StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Зникне з дому назавжди: що кладуть до шафи, щоб врятувати речі від молі

20 серпня 2024, 19:15оновлено 21 серпня, 18:32
39582
Міль може наробити неабиякого лиха, потрапивши до шафи із старою шубою або новеньким платтям. Главред з'ясував, Який запах найкраще відлякує міль.
Зникне з дому назавжди: що кладуть до шафи, щоб врятувати речі від молі
Чого найбільше боїться міль - який запах вбиває міль / Колаж Главред, фото: УНІАН, ua.depositphotos.com

Міль — це невеликий нічний метелик, відомий своєю здатністю псувати одяг і текстиль. Вони можуть не помітно поїдати тканину зсередини, залишаючи після себе дірки, що часто виявляються вже тоді, коли шкода завдана. Міль розмножується дуже швидко, тому своєчасне виявлення і знищення шкідника є важливим для збереження одягу та текстильних виробів. Про те, Як позбутися від молі у квартирі в домашніх умовах самостійно швидко розповіла експерт з побуту Маріана Бойко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Якщо вам цікаво дізнатись більше про ефективні методи боротьби із міллю, рекомендуємо наш матеріал: Забудьте про неї назавжди: як позбутися від харчової молі.

Чому міль їсть одяг

У сюжеті зазначається, що у світі існує 22 сімейства цих комах. Однак, поїданням одягу займаються лише 2 - міль шубна та платтяна.

"Шубна в основному полюбляє хутро, але іноді підгризає шерсть. Увага, наші речі псує лише гусінь шубної молі. Доросла особа, метелик, взагалі не харчується, живе, спарюється і помирає. Платтяна, або її ще називають кімнатна, вона їсть усе шовк, шерсть навіть гризе килими та оббивку меблів", - зазначають фахівці.

Чи потрібно вбивати міль, яка літає

Експерт з побуту наголошує, що доросла міль нічого не їсть.

"Якщо вона собі літає, то хай і літає, вона нічого гризти не буде. І це, до речі, чоловік міль літає", - додає вона.

Дивіться відео про те, як позбутись від молі:

Що найкраще допомагає від молі

Маріана Бойко продовжує, що є різні види засобів від молі, зокрема хімічні.

"Вони можуть бути у формі пластини, спреїв, таблеток. Вони токсичні для дорослих людей, а особливо для дітей. Якщо шафа стоїть у спальні, ви будете дихати токсинами", - попереджає вона.

Чого боїться міль, народні засоби - який запах вбиває міль

За словами експерта, існують прості народні методи боротьби із міллю в домашніх умовах.

"Це може бути лаванда. Крім того, можна зробити саше або спеціальні мішечки із лавандою. Також, міль боїться запаху сушених шкірок цитрусових, гвоздики та чорного перцю", - сказала вона.

Суміші лаванди і сушених шкірок апельсинів можна поставити до шафи або розкласти у місцях, де активно поширюється міль. Експерт зазначила, що від цих запахів личинки молі гинуть.

Як зробити, щоб міль не їла речі

Маріана Бойко вказує про те, що гусінь молі дуже любить їсти брудну їжу — вовняну, платтяну.

"Спочатку, якщо якусь річ вже це не носите, потрібно добре виправити її або вичистити, потім висушити. Можна навіть на сонці десь декілька годин. Також її потрібно добре провітрювати. Я знаю, що шуби вибивають так добряче, бо ці личинки погано тримаються і дуже легко відпадають з шуби", - сказала вона.

Що відомо про "Сніданок з 1+1"

"Сніданок з 1+1" — ранкове шоу телеканалу 1+1 виробництва 1+1 Media. Програма триває три години і є найдовшим в Україні ранковим шоу у прямому ефірі. "Сніданок з 1+1" подає новини, розваги, корисні поради та інтерв'ю з цікавими гостями у прямому ефірі. Програма містить декілька ранкових випусків ТСН, повідомляє Вікіпедія.

"Сніданок з 1+1" має власну музичну студію, тому в програмі звучить жива музика. На YouTube канал "Сніданку з 1+1" підписано понад 500 тисяч користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти