StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як не стати жертвою обману: чому в пресервах немає кісток - хитрість виробників

20 квітня 2024, 16:31
1357
Пресерви є дуже популярним продуктом харчування, особливо завдяки їхній зручності та тривалості зберігання. Главред з'ясував деталі їх виробництва.
Як не стати жертвою обману: чому в пресервах немає кісток -  хитрість виробників
Чому в пресервах немає кісток - як вибрати якісні пресерви в магазині / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Пресерви стали важливою складовою сучасного харчування, особливо для людей, які ведуть активний спосіб життя або мають обмежений час на готування. Пресерви дозволяють зберігати продукти на тривалий термін без шкоди для їхньої якості та смаку. Вони також широко використовуються в кулінарії для приготування різних страв та закусок.

Як вибрати оселедець в пресервах

Журналіст та ведучий програми "Територія обману" Олексій Душка розповів про те, з чого має складатись якісна рибна пресерва.

За його словами, лабораторно визначити свіжа риба у пресерів чи не свіжа, практично неможливо, отже виробник міг покласти в пресерви навіть зіпсовану рибу.

"Виробники до пресерв додають олії, сіль, багато солі для того, щоб прибрати всі неприємні смаки, якщо вони вже почали з'являтися, різні спеції. Додають чарівний порошочок, який називається глутамат натрію. Він маскує зіпсований смак цієї риби. Якщо в складі є глутамат, я раджу не купувати таку рибу", - розповів Олексій Душка

Він додає, що якщо у складі рибних пресерв також може бути фосфат натрію.

"Фосфати можуть додати для того, щоб утримувати вгологу, щоб ця риба ще трошки більше важила. І ще додають прискорювачі дозрівання", - наголошує він.

Дивіться відео про те, на що слід звернути увагу при виборі пресерв:

Він також розпровів про те, як обрати якісні рибні пресерви в магазині:

  • Обирайте пресерви з мінімальною кількістю компонентів;
  • Уникайте глутамату натрію Е 621 в складі пресерв;
  • Якщо в оселедці велика кількість спецій, можливо виробник хотів приховати смак риби не першої свіжості;
  • Ідеальний склад рибних пресервів – оселедець, сіль, олія і лише один консервант.

Хто такий Олексій Душка

Олексій Володимирович Душка (31 серпня 1984, Дніпродзержинськ, Українська РСР, СРСР) — український журналіст, телеведучий, повідомляє Вікіпедія.

2005 року розпочав працювати на телеканалі "1+1". Починав як кореспондент "ТСН", спеціалізувався на журналістських розслідуваннях. 2009 року в етері "1+1" виходить спецпроєкт Душки "У бога за пазухою" про зловживання серед духовенства. За цю серію матеріалів отримує персональний "Телетріумф".

У 2010—2011 роках працював над проєктом "Особиста справа". Кожна програма присвячена окремій темі: викриття обману у супермаркетах, знахабніла мафія на кладовищах, тест питної води, результат.

З червня 2012 року був автором, редактором та ведучим програми "Територія обману" в якій споживчі дослідження перетинаються із провокаціями та експериментами. За неї 2012 року був номінованим на премію "Телетріумф".

Чому в пресервах немає кісток

Для розм'якшення кісток в пресервах застосовують різні методи, зазвичай залежно від типу продукту та його специфіки.

Основні методи:

  • Теплова обробка: кістки можуть бути піддаються тривалому тепловому обробленню під час процесу виробництва пресервів. Тепло допомагає зробити кістки більш м'якими та менш видимими в продукті.
  • Обробка в розчині: деякі виробники можуть використовувати розчини, які містять кислоти або інші хімічні речовини, щоб допомогти розм'якшити кістки. Цей процес може відрізнятися в залежності від виробника та рецептури.
  • Механічне розм'якшення: деякі пресерви можуть пройти механічне оброблення, яке включає подрібнення або мелювання, щоб зробити кістки менш помітними в кінцевому продукті.

Ці методи допомагають покращити якість та текстуру пресервів, зменшуючи відчуття кісток під час споживання.

Як виробляють пресерви

Начальник виробництва Олександр Блиндюк в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів про те, як відбувається засолення норвезьких оселедців.

"Після дефросту ми їх розміщаємо в такі спеціальні контейнери, сині бокси. І далі по нашій рецептурі, власній рецептурі, ми їх засолюємо на певний час. В середньому це три доби, залежно від самої рецептури. До складу пресерв входить сіль, спеції, а консерванту звичайно", - розповів він.

Дивіться відео про те, як виробляють пресерви:

Зазначається, що в магазинах можна зустріти оселедці як цілими, так і порізаними на шматочки у різних заливках з олією, з додаванням різноманітних спецій, що і називають пресервами.

Відома експертка з якості продуктів професорка Олена Сидоренко вказує на те, що корисніше, і надійніше все-таки купувати цілу тушку

"Краще, щоб оселедець був ніжний, гарний і соковитий - потрібно купувати його нерозібраним. Хоч це не дуже зручно господиням, але звичайно смак цілого солоного оселедця – це не порівняти із смаком пресервів. Це зручно, я згодна як господиня, але це зовсім інший смак", - наголошує вона.

Хто така Олена Сидоренко

Олена Сидоренко - експерт з якості та безпечності харчових продуктів. Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти