StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Чи можна нагрівати мед: що відбувається з продуктом і чи стає він отруйним

19 травня 2024, 05:26
1102
Мед завжди був об'єктом уваги і обговорень, і не дивно, що виникло багато міфів про цей продукт. Главред дізнався, чи дісно при нагріванні мед стає шкідливим.
Чи можна нагрівати мед: що відбувається з продуктом і чи стає він отруйним
Чому не можна нагрівати мед / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Ми часто використовуємо мед як найкращу альтернативу цукру, особливо через його насичений смак і текстуру. Нагрівання меду – тема, що породжує численні питання та обговорення серед вчених та любителів цього корисного продукту.

Вас також може зацікавити матеріал Главреду: Не користь, а шкода: чому дітям не можна давати мед.

Чим небезпечний мед при нагріванні

Нагрівання меду може призвести до утворення шкідливих сполук, що робить його небезпечним для здоров'я. Ось деякі з головних ризиків:

відео дня
  • Утворення гідроксиметилфурфуралю (HMF): HMF - це канцерогенна сполука, яка утворюється при нагріванні меду протягом тривалого часу або при високих температурах. Кількість HMF зростає з часом нагрівання та температурою.
  • Руйнування ферментів: Мед містить корисні ферменти, які відповідають за його антибактеріальні та антиоксидантні властивості. Нагрівання руйнує ці ферменти, роблячи мед менш корисним.
  • Зниження поживної цінності: Нагрівання може призвести до втрати вітамінів, мінералів та інших поживних речовин, що містяться в меді.

Коли мед стає отрутою

Мед не стає отрутою в прямому сенсі слова, але його вживання в надмірних кількостях або після нагрівання може призвести до негативних наслідків для здоров'я. Ризик отруєння медом зростає з часом нагрівання та температурою.

Що утворюється під час нагрівання меду

Під впливом нагрівання мед може почати розкладатися, утворюючи шкідливі сполуки, такі як гідроксіметилфурфурол (HMF) та глюкозу. Ця сполука утворюється з цукрів під впливом високих температур і, як вважають люди, може мати негативний вплив на здоров'я. Однак негативний вплив на організм людини вона чинить при великих концентраціях, пише Ваша Пасіка.

Дослідження показують, що під впливом нагрівання меду до 60 та навіть 140 градусів Цельсія, змінюються його фізичні властивості, зокрема, вологість, колір та вміст поживних речовин. Крім того, кількість HMF у меді може збільшитися. Хоча певна кількість HMF присутня в меді навіть без нагрівання, але її концентрація дійсно збільшується при високих температурах.

Чи можна нагрівати мед

Хоча багато хто хвилюється через можливість утворення HMF при нагріванні меду, наукові дослідження не надають переконливих доказів його шкідливості для здоров'я людини. У деяких випадках HMF навіть має антиканцерогенні властивості. Таким чином, мед можна безпечно нагрівати, не маючи страхів щодо його впливу на здоров'я.

Що таке Ваша Пасіка?

Ваша пасіка - це інтернет-магазин, який надає повний комплекс послуг з продажу і доставки всього необхідного для бджільництва. Він співпрацює з найбільшими виробниками Європи. Також магазин надає експертні поради щодо бджільництва.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти