У липні-серпні Україні загрожують відключення електроенергії – Харченко

4 квітня 2024, 14:00оновлено 8 квітня, 07:54
798
Росія просто не встигла розпочати атаки в лютому, коли для нас ці атаки були б найбільш болючими, тому веде обстріли навесні, уточнює експерт.
У липні-серпні Україні загрожують відключення електроенергії – Харченко
Україна вже з липня може стикнутися з відключеннями електроенергії - Олександр Харченко / Главред

Останнім часом Росія посилила ракетні обстріли енергетичної інфраструктури у спробах залишити Україну без електроенергії. В інтервʼю Главреду директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко розповів, чи чекати українцям відключень електроенергії та чи здатна Росія влаштувати літній блекаут.

Зважаючи на те, яких збитків було завдано за цей час,яка основна мета Росії у цих обстрілах, і чому вони відбуваються зараз, коли вже тепло?

Логіку Росії я розуміти не можу, і, власне, не хочу. Судячи з того, як виглядають атаки, то росіяни просто витратили на підготовку до них більше часу, ніж збиралися витратити. І в результаті, що називається, почали по готовності. Але ця готовність настала суттєво пізніше, ніж їм того хотілося б. Росія просто не встигла розпочати атаки в лютому, коли для нас ці атаки були б найбільш болючими. Тому головна причина того, що атаки відбуваються саме зараз – це фактор часу, у який вони не змогли вкластись.

відео дня

Вже офіційно, зокрема у ГУР, говорять про можливий повтор таких обстрілів. Минулого року, під час активних атак взимку, говорили про те, що влітку ситуація з електроенергією може бути ще гіршою, бо інфраструктура у цей період так само перевантажується. Як би ви це прокоментували, і чи дійсно це так?

У нас є два піки споживання електроенергії. Один, традиційний, взимку, а інший – влітку. Дійсно, в липні-серпні споживання електроенергії, м'яко кажучи, не менше, ніж взимку. Відповідно, враховуючи загальну ситуацію і той обсяг генерації, який постраждав, ми, скоріше за все, будемо мати проблеми з енергопостачанням. І, ймовірно, будемо мати певні обмеження вже в липні-серпні.

Тобто це загалом по Україні, а не в окремих регіонах?

Так, йдеться саме про загальноукраїнський рівень. Не буде такого, що всю країну відімкнули, але частково, у певних регіонах, цілком можуть початися обмеження постачання вже у липні.

Якщо говорити про ті регіони, які найбільше постраждали. Наприклад, мер Харкова заявив, що більшість інфраструктури в місті сильно пошкоджена. До чого там готуватися мешканцям, і наскільки критична ситуація?

Ситуація в Харкові дійсно дуже складна і вимагає інтенсивної роботи щодо відновлення спроможностей як електричних, так і для постачання тепла. Тому що там навіть більш важливим є вирішення питання, яким чином будуть забезпечуватися теплом ті частини міста, які постраждали найбільше від руйнування теплоелектроцентралі. Є багато роботи над цим питанням, але я певен, що вирішити питання з опаленням до початку опалювального сезону можливо. Питання електромереж так само буде вирішено – вони так само будуть відновлені. Роботи тривають і триватимуть надалі. Питання в тому, що пошкоджена генерація, і це більш небезпечно, тому що, на жаль, генераційні обʼєкти швидко відновити неможливо. Адже на відновлення спроможностей української енергосистеми виробляти необхідну кількість енергії піде півтора-два роки точно.

Я так розумію, йдеться про повне максимально можливе відновлення за даних умов? Як тоді можевиглядати опалювальний сезон в Харкові?

Він буде виглядати так само, як і у всій країні – постачання тепла буде відновлено. Судячи з того, що я зараз бачу по пошкодженнях енергосистеми і загальній ситуації, то у всій країні будуть певні обмеження споживання. Якими вони будуть, зараз обговорювати передчасно, тому що ніхто не може передбачити ні повторення атаки, ні того, наскільки ефективно нам вдасться відпрацювати процес відновлення.

Минулого року,під час активних ударів Росії по енергооб'єктах, Україна отримувала багато допомоги від країн Заходу. Підкажіть, будь ласка, яка ситуація цього року чи є ресурси на відновлення?

Дійсно, нам багато допомагали і допомагають, і це продовжує відбуватися. Саме тому, наприклад, я впевнено кажу, що все, що стосується високовольтних мереж, точно буде відновлено. "Укренерго", який опікується цими мережами, має і підтримку донорів, і резерв обладнання, і великий потік обладнання, яке замовлено та їде. Тому тут ситуація краща, бо вона контрольована, і є більше фізичного захисту об'єктів. З генерацією, на жаль, все складніше. Тому що, з одного боку, навіть за наявності коштів неможливо це обладнання дістати з повітря, бо окремі агрегати треба тільки виробляти півтора роки, а після цього їх треба ще доставити та встановити. Відтак, тут часу буде йти більше.

Крім того, уряд, на жаль, завчасно і належним чином не побудував комунікації щодо необхідності підтримки саме в частині генерації. Відповідно, системних рішень теж не було завчасно спродуковано, і тепер швидко розвертаємо донорів, мовляв, допоможіть тепер з генерацією якомога швидше і більше. Але в них є своя інерція, своя бюрократія, і це теж вимагає часу і певних рішень. Тому це непросто, і ні в кого немає чарівної палички, яка для нас ці проблеми вирішить. Однак робота над відновленням нашої спроможності генерувати необхідну електроенергію триватиме крок за кроком.

У публічному просторі раніше фігурувала думка,що для ремонту пошкоджень потрібно буде підвищувати тарифи на електроенергію до 3,5 гривень. Як ви оцінюєте таку перспективу?

Я щиро вважаю, що цифра у 3,5 гривні – це нісенітниця, бо за нею немає жодних реальних розрахунків і робота з приводу того, що треба робити. Тобто це нікому не допоможе, але нашкодить населенню. Потрібно робити кардинальну реформу енергоринку, змінювати його формат та переводити його вінший організаційний формат. І в тому числі змінювати підходи до тарифів для населення і переходу на ринкову ситуацію з відповідною адресною допомогою всім, хто буде її потребувати. Тоді ми хоч трохи вирівняємо ситуацію з фінансуванням в енергетичній галузі. Але якщо бути відвертим, топідготовки до такого сценарію зараз немає.

"Нафтогаз"заявляв, що впродовж ракетних атак РФ були завдані збитки саме газовій інфраструктурі…

Пробити нафтогазову інфраструктуру набагато складніше, і це більш складне завдання, ніж атаки генерації та високовольтних мереж. Ці обʼєкти серйозно захищені, і ситуація там доволі спокійна. Явпевнений у тому, що ефективність ударів по газових сховищах наразі така, що нічого болісного для нас немає.

Ці удари – більше спроби, і після того, як росіяни побачать, що в них не виходить їх зруйнувати, вони, певною мірою, перефокусуються на інші, більш вразливі об'єкти генерації.

А як щодо ДніпроГЕС та інших станцій?

Росіяни вже пошкодили 3 енергостанції. Шансів, що вони дійсно зможуть пробити греблю, немає. І якщо питання про весь апокаліпсис, то ракетами зруйнувати греблі неможливо – РФ може втопити туди будь-яку кількість ракет, але цього не станеться. Інша справа, що вони пошкодили генеруючі спроможності цих енергостанцій, але там спочатку потрібно зʼясувати масштаби руйнувань (їхній аналіз ще триває) та вже потім їх відновлювати.

Хто такий Олександр Харченко

Директор Центру досліджень енергетики. Експерт з питань енергетики. Публікує аналізи та прогнози розвитку ситуації в енергетичній сфері в ряді провідних ЗМІ України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти