інших. Ви страждаєте, але боїтеся, що близькі не зможуть зрозуміти і підтримати вас або будуть в замішанні, не знаючи, як допомогти. Або, можливо, ви переконані, що ніхто не зможе вам допомогти.
  • Працюйте над своїм сприйняттям себе. Тимчасові моменти сумнівів у собі прийнятні, але не тоді, коли ви переживаєте важкі часи. У такі періоди наша впевненість в собі часто піддається випробуванням. Самооцінка ж грає роль емоційного захисту, що допомагає долати труднощі. Важливо навчитися зміцнювати і піклуватися про неї.
  • Якщо вашому другу важко — просто вислухайте його. Іноді чужі страждання здаються нам більш болючими, ніж наші власні. Але ваша увага і готовність вислухати вже можуть надати велику допомогу. Пам'ятайте, що ви не можете прийняти на себе чужі емоції і переживання. Замість того, щоб намагатися втішити або запропонувати рішення, дайте зрозуміти, що ви цінуєте і любите цю людину такою, якою вона є. Просто дайте їй можливість висловити свої почуття.

Більше про здоров'я:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти