StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Навіть важко уявити: чому жовта рута в пісні виявилася червона, Авраменко розкрив секрет

28 травня 2023, 14:43оновлено 28 травня 2023, 20:06
Чому жовта рута співається у відомій на весь світ пісні "Червона рута" і звідки пішла така назва, розповів Олександр Авраменко.
Олександр Авраменко
Олександр Авраменко / Колаж Главред, фото скріншот

Одна з відомих українських пісень "Червона рута" Володимира Івасюка підкорила весь світ. Її співає Софія Ротару і багато українських зірок.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко розповів, чому пісню називають "Червона рута", а сама квітка цвіте жовтим кольором.

"Хтось скаже, невже і в цій пісні є якась мовна помилка? Не всі знають про це, але рута має жовті квіти, а не червоні. Володимир Івасюк знав, що рута - жовта. А ще він знав, що за переказами, які досі існують у Карпатах, рута - жовта квітка, яка лише на кілька хвилин у ніч на Івана Купала стає червоною. Вірили, що дівчина, яка знайде її і зірве, буде щасливою в любові. Ось яка легенда пісні Червона рута", - розповів Авраменко.

Червона рута цвіте жовтим кольором
Червона рута цвіте жовтим кольором / скріншот

Цікаво, що Червона рута має кілька назв, ще на неї говорять монарда або бергамот.

Дивіться відео про те, чому жовта рута в пісні червона:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Раніше Олександр Авраменко розповідав про те, як правильно лаятися українською мовою. Він порадив використовувати кілька слів замість російського" блін " і нецензурної лексики.

Крім того він назвав 5 незвичайних фраз, які можуть допомогти вам розповісти про любов. Ці фрази підійдуть для характеристики різних типів відносин.

Дивіться відео, в якому мовознавець Олександр Авраменко розповідає про те, як викорінити зі своєї мови "мовні бур'яни":

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти