StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Не користь, а шкода: чому дітям не можна давати мед

17 березня 2024, 14:57оновлено 19 березня, 07:47
Медики рекомендують дітям до року утримуватися від меду і найкраще уникати його вживання у дітей до двох років.
Чому дітям не можна давати мед
Чому дітям не можна давати мед / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Усі ми чули про неймовірну користь меду, але мало хто знає, що цей продукт може бути смертельно небезпечним для дітей.

До речі, раніше ми розповідали, що жінка з Маріуполя поділилася неймовірно простим рецептом кавунового меду. Для приготування треба до 10 кг кавуна, але результат того вартий.

Лікар-педіатр і гематолог Валерія Мартинова каже, що починати вводити мед дитині потрібно не в чистому вигляді, а додаючи кілька крапель у напої, а до двох років мед дитині взагалі їсти не можна.

відео дня

Хто така Валерія Мартинова?

Фахівець, який бере активну участь у міжнародних конференціях, курсах і стажуваннях. Лікарка стежить за сучасними протоколами лікування пацієнтів, володіє кількома іноземними мовами, що дає змогу вивчати зарубіжну літературу з медицини. Валерія Віталіївна займається лікуванням пацієнтів із педіатричними захворюваннями, з гематологічною та онкогематологічною патологією, проводить патронаж новонароджених, пише сайт Dok.ua.

Чому дітям до 2 років не можна мед?

Медики рекомендують дітям до року утримуватися від меду і найкраще уникати його вживання у дітей до двох років. Це зумовлено двома основними причинами:

  • Небезпека ботулізму в немовлят: мед може містити бактерії Clostridium botulinum, які в дорослої людини не викликають захворювання завдяки розвиненим імунним функціям. У дітей молодшого віку імунітет до мікроорганізмів, що виробляють ботулотоксин, недостатньо розвинений, що робить мед абсолютно непридатним для них.
  • Ризик розвитку алергії: мед також може викликати сильну алергічну реакцію. Симптоми алергії на мед найчастіше проявляються на шкірі у вигляді свербежу і висипу. Гречаний мед вважається більш алергенним, тоді як акацієвий вважається найбільш безпечним для вживання.


У якому віці можна давати мед дитині?

Вводити мед потрібно не в чистому вигляді, а додаючи кілька крапель у напої, як-от вода або компот. Для першого знайомства з медом краще використовувати акацієвий через його низьку алергенність.

Після того, як ви запропонували дитині напій із додаванням меду, важливо стежити за реакцією організму. Якщо жодних негативних проявів не спостерігається, можна поступово збільшувати кількість продукту. Також можна продовжувати додавати мед в інші продукти, як-от кашу, йогурт або кефір.

Для маленьких дітей доза не повинна перевищувати однієї столової ложки меду. Для учнів молодших і середніх класів достатньо двох столових ложок меду на день. Діти старших класів можуть споживати не більше трьох ложок меду на день за умови гарної переносимості продукту.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти