StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Може вибухнути і рознести стіни: інженер розповів, коли треба чистити бойлер

25 березня 2024, 21:44оновлено 27 березня, 11:46
Регулярне чищення бойлера може врятувати пристій від суттєвих поломок та навіть короткого замикання і вибуху. Главред з'ясував, коли потрібно чистити бойлер.
Може вибухнути і рознести стіни: інженер розповів, коли треба чистити бойлер
Чому бойлер може вибухнути - коли треба чистити бойлер / Колаж Главред, фото: скріншот із відео, УНІАН

Чищення бойлера - важлива процедура для забезпечення безперебійної роботи обладнання та підтримки його ефективності. Основна мета чищення - видалення накипу та інших відкладень, що можуть утворюватися в бойлері з часом. Крім того, без очистки бойлер може почати працювати некоректно, зокрема вода в ньому буде нагріватись довше. Про це йдеться у ефірі "Сніданку з 1+1".

Коли треба чистити бойлер

Майстер із очистки бойлерів, інженер Володимир Чєчко наголосив, що бойлери потрібно чистити щонайменше раз на рік. За його словами, бойлери без очистки можуть стати небезпечними і спричинити різного роду інфекції.

"За час його (бойлера - ред.) служби збирається дуже багато сміття. Це сміття потім разом з водою йде нам на чищення зубів та вмивання обличчя. Плюс в бойлері розмножується бактерія, яка називається легіонела", - зазначив майстер.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про основні правила використання бойлера, рекомендуємо наш матеріал: Як уникнути поломок бойлера: 8 порад, які кожен повинен знати.

Він додав, що за рік в бойлері може збиратись декілька кілограмів бруду та вапняного нальоту і саме через це пристрій споживає більше електроенергії і може через це зіпсуватись.

"Може лопнути сам тен - тоді буде коротке замикання на воду", - попереджає Володимир.

Дивіться відео про те, чому треба чистити бойлер:

Як захистити бойлер

Аби краще захистити прилад майстер із очистки та ремонту бойлерів радить разом з чисткою обов'язково замінювати магнієвий анод.

"Він потрібен для того, щоб захистити залізний бойлер від корозії", - наголошує Володимир.

Він додав, що у випадку регулярної очистки бойлера, виробники пристрою модуть продовжити його гарантійний термін.

Як зрозуміти, що бойлер потрібно чистити

Інженер виокремим основні причини, які можуть вказувати на те, що бойлер потребує очистки:

  • бойлер довго нагріває воду;
  • бойлер став більше споживати електроенергії.

Яка оптимальна температура нагрівання для бойлера

Володимир Чєчко наголосив на тому, що головною причиною забруднення бойлера є вода. Він також зазначив, що оптимальна температура нагрівання бойлера для того, щоб уникнути розмноження бактерій повинна варіюватись між 75 і 80 градусами за Цельсієм.

Чи може бойлер вибухнути

Крім того, інженер зазначив, що через тривале забруднення бойлер може навіть вибухнути.

"Якщо бойлер не чистити - він може вибухнути, при чому в процесі вибуху рознести стіни. Вибух відбувається через те, що в бойлері накопичується надлишковий тиск. Вода тисне на бойлер через що утворюється тиск. В кожному бойлері є запобіжний клапан, який має скидати надлишковий тиск, однак, якщо він забитий і техобслуговування не проводилось, то він може не впоратись із своїм завданням. В процесі нагріву води - вона розширюється, створюючи додатковий тиск і оболонка бойлера може не витримати", - попереджує інженер.

Як очистити бойлер не знімаючи його - загальні відомості

Чищення бойлера без його знімання може бути складнішою задачею, але можливою. Ось кілька кроків, які можуть допомогти:

  1. Вимкніть бойлер і відключіть електропостачання. Це важливо для безпеки.
  2. Підготуйте засіб для чищення. Можна використовувати оцет або лимонну кислоту. Розведіть засіб в воді відповідно до інструкцій на упаковці.
  3. Налаштуйте бойлер на обігрів води. Додайте розчин до води в бойлері.
  4. Залиште розчин на кілька годин або на ніч. Це дозволить розчину проникнути та розчинити відкладення.
  5. Промийте бойлер. Після чого видаліть відкладення та забруднення за допомогою м'якої щітки або губки.
  6. Промийте бойлер знову. Переконайтеся, що всі залишки засобу для чищення видалені.
  7. Включіть бойлер і дайте йому працювати на повну потужність протягом декількох циклів. Це допоможе промити систему.

Якщо вам цікаво дізнатись більше про те, як правильно зливати воду з бойлера, рекомендуємо ознайомитись із матеріалом на цю тему: Як злити воду з бойлера: прості способи, доступні кожному.

Ці кроки можуть допомогти підтримувати бойлер у чистоті та забезпечити його ефективну роботу. Однак, якщо у вас є сумніви або вам потрібна детальніша інструкція, краще звернутися до фахівця з обслуговування обладнання.

Що відомо про бойлери

Бо́йлер (англ. boiler — "котел, кип'ятильник") — теплообмінний апарат для підігрівання води парою або гарячою водою в системах теплопостачання й гарячого водопостачання, наприклад при тепловому діянні на нафтовий поклад. Бойлер може бути вбудованим в котел або стояти окремо, повідомляє Вікіпедія.

Бойлери застосовують на теплоелектроцентралях для нагрівання води до 150 °C, яку використовують для теплофікації.

Побутовий бойлер підігріває воду до температури, вищої за комфортну для використання в побуті, тому забезпечує більше теплої води, ніж його об'єм. Об'єм води на виході, окрім об'єму гарячої води з бойлера, включає об'єм холодної води із системи водопостачання, яка знижує температуру води на виході змішувача до прийнятної. Об'єм холодної води можна визначити, якщо поділити різницю між температурою води в бойлері та на виході на різницю між температурою холодної води та води на виході та помножити результат ділення на об'єм бойлера.

Для нагрівання води може використовуватись електроенергія або енергія згоряння палива. В побутовому значенні бойлером називають водонагрівачі накопичувального типу, в яких постійно зберігається робочий об'єм нагрітої води. Пристрої накопичувального типу потребують меншої потужності джерел енергії, оскільки нагрівання відбувається протягом довгого часу. В Україні широко розповсюджені електричні та твердопаливні бойлери, накопичувальні нагрівачі на природному газі використовуються значно рідше.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти