StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Неприємний сигнал: якою має бути різниця між верхнім і нижнім тиском - точна цифра

25 серпня 2024, 17:51оновлено 26 серпня, 09:50
12425
Зміни в артеріальному тиску можуть суттєво впливати на самопочуття людини. Главред з'ясував, чим небезпечна велика різниця між верхнім і нижнім тиском.
Неприємний сигнал: якою має бути різниця між верхнім і нижнім тиском - точна цифра
Нормальний тиск для людини - різниця між верхнім і нижнім тиском / Колаж Главред, фото: ua.depositphotos.com

Часто люди взагалі не помічають жодних симптомів, які могли б вказувати на порушення артеріального тиску. Про те, які можуть бути симптоми низького тиску розповіла в ефірі "Сніданку з 1+1" лікар-терапевт Рита Гофман.

Чи можна пити каву при високому тиску

За словами лікаря, загальновідомо, що кава підвищує тиск, однак цей напій не є небезпечним для гіпертоніків.

"Ви знаєте, я би сказала, що кава в найменшому степені небезпечна для гіпертоніків. Я не можу сказати, що це найкращий напій для гіпертоніка, але в каві шкідливий саме кофеїн. Кофеїн – це виражений стимулятор роботи серцево-судинної нервової системи й він на короткий час може підвищити тиск", - вказує вона.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, скільки кофеїну є в одній чашці вашої кави, рекомендуємо наш матеріал: Скільки кави можна пити: відповідь здивує навіть досвідчених кавоманів.

З якого віку треба стежити за тиском

Рита Гофман зазначає, що гіпертонії реалізуються орієнтовно з початку пубертатного періоду.

"Зазвичай гіпертонії реалізуються не одразу, не з першого дня життя, безумовно. Це починається десь в гіршому випадку з пубертатного періоду – 12-14 років, коли йде гормональна перебудова. І в цей період можна зафіксувати перші спалахи тиску", - говорить вона.

Дивіться відео про те, яким має бути артеріальний тиск:

Які ознаки низького тиску

Лікар робить висновок, що самопочуття може бути однакове, що при гіпертонії (високому тиску), що при гіпотонії (низькому тиску).

"Це в'ялість, слабість, головні болі, тяжкість в голові, порушення зору, погана переносимість зміни погоди (метеочутливість). Вона однаково буває у всіх хворих на серцево-судинні захворювання, не лише при гіпертонії", - говорить експерт.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Яким має бути нормальний тиск

Медики кардіологічного центру "Pulse" зазначають, що систолічний або верхній тиск дає дуже важливу інформацію про роботу серця, оскільки він залежить від того, наскільки сильними є скорочення, скільки серцевих скорочень відбувається за хвилину і яким є опір кровоносних судин.

Водночас діастолічний або нижній тиск реєструється, коли серце наповнюється кров'ю і серцевий м'яз розслаблений.

"Можливо, ви чули, що низький артеріальний тиск є важливою ознакою того, наскільки добре функціонують нирки і кровоносні судини. Це так, він має до цього відношення. Нейрогуморальні реакції, які відбуваються в нирках і вегетативній нервовій системі, регулюють судинний тонус, від якого залежить зниження тиску. Нормальний тиск за європейськими стандартами - до 140/90 мм рт.ст., а ідеальний - 120/80 мм рт.ст.", - зазначають фахівці.

Яка нормальна різниця між верхнім і нижнім тиском

За даними спеціалістів, нормальна різниця між верхнім і нижнім тиском може коливатись в межах 30-50 мм рт. ст.

"Іноді навіть ця розбіжність може бути ознакою того, що в організмі щось відбувається. Зазвичай різниця між верхнім і нижнім тиском становить від 30 до 50 мм рт.ст.", - вказують вони.

Чи небезпечна велика різниця між верхнім і нижнім тиском

Подібно до того, як невелика різниця часто є ознакою наявності проблем зі здоров'ям, велика різниця між верхнім і нижнім тиском також може бути сигналом про те, що в організмі відбувається якийсь патологічний процес, попереджають лікарі.

"Різниця між тисками не повинна перевищувати 50 мм рт.ст., а ідеально, коли вона становить 40 мм рт.ст.", - наголошують вони.

Вищі показники можуть свідчити про:

  • атеросклероз;
  • туберкульоз;
  • гіпертиреозниркова недостатність;
  • сепсис;
  • внутрішньочерепна кровотеча;
  • анемія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти