StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Є певні правила: як потрібно діяти, коли повз проїжджає траурний кортеж "На щиті"

26 квітня 2024, 12:24
1406
В Інтернеті є чимало відео, де люди своїми діями висловлюють неповагу до загиблого. Главред з'ясував, як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж
Є певні правила: як потрібно діяти, коли повз проїжджає траурний кортеж 'На щиті'
Як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж - що таке "На щиті" / Колаж Главред, фото: скріншот із відео

Офіційно прописаних правил про те, як поводитись громадянам, повз яких проїжджає траурна процесія (кортеж) немає. Однак, є загальноприйняті норми поведінки, яких важливо дотримуватись. Про те, як поводитися, коли повз проїжджає скорботний кортеж "На щиті" у своєму Tik-Tok розповів блогер, мистецтвознавець, галерист Сергій Войток.

Як виразити повагу загиблому воїну

Він зазначає, що всім мабуть траплялись відео, де пішоходи або ж водії нібито проявляють неповагу до загиблих героїв.

"Чому я кажу нібито? Бо іноді можна йти в своїх думках і нічого не помічати. Я кажу про себе. Це сумно визнавати, але за 10 років ми досі не знаємо умовних правил поводження в таких ситуаціях", - зазначає Сергій Войток.

відео дня

Він наголошує, що по всій Україні щодня прощаються із героями і кожен має усвідомити, що ця людина віддала своє життя за свободу України.

"Якщо ви перебуваєте на тортуарі вулиці і бачите процесію, котра проходить повз вас, вшануйте героя. Принаймні зупиніться, схиліть голову або станьте навколішки. В останню путь їде чиясь дитина, батько або мати, чоловік або дружина", - додає блогер.

Дивіться відео про те, як поводитися, коли повз проїжджає траурний кортеж "На щиті":

@voitok_tosee

Як поводитися, коли повз вас проїжджає скорботний кортеж "на щиті"? Офіційно прописаних правил я не знайшов, тому вирішив поділитися інформацією, яку мені вдалося знайти. Доповнюйте свої приклади у коментарях та поважаймо одне одного ?

♬ оригінальний звук - Про культуру і суспільні теми

Що робити, якщо скорботний кортеж "На щиті" помітили у транспорті

"Якщо похорон захисника застав вас у транспорті, вийдіть із автомобіля і зробіть те ж саме, що і пішоходи. У водіїв є взагалі ПДР, де вони мають забезпечити безперешкодний проїзд, але не всі дотримуються правил", - вказує галерист.

Крім того, за його словами варто по можливоості прийти на площу, де громада зустрічає скорботний кортеж із героям "На щиті".

"От як у Львові започаткували міську церемонію прощання з загиблими українськими воїнами. Жителів попереджають про це і просять під час проведення похоронної процесії виходити на вулиці і віддати шану полеглим героям. Разом із працівниками мерії вшанувати загиблих захисників щоразу виходить міський голова Львова. Ця церемонія потрібна всім нам, щоб розуміти, в який час важкий ми живемо", - резюмує Сергій Войток.

Що таке "На щиті"

Блогер Сергій Войток зазначає, що щоб позбутися радянської спадщини і не казати "Груз 200", ми тепер кажемо "Зі щитом" або "На щиті"

Що означає вислів "На щиті"

Зі щитом або на щиті (грец. ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς, лат. aut cum scuto, aut in scuto) — фразеологізм, що означає заклик перемогти, досягти мети або загинути зі славою. Сходить до Стародавньої Спарти, де полеглого в бою воїна, імовірно, несли з поля битви на його щиті. В Україні висловом "На щиті" прийнято називати воїнів, що загинули від ворогів на російсько-українській війні, повідомляє Вікіпедія.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти