StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Що означає "сльота": яку помилку часто роблять у цьому слові

9 липня 2024, 15:21оновлено 12 липня, 16:56
1639
Часто у цьому слові роблять одну поширену помилку.
Украинский язык, Ольга Багний
Що означає "сльота"/ колаж: Главред, фото: unsplash.com, скрин

Коли на вулиці сира погода з дощем або мокрим снігом, кажуть, що на вулиці "сльота". Такі погодні умови досить часто бувають восени, взимку та навесні. Але нерідко під час використання цього слова багато хто припускається помилки.

Радимо також прочитати матеріал: Що таке "сластьон": мало хто знає справжнє значення слова

Яка саме помилка зустрічається у цьому слові, розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

відео дня

"Коли надворі дощ, мряка, таку погоду часто називають "сльОта". Чи "сльотА? Як сказати правильно? Бо дехто думає, що наголос у цьому слові подвійний, і можна казати "сльОта", а можна казати "сльотА". Насправді ні. Наголос у цьому слові падає на останній склад – ми кажемо "сльотА". Бо так правильно", – зазначила Багній.

У тлумачному словнику української мови подається таке визначення слова "сльота": "1. Хмарна, сира погода з дощем або мокрим снігом, із багном на землі. 2. у переносному і лайливому значенні – набридлива, надокучлива людина".

Дивіться відео з поясненням, що означає "сльота":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, чи можна казати "круглодобово" і якої помилки треба уникати. Замість слова "круглодобово", яке насправді є калькою з російської, в українській мові потрібно вживати інше слово.

Також раніше Ольга Багній розповіла, чому не можна казати "копчик". Такого слова насправді немає в українській мові. Є інше слово, яке потрібно використовувати для позначення кістки, що розташована у нижній частині хребта.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти