StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Нічим не гірше білого, а то і смачніше: як знайти і приготувати відомий польський гриб

30 вересня 2023, 13:57
Польський гриб, кажуть, досить рідко росте в лісі, але цього року його знаходять повсюдно.
Нічим не гірше білого, а то і смачніше: як знайти і приготувати відомий польський гриб
Польський гриб фото / Колаж Главред, фото скріншот YouTube (Offroad Mushrooms, Гриби України)

Польський гриб називають по-різному: панський гриб, моховик каштановий, коричневий гриб. Це один з найпопулярніших видів їстівних грибів, який радує грибників і гурманів своїм ніжним смаком і ароматом.

Як знайти польський гриб і відрізнити

Польський гриб характеризується коричневою шапинкою діаметром від 10 до 12 см, яка має пористий нижній шар, що володіє блідо-жовтим або зеленуватим відтінком. Після дощу шапинка цього гриба стає слизькою і набуває темно-коричневе забарвлення. Однією з характерних особливостей польського гриба є його нижній шар, який при натисканні стає синюватим або бурого кольору. Відмінною рисою ніжки є те, що вона синіє при зрізі, потім стає бурою і в кінцевому підсумку набуває свій характерний жовтуватий відтінок.

Польський гриб любить кислий ґрунт і зазвичай його можна знайти біля підніжжя дерев або на моху, покритих пеньках в хвойних і листяних лісах. Ці гриби ростуть під соснами, ялинами, буками, дубами або каштанами. Сезон збору польських грибів триває з липня до жовтня, іноді навіть до листопада.

відео дня
Нічим не гірше білого, а то і смачніше: як знайти і приготувати відомий польський гриб
Польський гриб фото / фото скріншот YouTube (Гриби України)

Польський гриб несправжній: як відрізнити

Серед несправжніх грибів, схожих на польський гриб, існують як їстівні, так і неїстівні види. Один з таких неїстівних видів називається жовчним грибом через його гіркий смак. Його можна відрізнити по рожевому відтінку нижньої частини шапинки і характерному сітчастому візерунку на ніжці. Цей гриб виділяє речовину смолянистої консистенції, яка може перейти на інші гриби при їх змішанні і зробити їх неїстівними.

Жовчний гриб (гірчак)
Жовчний гриб (гірчак) / Фото скріншот YouTube (@Denis-tishay-oshota-gribi)

Сатанинський гриб є найнебезпечнішим серед двійників польського гриба, характеризється підвищеним ступенем отруйності. Навіть вживання невеликої кількості його м'якоті може призвести до серйозних наслідків, таких як ураження верхніх дихальних шляхів і подальший параліч. Сатанинський гриб відноситься до категорії отруйних і неїстівних грибів і має такі характерні риси:

  • Шапинка невелика, діаметром до 8 см, сіро-зеленого кольору.
  • Нижня сторона гриба являє собою трубчастий шар.
  • Ніжка гриба має бульбоподібну форму з сітчастим візерунком червонуватого кольору, що переходить в помаранчевий догори.
  • При натисканні або пошкодженні м'якоть сатанинського гриба змінює колір з червоного на синій.
Сатанинський (чортів) гриб
Сатанинський (чортів) гриб / фото скріншот YouTube (@ bushmaster)

Як почистити польський гриб

Очищення польського гриба не викликає великих труднощів, однак цей процес слід почати негайно після того, як ви повернулися додому. Для початку, відрізайте нижню частину ніжки, видаліть сміття, бруд і пошкоджені ділянки. Необов'язково знімати шкірку з шапинки. Старі екземпляри краще взагалі не використовувати в приготуванні їжі. Потім гриби слід замочити в розсолі і залишити на 20 хвилин, після чого їх потрібно ретельно промити холодною чистою водою і піддати тепловій обробці.

Скільки варити польський гриб

Щоб приготувати польські гриби, потрібно промити і ретельно очистити їх, а потім варити їх невеликими порціями. Слід враховувати, що в процесі варіння може утворюватися піна, яку необхідно обережно видалити. З цієї причини рекомендується використовувати місткий посуд.

Великі екземпляри грибів можна нарізати на кілька частин, а дрібні залишити цілими перед тим, як помістити їх в посуд. Гриби поміщають в киплячу воду і варять від 10 до 20 хвилин після початку закипання. Цього часу достатньо, щоб гриби приготувалися. Потім воду слід злити. Важливо пам'ятати, що при зливанні рідини гриби можуть швидко темніти, тому перед початком приготування страв рекомендується залишити їх ненадовго в вручений воді.

Польський гриб: як готувати

Після ретельної термічної обробки польський гриб можна обробляти різними способами, включно з маринуванням, заморожуванням, сушінням та смаженням. Своїми смаковими характеристиками він нагадує білі гриби, що робить його особливо популярним в приготуванні різноманітних страв.

Якщо ви плануєте смажити моховик, то варіння польського гриба не вимагає багато часу - всього 10-15 хвилин в киплячій воді, оскільки він доготується на сковороді. Незважаючи на твердження деяких грибників, що попереднє виварення моховика перед смаженням не обов'язкове, рекомендується дотримуватися безпечного підходу і не ризикувати.

Однак, коли справа стосується заморожених або сушених польських грибів, вам буде потрібно більше часу - близько 25-30 хвилин. Перш ніж почати готувати грибний суп, вам потрібно попередньо вимочити їх у воді або молоці протягом 1 до 5 годин, в залежності від ступеня сушіння.

Більше про гриби:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти