StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що гірше – підвищений верхній або нижній тиск: лікарі сказали, на що звернути особливу увагу

24 квітня 2024, 14:12
10233
Наслідки підвищеного діастолічного тиску можуть бути набагато серйознішими, ніж підвищеного систолічного, каже лікар.
Артериальное давление
Лікарі відповіли, що гірше – підвищений верхній або нижній тиск/ колаж: Главред, фото: depositphotos.com/ua

Про те, що під час вимірювання тиску є два показники – верхній і нижній – знають більшість людей. Але не усім відомо, яка різниця між верхнім та нижнім тиском, а також який із цих показників систолічний, а який – діастолічний.

Кров’яним тиском називають тиск, із яким кров тисне на стінки судин зсередини. Такий показник є одним із найважливіших параметрів, які показують, як працює наша кровоносна система.

Коли людині вимірюють кров’яний тиск, то верхній показник називають систолічним – він показує, який тиск у судинах в той момент, коли серце виштовхує кров. У той же час нижнє число називається діастолічним тиском – він показує тиск у судинах тоді, коли серце відпочиває між ударами.

Кров’яний тиск у людей різний, також в однієї у тієї ж самої людини він може бути різним у різні дні та різні періоди доби. Нормальним тиском вважають 120/80 або менший.

Доктор медичних наук і професор Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна Микола Яблучанський у своєму блоку в YouTube пояснив, який нижній тиск вважається небезпечним і який верхній тиск вважається небезпечним. Він зазначив, що небезпечніший за своїми наслідками занадто високий діастолічний, тобто нижній показник тиску.

"На питання "який тиск небезпечніший за своїми наслідками – систолічний або діастолічний?" правильна відповідь – діастолічний. При пропорційному підвищенні максимальний систолічний тиск займає лише частку мілісекунди, тоді як максимальний діастолічний тиск займає всю діастолу, і тому його наслідки в однакових умовах більш важкі", – сказав лікар.

За його словами, на практиці потрібно ефективно контролювати обидва види тиску.

"Проте моє покоління лікарів навчали, що верхній фізіологічний рівень діастолічного тиску у дорослих, незалежно від віку, повинен бути меншим 90 мм рт. ст., тоді як верхній рівень систолічного тиску визначається за формулою (100 + вік у роках) мм рт. ст. Якщо ви хочете знати мою точку зору, цей критерій більш правильний, ніж ви можете знайти в сучасних рекомендаціях", – каже лікар.

Що гірше підвищений верхній або нижній тиск

Сімейний лікар вищої категорії, лікар народної і нетрадиційної медицини Наталія Похмурська пояснила, який вплив чиниться на організм, якщо в людини підвищений верхній показник тиску (систолічний).

"Якщо у вас підвищується систолічний, тобто верхній тиск, то у вас є велике навантаження на серце. Це якщо систолічний тиск високий, а діастолічний навпаки низький. Це може бути, якщо ви дуже понервувалися, у вас було якесь фізичне навантаження. Чим цей стан є небезпечний? Чим серце сильніше штовхає, тим з більшою силою воно пхає кров в аорту. Якщо ви занадто сильно надуєте повітряну кульку, що з нею може статися? Таке ж може статися і з судинами", – сказала лікар.

Вона зазначила, що на фоні занадто високого систолічного тиску можуть ставатися геморагічні інсульти, коли тріскає судинка, або інші такі небезпечні ситуації.

"Діастолічний тиск означає, з якою силою судина назад повертає кров до серця. Якщо саме цей тиск підвищений, треба дивитися, дуже високий він чи ні. Якщо у вас верхній тиск низький, а підвищений лише нижній тиск, тут є високий судинний опір. Таке часто буває, що нормальний систолічний тиск і високий діастолічний тиск. Це в основному буває у старших людей, у яких вже ослаблена робота серцевого м’яза. І фактично він є і захисним, бо допомагає підтримувати хоч якийсь тиск, щоб кров доходила до головного мозку. Наскільки це загрозливий стан, залежить від різниці між систолічним і діастолічним тиском. Цю різницю називають пульсовим тиском. Якщо така різниця менше 30-40, то це показує, що серце б’ється слабенько, і людині можуть знадобитися якісь препарати", – зазначила лікар.

Проте якщо у вас виникають проблеми з артеріальним тиском, то потрібно обов'язково звернутися до лікаря, ні в якому разі не варто займатися самолікуванням.

Що таке кров'яний тиск?

Кров'яний тиск – тиск, який кров справляє на стінки кровоносних судин, або, інакше кажучи, перевищення тиску рідини в кровоносній системі над атмосферним тиском. Це один з найважливіших параметрів, що характеризує роботу кровоносної системи, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти