StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно – "нАчинка" чи "начИнка": Авраменко пояснив популярну помилку

18 грудня 2023, 09:48оновлено 23 грудня 2023, 19:02
Часто у словах "начинка", "фартух", "чорнослив" і "фольга" зустрічається неправильне наголошування.
Украинский язык, Александр Авраменко
Як правильно – "нАчинка" чи "начИнка"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрін

Чи часто вам доводилося питати себе: "Як же правильно сказати – фАртух, чи все таки фартУх?" Це слово разом з багатьма іншими потрапило у категорію таких, у яких часто плутають наголоси.

Якщо вас цікавить вивчення української мови, радимо прочитати наступний матеріал: Чому в щедрівках ластівка прилітає взимку: Авраменко пояснив "помилку"

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, як правильно наголошувати низку слів з "кухонної тематики".

"Сьогодні ще раз поговоримо про наголос, який для багатьох є каменем спотикання. І зосередимо нашу увагу на словах із тематичної групи "кухня", – зазначив Авраменко.

Мовознавець запропонував спробувати правильно розставити наголоси у словах в наступному реченні: "Одягаю фартух і починаю готувати качку з начинкою – яблуками та чорносливом – та ще й у фользі; і хоч я не фаховий кухар, проте спробую".

"Отже, перевіряємо: "Одягаю фартУх і починаю готувати качку з нАчинкою – яблуками та чорнОсливом – та ще й у фОльзі; і хоч я не фаховИй кухар, проте спробую", – пояснив Авраменко.

Також він звернув увагу, що слова фартУх, нАчинка, чорнОслив, фОльга та фаховИй так наголошуємо здавна. Це підтверджують словники і столітньої давності, і радянські, і сучасні.

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно наголошувати слова:

Раніше ми розповідали, чому неправильно казати слово "бумага". Насправді це слово є суржиком, тому у мовленні потрібно його уникати.

Також раніше ми розповідали, чому не можна казати "подарок" і яким словом варто замінити це слово. Це слово зустрічається досить часто, особливо перед святами. Але насправді так казати не варто.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти