StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

До або після Водохреща: коли потрібно прибирати новорічну ялинку за церковними і народними звичаями

1 січня 2024, 13:52
Кажуть, якщо ви випадково розбили ялинкову прикрасу, тоді збувається бажання, обов'язково його загадайте.
До або після Водохреща: коли потрібно прибирати новорічну ялинку за церковними і народними звичаями
Коли можна прибирати ялинку / Колаж Главред, фото Instagram (ophelie _ _ home), freepik

Новорічні свята добігають кінця, ваш шлунок наповнений святковою їжею, ви спілкувалися, грали в сімейні ігри і дивилися безліч різдвяних фільмів — тому, природно, ви почнете думати про те, щоб прибрати ялинку. Але коли це зробити найкраще?

Коли треба прибирати ялинку - церковні звичаї

Згідно з християнськими вченнями, традиція наряджати ялинку на Новий рік має язичницьке коріння, і тому Церква зазвичай не радить дотримуватися цієї практики. Однак, якщо ви вже прикрасили ялинку, згідно з церковними традиціями, її можна прибрати в період між Старим Новим роком (14 січня) і Хрещенням (6 січня за новим календарем). Таким чином, у вас буде п'ять днів, щоб акуратно прибрати прикраси і підготуватися до наступних свят.

Коли треба прибирати ялинку - народні прикмети

За старовинним віруванням, ялинка повинна залишатися в будинку до святкування Старого Нового року. Це означає, що до 14 січня її не варто прибирати, адже існує повір'я, що раннє прибирання ялинки може призвести до втрати позитивної енергії в будинку.

відео дня

Багато також дотримуються традиції демонтувати новорічну ялинку після святкування Водохреща, 19 січня за старим календарем. Цей день символізує кінець Святок - періоду зимових церковних урочистостей, які традиційно відзначають в Україні. Водохреща часто є останнім днем, коли прийнято запрошувати гостей на святкову вечерю, тому лишити ялинку до цієї дати - дозволяє гостям в останній раз насолодитися видом святкового дерева.

Якщо ви випадково розбили ялинкову прикрасу, відразу загадайте бажання. Важливо виносити дерево з дому тільки через головні вхідні двері, після чого його слід або увіткнути в сніг, або покласти на землю. Уникайте викидати ялинки через вікно або балкон, щоб не втратити домашнє щастя і благополуччя.

Під час винесення ялинки з дому корисно тричі подумки повторити: "Невдача йде, ялинка відпочиває, ми всі повертаємося додому". Цей негласний обряд допомагає вигнати неприємності з дому і привертає щастя і удачу в сім'ю.

На місці, де стояла новорічна ялинка, рекомендується посидіти близько 15 хвилин для залучення позитивної енергії, згідно з народною прикметою.

Якщо після свят і прибирання в будинку знайдеться ялинкова голка, це вважається знаком збереження позитивної енергії у вашому домі.

Як правильно прибрати ялинку

Винесення новорічної ялинки може бути більш зручним і менш безладним, якщо слідувати декільком лайфхакам:

  • Захист підлоги і меблів: Перед початком розстеліть старе простирадло або велике покривало навколо ялинки, щоб легко зібрати голки.
  • Упаковка для транспортування: Якщо у вас натуральна ялинка, оберніть її у великий мішок або стару ковдру перед винесенням. Це допоможе зібрати голки і полегшить транспортування.
  • Акуратне видалення прикрас: Перш ніж почати виносити ялинку, переконайтеся, що всі прикраси та гірлянди зняті.
  • Використання рукавичок: При роботі з натуральною ялинкою використовуйте рукавички, щоб захистити руки від гострих голок і смоли.
  • Розбирання штучної ялинки: Якщо у вас штучна ялинка, розберіть її на частини перед винесенням, щоб полегшити транспортування.
  • Утилізація натуральної ялинки: Дізнайтеся про місцеві послуги з утилізації новорічних ялинок. Багато міст пропонують спеціальні послуги зі збору та переробки ялинок після свят.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти