StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Яка олія корисніша для використання: оливкова чи соняшникова

18 березня 2024, 15:38
Оливкова та соняшникова олії - дві з найбільш поширених рослинних олій, однак важливо знати, які головні відмінності між ними та їх використанням.
Яка олія корисніша для використання: оливкова чи соняшникова
Чим відрізняється оливкова олія від соняшникової / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Оливкова та соняшникова олії - дві найпоширеніші рослинні олії, які використовуються у кулінарії та не лише. Однак, вони мають значні відмінності в складі, смаку та застосуванні. Оливкова олія виготовляється з оливкових плодів, тоді як соняшникова - з насіння соняшнику.

Як різниця між оливковою та соняшниковою олією

Оливкова олія багатша на мононенасичені жири, які корисні для серця. Соняшникова олія містить більше поліненасичених жирів, які також корисні, але можуть бути не такими стійкими до високих температур.

Раніше ми розповідали, що можна зробити зі старою сметаною. Є кілька чудових варіантів, які страви можна приготувати зі сметани, яка уже занадто довго простояла у холодильнику.

відео дня

Також оливкова олія має більш виражений, фруктовий або трав'янистий смак, який може додати цікавий відтінок стравам. Соняшникова олія має більш нейтральний смак.

Оливкова олія має нижчу точку димлення, ніж соняшникова. Це означає, що вона може почати горіти і виділяти шкідливі речовини при нагріванні до високих температур.

Як правило, оливкова олія дорожча за соняшникову.

Де краще використовувати оливкову олію

Оливкова олія володіє насиченим смаком та ароматом, який додає стравам вишуканості. Вона ідеально підходить для заправки салатів, приготування соусів та маринадів, а також для приготування песто. Оливкова олія чудово поєднується з рибою, птицею та овочами, надаючи їм особливий смак.

Також важливо зазначити, що чим більше очищається олія, тим менше мікроелементів і корисних сполук вона містить. Оливкова олія першого віджиму, найменш оброблений тип оливкової олії, є багатою на антиоксиданти і протизапальні сполуки, такі як токофероли, каротиноїди і поліфеноли. Мінімально рафінована оливкова олія також зберігає деякі поживні мікроелементи, такі як вітаміни E і K.

З іншого боку, процес очищення, що використовується для виробництва соняшникової олії, руйнує поживні мікроелементи, антиоксиданти і корисні рослинні сполуки, включаючи токофероли, фітостерини, поліфеноли і коензим Q.

Де краще використовувати соняшникову олію

Соняшникова олія, зазвичай, має нейтральний смак і аромат, що робить її ідеальним варіантом для смаження на великому вогні та фретюру. Вона також часто використовується у випічці та для жаріння овочів через високу температуру кипіння.

Чому не можна смажити на оливковій олії

Оливкова олія має низьку точку димлення, тому вона не підходить для смаження на великому вогні. При високих температурах оливкова олія може почати горіти та виділяти дим, що може змінити смак страви та знизити її якість.

Яка олія корисніша

Оливкова олія вважається більш корисною через свій високий вміст мононенасичених жирів, які сприяють зниженню ризику серцево-судинних захворювань та запалення. Також оливкова олія багата на вітамін E, який є антиоксидантом і захищає клітини від пошкоджень. Містить антиоксиданти, які борються з вільними радикалами і уповільнюють старіння.

Соняшникова олія містить більше поліненасичених жирів, які можуть бути менш корисними для організму у великих кількостях.

Що таке олія?

Олі́я — речовина рослинного походження, яка зазвичай є рідиною за температури навколишнього середовища та не змішується з водою, але може змішуватися з іншими оліями й органічними розчинниками; жирна на дотик.

Це загальне визначення охоплює також леткі ефірні олії та терпентинову олію (сирець скипидару). У вужчому значенні під олією розуміють лише олії та жири (зокрема, тверді — наприклад, пальмова олія), на відміну від тваринних жирових продуктів (які оліями називати не прийнято; зокрема, не слід плутати олію з маслом — продуктом переробки вершків чи сметани).

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти