StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Причина досить бридка: звідки насправді на пляжі з'являється білий пісок

12 квітня 2024, 11:11оновлено 14 квітня, 10:07
Більшість людей були б не проти провести відпустку на білосніжному пляжі на березі моря. Проте варто врахувати, з чого насправді складається білий пісок.
Причина досить бридка: звідки насправді на пляжі з'являється білий пісок
Звідки на пляжі з'являється білий пісок - різниця між білим і коричневим піском / Колаж Главред, фото: pexels, скріншот із відео

З наближенням літа чимало людей відчайдушно прагнуть провести тиждень-два на сонці біля моря. Відчуття, коли ваші ноги занурюються в пісок під шум хвиль, переносить вас у стан чистого блаженства.

Однак морський біолог дещо зіпсував це відчуття, пояснивши різницю між білим і коричневим піском, повідомляє Mirror.

У розмові з WIRED професор морської біології Корі Еванс (Kory Evans) пояснює, що білий пісок "зазвичай утворюється з мушель інших тварин", що трохи огидно - але це не найгірше.

"Мушлі руйнуються під дією хвиль або внаслідок харчування тварин, а коричневий пісок, як правило, є результатом ерозії гірських порід з плином часу. Більшість білого піску походить з дуже малоймовірного джерела - риби-папуги, вони харчуються скелетами коралів, а коли випорожнюються, то виділяють їх у вигляді цього чудового, дрібного, білого піску", - каже експерт.

Вас може зацікавити такий матеріал: "Чим засипати двір від бруду: як домогтися, щоб він виглядав як на картинці".

Тож так, чудові білі піщані пляжі, про які ви мріяли, насправді є купою екскрементів риб-папуг.

Дивіться відео про те, в чому різниця між коричневим та білим піском на пляжі:

Еванс продовжує пояснювати, що одна риба-папуга може виробляти близько 450 кг калу щороку.

"Це багато калу і багато піску", - додає він.

Це підтверджує Національна океанологічна служба Британії, яка стверджує, що риби "кусають і зішкрібають водорості зі скель і мертвих коралів" за допомогою дзьоба, схожого на дзьоб папуги.

Потім вони "подрібнюють неїстівний кальцієво-карбонатний матеріал рифів, що складається здебільшого зі скелетів коралів, у своїх кишках, а потім виводять його у вигляді піску".

"У той же час, допомагаючи підтримувати різноманітну екосистему коралових рифів, риба-папуга може виробляти сотні фунтів білого піску щороку", - додали в організації.

The Daily Mirror

The Daily Mirror - британська національна щоденна газета у форматі таблоїд та є першим представником таблоїдної журналістики.
Газету заснував Альфред Хармсворт 2 листопада 1903 року. Спочатку Daily Mirror замислювалася як газета для жінок, що видається жінками, і мала стати "віддзеркаленням жіночого життя". Це не принесло успіху, тому Хармсворт вирішив зробити газету кольоровішою і з ширшим колом висвітлюваних питань, пише Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти