StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому від кави хочеться спати: є лише один простий спосіб уникнути такого ефекту

6 листопада 2023, 04:30оновлено 11 листопада 2023, 15:58
Багатьох може дивувати, чому після чашки кави замість очікуваного піднесення сил нас накриває бажання лягти і подрімати. Цьому є логічне пояснення.
Кофе, зевать, сон
Чому від кави хочеться спати/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, ua.depositphotos.com

Чи виникало у вас хоча б раз запитання, чому після кави хочеться спати? І чи відчували ви такий ефект на собі? Хоч такий наслідок вживання цього напою може здивувати, насправді цьому є логічне пояснення.

Радимо прочитати також наступний матеріал: Чому неправильно казати "часи": є лише один правильний варіант

Давайте розбиратися, чому кава не бадьорить, а навпаки – змушує мріяти про тепле ліжечко з м’якими подушкою і ковдрою. Справа у тому, що натуральні кавові зерна містять два основні алкалоїди – кофеїн і теобромін. Про перший чули практично усі, адже саме він відповідає за те, що цей напій так бадьорить. А от про дію другого знає небагато людей.

відео дня

Коли ви випиваєте чашку кави, одразу починає діяти кофеїн. Його дія тримається приблизно 25 хвилин. У цей час ви відчуваєте приплив сил і бадьорості. Здається, що цієї енергії вистачить на довго, але насправді це не так.

Уже через 25-30 хвилин починає діяти теобромін, який дає абсолютно протилежний кофеїну ефект – організм ніби "засинає". Ця теобромінова фаза діє приблизно до години, і в цей час людині доводиться боротися із відчуттям сонливості.

У багатьох може виникати питання, чому від розчинної кави хочеться спати. Справа у тому, що в розчинній каві може не бути кофеїну, проте у ній точно є теобромін.

Як правильно пити каву, щоб не хотілося спати

Але є простий і дуже ефективний спосіб, як і каву випити, і сонливості не відчувати. Щоб уникнути такого неприємного "побічного ефекту" вживання кави, буде достатньо після чашки цього напою випити ще склянку води.

Отже, варто враховувати, що кава суттєво впливає на сон. Кофеїн дуже сильно впливає на біологічний годинник, затримуючи вироблення гормону сну – мелатоніну. Тому не рекомендується пити каву у другій половині дня й тим більше не варто цього робити ввечері або безпосередньо перед сном. А от якщо випити цей напій вранці за годину після пробудження і ще й запити склянкою води, то це принесе бадьорість.

Раніше ми розповідали, що пити для приємного запаху тіла. Каву і солодкий чай, які ми звикли вживати, краще замінити іншими напоями, які зроблять запах тіла набагато приємнішим.

Також раніше ми розповідали, що буде, якщо жувати жуйку більше 10 хвилин. Не усім відомо, скільки максимально можна жувати жуйку. Жувальна гумка може стати дуже шкідливою, якщо порушити кілька правил.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти