Чи можна казати "круглодобово": якої помилки треба уникати

7 липня 2024, 11:44оновлено 12 липня, 16:56
155
Замість слова "круглодобово", яке насправді є калькою з російської, в українській мові потрібно вживати інше слово.
Ольга Багний, украинский язык
Чи можна казати "круглодобово"/ колаж: Главред, фото: скрін, depositphotos.com/ua

Чи доводилося вам колись чути від когось зі свого оточення слово "круглодобово". Хоча його значення інтуїтивно можуть зрозуміти практично всі, насправді вживати його в українській мові неправильно, адже це калька з російської.

Радимо також прочитати матеріал: Що таке "сластьон": мало хто знає справжнє значення слова

Замість цього слова потрібно використовувати зовсім інше, яке є правильним для нашої мови. Про це розповіла автор і ведуча програми "Правильно українською" на "Радіо Трек" Ольга Багній.

відео дня

"Віддалена робота – це не лише приємно, а й круглодобово. Хоча ні, не так. Ні, звісно, приємно, проте не круглодобово. Круглодобово – це калька з російської, в українській мові ми кажемо цілодобово", – наголосила вона.

Також Багній зазначила, що у слові "цілодобово" наголос падає на четвертий склад – "цілодобОво". А от у словах "цілодобовИй" і "цілодобовА" наголос падає на останній склад – "цідобовИй відеонагляд" чи "цілодобовА каса".

Дивіться відео з поясненням, чи можна казати "круглодобово":

Хто така Ольга Багній?

Ольга Багній – автор і ведуча програми "Правильно українською" та ще двох радіопрограм на "Радіо Трек". Веде TikTok-канал про українську мову.

Раніше Ольга Багній розповіла, чому не можна казати "копчик". Такого слова насправді немає в українській мові. Є інше слово, яке потрібно використовувати для позначення кістки, що розташована у нижній частині хребта.

Також раніше Ольга Багній також розповіла, що означає слово "підщурити". Не усім відомо, яке насправді значення у цього слова, адже у наш час воно вже використовується досить рідко.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти