Не на балконі та не в підвалі: де найкраще ставити генератор - просте правило

7 липня 2024, 21:04оновлено 8 липня, 09:06
13482
В умовах частих відключень електроенергії в Україні популярність бензинових генераторів значно зросла. Главред з'ясував, як правильно встановити генератор.
Не на балконі та не в підвалі: де найкраще ставити генератор - просте правило
Де найкраще ставити генератор - чи можна ставити генератор на вулиці / Колаж Главред, фото: УНІАН

Генератори стали життєво важливими для багатьох домогосподарств, бізнесів та громадських установ, які потребують надійного джерела електрики. Про те, де має стояти генератор та, чи можна вмикати генератор у приміщенні розповів в ефірі телеканалу "Перший Західний" начальник відділу зв’язків зі ЗМІ ГУ ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про основні правила підключення пристроїв до генератора, рекомендуємо наш матеріал: Що можна підключити до генератора 3 квт: прилади, які потрібні нам щодня.

Чи можна вмикати генератор у приміщенні

За його словами, генератори не можна встановлювати на балконі, у під’їзді чи підвалі

"У нас є у Львові факти встановлення генераторів на балконах, що дуже небезпечно, тому що продукти згорання дуже швидко потрапляють або в саме помешкання, де встановлений генератор, або через квартирки в сусідні приміщення верхніх поверхів", - сказав він.

Дивіться відео про те, чи можна вмикати генератор у приміщенні:

Чи можна ставити генератор у підвалі

В ДСНС наголошують, що не вмикати генератор у підвалах.

"В нас був випадок в Яворівському районі, де отруїлася вся сім'я повністю продуктами згорання. Вони в приватній будівлі розмістили генератор в підвалі. Продукти згорання дуже швидко поширилися через комунікативні отвори, випали в приміщення, і вся сім'я отруїлася, в тому числі малолітня дитина. Це собі так, щоб простіше уявити, це сісти в автомобіль, в гаражі, завезти його і закрити в гараж двері, і сидіти грітися. Оце приблизно той самий ефект, коли генератор дає тягу вихлопу в квартиру", - додав Віталій Туровцев.

Що відомо про Віталія Туровцева

Віталій Туровцев - полковник служби цивільного захисту, начальник відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС України у Львівській області.

Де має стояти генератор

У відео на YouTube Головного управління ДСНС у Харківській області виокремили основні правила правильного розміщення генератора.

  • Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.
  • Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) не менше 6 метрів.
  • Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м.
  • Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.
  • Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Дивіться відео про те, де має стояти генератор:

Чи можна ставити генератор на вулиці

Генератори слід встановлювати на вулиці та бажано обладнати спеціальними шумозахисними екранами, щоб зменшити їх вплив на комфорт мешканців. Вихлопні гази варто максимально відводити за допомогою гнучких шлангів. Також необхідно мати поруч вогнегасник, оскільки вихлопна система генератора під час роботи нагрівається.

"За умови, коли можна генератор відключити — відключайте. Використовуйте тільки в надзвичайних ситуаціях. Бажано, щоб він не працював увесь день", — наголосив генеральний директор Центру громадського здоров'я Михайло Росада в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Хто такий Михайло Росада

Росада Михайло - доктор медичних наук. Обіймав посади головного епідеміолога Головного управління охорони здоров’я Києва, головного державного санітарного лікаря Дарницького району м. Києва, головного лікаря СЕС Дарницького району м. Києва, директора КП "Профдезінфекція", заступника директора з науково-практичної роботи ДУ "Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України".

16 лютого 2024 року Михайла Олексійовича Росаду призначено на посаду генерального директора Центру громадського здоров’я.

Де можна зберігати пальне для генератора вдома

Рятувальники вказують, що пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони.

"Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей. Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро", - наголошують в ДСНС.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти