StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Католицьке Різдво 2021: традиції різдвяного Святвечора і заборони дня

24 грудня 2021, 08:17оновлено 3 лютого 2022, 19:13
Що прийнято подавати на стіл в різдвяний Святвечір і що не можна робити.
Католицьке Різдво 2021
Католицьке Різдво 2021 / depositphotos.com/

Наприкінці грудня християни західного обряду відзначають одне з найважливіших релігійних свят - Різдво Христове. Цей день ознаменований благою звісткою - народженням Ісуса Христа у Віфлеємі. З першою зіркою в небі сім'я збирається за святковим столом.

Про те, які важливі церковні дати і дні очікують українців в наступаючому році, читайте в нашому матеріалі: Православний календар 2022: важливі дати, пости і поминальні дні.

Як відзначають народження Христа за юліанським календарем, і що категорично не можна робити в цей день, читайте в матеріалі: Різдво 2022: що можна і що не можна робити в Різдвяний Святвечір 6 січня.

відео дня

Коли Різдво в Україні

25 грудня Різдво в Україні відзначають християни, які дотримуються західного обряду. І хоч цю дату звикли називати католицьке Різдво, його крім католиків святкують протестанти і частина православних віруючих.

25 грудня - вихідний в Україні. Різдво - це державне свято. Цей день випадає на суботу, що приносить українцям довгі вихідні: 25, 26, 27 грудня. У Різдвяний святвечір 24 грудня робочий день буде скорочений на годину.

Через 13 днів після католицького Різдва, його святкують православні християни за юліанським календарем – 7 січня.

Католицький Святвечір 2021: традиції

У четверту неділю до Різдва у католиків настає час Адвенту – Різдвяного посту. Він не такий суворий, як піст у православних і не передбачає суворих обмежень в їжі, не рахуючи одноденних п'ятничних.

У святвечір не можна приймати їжу до появи на небі першої зірки. Тоді за святковим столом збирається вся сім'я. Починають трапезу з заломлення священного хліба - облатки і куті. На столі 12 пісних страв – переважно з овочів, риби і фруктів. А ось 25 грудня, після закінчення посту, господині змагаються в умінні приготувати індичку.

читайте такожПривітання з Різдвом - своїми словами, в прозі і віршах, святкові картинки і листівки

Католики вірять, що чим щедріший стіл накриєш, тим бльше удачі і достатку залучиш в будинок в наступаючому році. Тому на різдвяних частуваннях не прийнято економити.

Вранці 25 грудня, діти насамперед біжать заглядати під ялинку і в шкарпетки. Там, Санта Клаус, який потрапляє в будинок через димохід, залишає подаруночки. Зовні його обов'язково чекають помічники: олені в упряжці і казкові ельфи.

читайте такожЗ Новим роком 2022 - листівки, картинки і душевні привітання

Що не можна робити в Різдво

  • працювати, прибирати і виносити сміття;
  • прибирати страви зі столу після різдвяної вечері в Святвечір;
  • одягати старий одяг;
  • сваритися з близькими – весь рік проведеш у скандалах.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти