StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чи можна читати молитви з телефону: священик вразив несподіваною відповіддю

18 квітня 2024, 14:53
Молитва в Україні є важливою складовою релігійного життя багатьох людей. Главред з'ясував, як правильно молитись та, чи можна молитись через смартфон.
Чи можна читати молитви з телефону: священик вразив несподіваною відповіддю
Чи можна читати молитви з телефону - як правильно молитись / Колаж Главред, фото: УНІАН, скріншот із відео, pexels

Українці, незалежно від віросповідання, часто звертаються до молитви як засобу спілкування з Вищими силами, вираження вдячності, прохання про допомогу, спокутування чи просто як спосіб самовираження та контемпляції. Однак, не завжди є можливість звернутись до молитви в церкві під час служби. Протоієрей церкви Святителя Іоанна в Ужгороді Віктор Палош в своєму відео на YouTube розповів, чи можна молитись через смартфон.

Чи можна молитись через смартфон

За словами священника, все залежить від того, на якому приході чи монастирі ви знаходитесь

"Бувають такі випадки, особливо в монастирях, де відеозйомка чи фотографування заборонені. І, відповідно, ваш телефон чи смартфон буде розцінюватись охороною, яка є в цьому храмі чи монастирі, як якась загроза", - розповідає він.

Однак, якщо прихід є звичайним, благословіння відповідного немає, то тоді, звичайно можна користуватись телефоном в церкві.

Він також наводить приклад, що студенти київських духовних шкіл, академій, семінарій коли співали другий гімн нашої країни, "Боже, великий, єдиний, нам Україну храни" теж користувалися нотами, які були у всіх на смартфоні.

"Це зараз дуже зручно, щоб не носити за собою ноти. Так часто якийсь акафіст чи ще якісь послідування священник також відкриває і в нього під руками", - розповідає Віктор Палош.

Він також зазначив, що кожного разу просить здоров'я у Бога для тих людей, які придумали багато гаджетів, якими ми користуємося.

"Це і святе письмо, де зразу є закладки, "Життя святих", коли зразу відкрив, і в той день маєш перед собою "Життя святих". Або ж якийсь інший, такий як пом'яник, наприклад, коли біля тебе завжди, де б ти не подорожував, всі імена, з яких ти молишся", - робить висновок священник.

Дивіться відео про те, чи можна молитись через смартфон:

За його словами, все залежить від благословення настоятеля того приходу.

"Якщо вам зроблять зауваження, тоді, звичайно, цим не користуйтесь, тому що можуть так деякі люди розцінити, що ви не молитеся, а просто граєтесь в телефоні", - наголосив він.

Хто такий Віктор Палош

Палош Віктор - протоієрей церкви Святителя Іоанна в Ужгороді, голова місіонерського відділу Мукачівської єпархії Української Православної Церкви

Чи можна молитися сидячи або лежачи

Священник Анатолій Пустовалов у своєму відео на YouTube зазначає, що загальноприйнятим правилом є те, що потрібно молитися стоячи або на колінах.

"Проте якщо людина себе погано почуває, вона захворіла, то вона може молитися сидячим або, якщо людина також погано почувається і не може навіть сидіти, тоді вона може молитися лежачи. Якщо перед нами стоїть вибір, чи молитися лежачи або взагалі не молитися, то краще молитися лежачи", - вказує він.

Крім того, за його словами, молитись можна навіть за кермом автомобіля.

"Звичайно, ми можемо тоді молитися. Ось слід нам запам'ятати, щоб Бог не дивиться на те, чи ми стоїмо під час молити, чи ми сидимо, чи ми лежимо. Бог дивиться, чи відкрите наше серце до Бога", - резюмував священник.

Дивіться відео про те, чи можна молитись сидячи або лежачи:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти