StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому магазинне молоко не скисає: несподівана відповідь, про яку знають не всі

22 вересня 2023, 03:40оновлено 4 жовтня 2023, 15:53
Магазинне молоко суттєво відрізняється від того, яке ми купуємо на ринку.
Молоко
Чому магазинне молоко не скисає/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Більшість з нас хоча б раз ставила собі запитання, чому придбане на ринку молоко скисає швидше, а от те, яке ми купили у магазині, залишається свіжим довше. Дехто вважає, що секрет того, чому магазинне молоко не скисає, у наявності в його складі якоїсь "хімії". Але відповідь на це питання простіша.

Справа у тому, що молоко, яке ми купуємо у магазині, проходить на заводі особливу перевірку і термічну обробку. Лише після усіх етапів перевірки та обробки воно розфасовується у спеціальну упаковку.

Радимо також прочитати наступний матеріал: "Золота" розминка перед тренуванням: фітнестренерка показала вправи на 4 хвилини

відео дня

Коли сировина потрапляє на завод, то її спершу перевіряють у лабораторії, щоб виключити наявність патогенних мікроорганізмів. Також перевіряється, чи не містить молоко соматичні клітини – якщо вони є, то це вказує на захворювання маститом тварини, від якої взяте молоко. Перевіряється також, чи не містить сировина залишків ветеринарних препаратів, наприклад, антибіотиків.

Якщо молоко пройшло перевірку і з ним все добре, то його відправляють на термічну обробку. Така обробка вбиває шкідливу мікрофлору. Але цікаво, що корисна мікрофлора знищується також. Після цього всього молоко зберігається довше.

Існує три види теплової обробки, яку можуть застосовувати до молока:

  • пастеризація – коли його нагрівають до 60-70 градусів, але не одразу, а упродовж пів години;
  • ультрапастеризація – коли дуже різко відбувається нагрівання до 135-150 градусів, а потім молоко швидко охолоджують до 4 градусів;
  • стерилізація – коли молоко кип’ятять 10-15 хвилин, довівши його до 60-70 градусів.

Після обробки молоко розфасовують у нову упаковку, при цьому повинні бути дотримані усі санітарні правила.

Подібна обробка молока, яка проводиться на заводі, по суті забирає з продукту не лише усе шкідливе, але й багато корисного. Проте тут варто розуміти, що молоко, яке ви купуєте на фермі або на ринку у бабусі, ви також будете кип’ятити вдома, тому ефект вийде практично той же самий.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти