StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Покровська батьківська субота 2022: що святкувати і як

7 жовтня 2022, 07:05
Чи вітають з батьківською суботою і чи існує такий поминальний день, як Покровська батьківська субота, розповів митрополит Павло.
Покровська батьківська субота 2021
Покровська батьківська субота 2022 / ua.depositphotos.com/

У деяких регіонах України та Росії існує така традиція, як поминання покійних напередодні свята Покрови Пресвятої Божої Матері. Цей поминальний день називають Покровська батьківська субота - у 2022 році вона випала на 8 жовтня.

Чи вітають з батьківською суботою і чи існує такий поминальний день, як Покровська батьківська субота, розповів Главреду настоятель Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Владика Павло.

Покровська поминальна субота: що це за свято

Немає такої поминальної батьківської суботи, як Покровська, запевнив митрополит Павло. У той же час у християнській традиції будь-яка субота (за винятком тижнів від Великодня і до Вознесіння Господнього) є поминальним днем. Саме в суботу у християн прийнято молитися про душі покійних родичів і близьких людей.

"Ми святкуємо Дмитрівську поминальну суботу, яка пов'язана з Куликівською битвою. Коли преподобний Сергій благословив двох своїх ченців і сам поминав тих, хто поліг на поле бою. А такої суботи поминальної, як Покровська, немає – але ми може в будь-який день прочитати молитву за упокій, а субота – це особливий день поминань покійних", - пояснив Владика.

Таким чином, зазначив він, і в цю суботу будь-який бажаючий може прийти в храм і помолитися про своїх покійних рідних, написати поминальну записку, подати в пам'ять про них милостиню або прочитати молитву про них вдома.

Працювати цієї суботи можна.

Чи вітають із батьківською суботою?

Митрополит Павло пояснив, що церковне привітання - це виявлення почуття благоговіння на честь тієї чи іншої релігійної події, будь то народження Христа, Хрещення Господнє або Вознесіння Христа на небо. Але батьківські суботи не входять до переліку днів, коли варто дарувати один одному привітання.

"Ми вітаємо тільки з Великоднем Христовим, Різдвом Христовим, з Різдвом Божої Матері, зі святом Воздвиження Хреста Господнього.

Але з поминальною суботою, зі Страсною суботою – ні.

Просто, якщо це Страсна субота, кажуть: "Із Преблагословенною Суботою!"- але не вітаючи, а просто нагадуючи один одному про ту велику подію, яка відзначається цього дня, щоб такі події залишилися людини в розумі і в житті. Але будь-яка батьківська субота - це не є свято, і з ним ніхто ніколи не вітає", – пояснив архієрей.

Молитва про покійних коротка

Молитва про покійних коротка
Молитва про покійних коротка

Поминальна молитва в батьківський день

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти