StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Що таке "пундики-мундики": Авраменко пояснив кумедне слово

22 грудня 2023, 13:26оновлено 23 грудня 2023, 19:02
Не усім відомо, що насправді означають такі незвичайні слова, як "пундики", "пундики-мундики" і "фіґлі-міґлі".
Украинский язык, Александр Авраменко
Авраменко пояснив значення слова "пундики-мундики"/ скрін

Багато хто міг чути такі слова, як "пундики" або "пундики-мундики", але не усі знають, що насправді позначають ці слова.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому в щедрівках ластівка прилітає взимку: Авраменко пояснив "помилку"

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив значення таких незвичайних кумедних слів та розповів, коли вони використовуються.

"Сьогодні поговоримо про пундики. Кумедне слово. А що воно означає? Пундик – це рід печива або пиріжків. Також ним позначають будь-яку смачну їжу, ласощі, словом – смаколики", – зазначив мовознавець.

Також він розповів, у якому значенні вживається слово "пундики-мундики".

"Ось як одна дівчинка розкриває значення цього слова у соцмережі. Читаю: "Пундики-мундики – усе, що не їжа, на думку старших. Печиво, чіпси, цукерки, бутерброди й подібне", – розповів Авраменко.

Мовознавець також пригадав схоже за будовою слово "фіґлі-міґлі". Він пояснив, що таким словом позначають витівки, штуки, хитрощі для досягнення чого-небудь, а також залицяння, женихання, любовні справи, пригоди та навіть зальоти.

"Тож замініть нехарактерний для української мови вислів "шури-мури" на стилістично кращий варіант "фіґлі-міґлі". Впустіть у своє життя ці смачні і кумедні слова – "пундики-мундики" і "фіґлі-міґлі". Але не зловживайте тим, що вони означають. Бо, як кажуть, що занадто, то і свині не їдять. Ось і все. Насамкінець лише додам – вивчаймо мову, яку передали нам наші предки", – підсумував Авраменко.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, що таке "пундики-мундики":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше Авраменко пояснив, як правильно казати – "нАчинка" чи "начИнка". Часто у словах "начинка", "фартух", "чорнослив" і "фольга" зустрічається неправильне наголошування.

Також раніше мовознавець Авраменко розповів, чому не можна казати "за замовчуванням". Ми здебільшого неправильно вживаємо це словосполучення, тому що в українську мову така калька "перекочувала" з російської.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти