StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Масляна в 2022 році: традиції і звичаї свята

23 лютого 2022, 16:13
Коли теща пекла зятю млинці і що не можна робити, щоб не відлякати удачу - розповість Главред
Масляна 2022
Масляна 2022 / znaj.ua

Свято проводів зими і початку весни в народі має народну назву Масляна. Гуляння, які тривають тиждень, передують початку Великого посту і М'ясоїда. Коли починається Масляна в 2022 році та як її відзначають, розбирався Главред.

Про те, коли відзначатимемо Великдень в цьому році, читайте в нашому матеріалі: Коли Великдень 2022: дата, традиції і заборони свята.

відео дня

Коли Масляна 2022

Тиждень Масляної завершується початком Великого посту, який триває 50 днів. По закінченню посту християни святкують Воскресіння Господнє або Великдень. У 2022 Масляний тиждень триватиме з 28 лютого по 6 березня.

Масляна 2022: традиції

Кожен день Масляних святкувань має свої традиції. У понеділок господині займаються випічкою млинців і пригощають рідних. У вівторок починаються сватання. Середа - особливий день - ласунка - коли теща пече млинці своєму зятю. Четвер, п'ятниця і субота – дні, коли люди відвідують родичів і ходять один одному в гості. П'ятницю також називають тещині вечірки, коли теща відвідує зятя і його дружина пече млинці і пригощає маму, яка може прийти з подругами.

У неділю прийнято просити вибачення один у одного і спалювати солом'яне опудало. Цей день називається Прощена неділя. Предки вірили, що обряд спалювання поквапить настання весни і принесе щедрий урожай. Також в неділю було прийнято ходити в лазню. Їжу, що залишилася спалювали.

читайте такожПравославний календар 2022: важливі дати, пости і поминальні дні

Що не можна робити на Масляну

У перший день Масляної не можна було сумувати. Це могло відлякати удачу. Цей період потрібно було провести в мирі та злагоді з оточуючими. Не можна було сваритися, лихословити і злитися.

Масляна ділиться на два періоди:

  • Вузька Масляна - понеділок, вівторок і середа - дні, коли можна виконувати легку домашню роботу;
  • Широка Масляна - четвер, п'ятниця, субота та неділя – початок народних гулянь.

Традиція пекти млинці на Масляну прийшла з язичницьких часів. Вони символізували весняний сонцеворот - точку, коли денне світло перемагало темряву ночі.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти