StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 30 березня: що заборонено робити у батьківську суботу

29 березня 2024, 11:55
Главред розповість, яке релігійне свято 30 березня і що не можна робити в цей святий день.
Церковне свято 30 березня: що заборонено робити у батьківську суботу
Яке церковне свято завтра / колаж: Главред, фото: pexels, pomisna.info

30 березня - день, який має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і категорично заборонено робити в день преподобного Іоанна Ліствичника та батьківської суботи 2-го тижня Великого посту.

Яке свято 30 березня

В Україні та світі 30 березня відзначають такі свята:

відео дня
  • Година Землі
  • Велика субота
  • День домашніх працівників

Церковне свято 30 березня

За новим церковним календарем, 30 березня в Україні відзначають день пам’яті преподобного Іоана Ліствичника та батьківську суботу 2-го тижня Великого посту.

Преподобний Іоан Ліствичник народився в християнській родині близько 570 року. Коли йому виповнилося 20 років він захотів прийняти чернечий постриг та пішов жити до пустелі, де пробув сорок років. Святий Іоан намагався відмовляти собі в будь-яких плотських бажаннях, куштував їжу, яка була дозволена ченцям, але і її їв в особливо малих кількостях. Майже увесь час преподобний проводив в молитвах. Після того, як повернувся із пустелі - став ігуменом Синайської обителі, але через чотири роки, зрозумівши, що таке життя не для нього, знову усамітнився. Помер у віці 80 років, мирно, уві сні.

Батьківська субота

Зазвичай на батьківську суботу необхідно сходити до храму та замовити молебень про покійних рідних. Після служби варто відвідати кладовище та могили рідних, яких вже немає поруч.

В такі дні не варто називати мертвих "покійними" та згадувати лише хороші моменти. Вважається, що в цей день у них з'являється особливий зв'язок зі світом живих.

Однак, варто пам'ятати про заборони у цей день:

  • не можна сварити покійних;
  • не можна проводити на кладовищі обіди із розпиттям алкоголю;
  • не варто з'ясовувати стосунки із живими на цвинтарі;
  • у цей день не потрібно встановлювати на могилах рідних пам'ятники.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 30 березня

  • Не можна давати гроші в борг чи позичати самим.
  • Заборонено сваритися, лихословити, злитися.
  • Краще не займатися домашніми справами і відкласти серйозну фізичну працю.

Іменини 30 березня

30 березня День Ангела відзначають власники таких імен як Іван, Захар.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти