StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чому не можна говорити "земля пухом": у церкві дали докладне пояснення

9 вересня 2024, 16:55
20744
Мало хто знає, що за цим виразом ховається набагато глибший і несподіваний сенс.
Чому не можна говорити "земля пухом"
Чому не можна говорити "земля пухом" / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Фраза "Нехай земля тобі буде пухом" широко відома як прощальні слова, які часто говорять на похоронах на згадку про померлого. Однак мало хто знає, що за цим виразом ховається набагато глибший і несподіваний сенс.

Чому не можна говорити "Хай земля тобі буде пухом"? Розберемося в цьому питанні.

Історичне коріння фрази

Ця фраза прийшла до нас зі стародавнього Риму. Латинський вираз "Sit tibi terra levis", що в перекладі означає "Нехай земля тобі буде легкою", використовувався як епітафія для померлих. Однак багато філологів та істориків стверджують, що ця фраза в римській традиції мала негативний підтекст і могла бути справжнім прокляттям, кажуть у Храмі Святого Спиридона Триміфунтського в місті Дніпро.

відео дня

Одним із джерел, у якому згадується ця фраза, є творчість давньоримського поета Марка Валерія Марціала. У його творах трапляється вислів, де земля, що символізує спокій, має бути м'якою, щоб собаки могли вирити кістки померлого.

Що таке Православна церква України?

Православна церква України (ПЦУ) - християнська церква, найчисленніша православна церква в Україні за кількістю вірян. Одна з шістнадцяти автокефальних православних церков, п'ятнадцята в диптиху. Константинопольська православна церква визнає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії, тоді як Католицька церква єдиною канонічною правонаступницею визнає УГКЦ, пише Вікіпедія.

Саме в такому контексті ця фраза сприймається як прокляття: "Нехай земля тобі буде пухом, і м'яко покриває пісок, щоб собаки могли викопати твої кістки".

Цей вислів міг бути використаний на надгробках тих, кого ненавиділи або зневажали за життя.

Чому не можна говорити "Нехай земля тобі буде пухом" з християнської точки зору?

З точки зору православного християнства, фраза "Нехай земля тобі буде пухом" є язичницьким виразом, і її використання в контексті християнських традицій вважається неналежним. Християнство вчить, що після смерті душа людини залишає тіло і вирушає на суд Божий, а потім знаходить вічне спасіння або покарання. Таким чином, побажання "легкості землі" суперечить християнському вченню про долю душі.

Православні християни прощаються з померлими, молячись за упокій душі і просячи Бога дарувати покійному Царство Небесне. Замість виразу "Нехай земля йому буде пухом" можна сказати: "Царства Небесного!" або "Спочивай з миром!", що відповідає християнським канонам.

Важливо пам'ятати, що говорити про релігійні традиції потрібно з тактом, особливо в моменти жалоби. Якщо хтось вимовив фразу "Нехай земля йому буде пухом", не варто виправляти його в момент скорботи. Краще обрати слушний час для обговорення, щоб делікатно розповісти про те, що ця фраза має язичницьке коріння і не є традиційною в християнстві.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти