StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому жовток яйця під час варіння синіє і чи можна його їсти

29 серпня 2024, 11:15
13027
Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете уникнути посиніння жовтків і насолоджуватися смаком варених яєць без неприємних сюрпризів.
Чому жовток яйця під час варіння синіє
Чому жовток яйця при варінні синіє / Колаж Главред, фото: pixabay.com, скріншот YouTube

Багато хто з нас стикався з тим, що після варіння яєць жовток, який має бути яскраво-жовтим, набуває сіро-зеленого або навіть синього відтінку. Питання, яке виникає у більшості людей: чому синіє жовток під час варіння і чи можна його вживати в їжу?

Цей ефект не є ознакою зіпсованості яйця. Посинілий жовток абсолютно безпечний для здоров'я і його можна їсти без побоювань. Причина зміни кольору полягає в хімічній реакції, яка відбувається між залізом, що міститься в жовтку, і сіркою, присутньою в білку яйця, пише портал На пенсії.

Що за проект "На пенсії"?

Інформаційний портал, на базі популярного друкованого видання - газети "На пенсії". Доступною мовою висвітлюємо питання пенсії, пенсійного забезпечення, пільг, субсидій в Україні, а також про життя пенсіонерів, повідомляє "На пенсії".

відео дня

Ця реакція відбувається при тривалому варінні яйця або при занадто високій температурі, що й спричиняє появу сіро-зеленого або синього відтінку.

Чому темніє жовток вареного яйця?

Це відбувається, коли яйця варяться занадто довго або за занадто високої температури. Щоб уникнути цього, рекомендується дотримуватися кількох простих правил:

  • Підготовка яєць. Дістаньте яйця з холодильника заздалегідь, щоб вони зігрілися до кімнатної температури перед варінням. Це допоможе знизити ймовірність появи синього відтінку.
  • Процес варіння. Варіть яйця в один шар, щоб забезпечити рівномірне прогрівання. Вода має покривати яйця на 2-3 сантиметри вище.
  • Підсолена вода. Додавання солі у воду також може допомогти зберегти жовток яскраво-жовтим.

Дотримуючись цих рекомендацій, ви зможете уникнути посиніння жовтків і насолоджуватися смаком варених яєць без неприємних сюрпризів.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти